Αγρίνιο: Παραίτηση «βόμβα» Ρόκου από την Δημοτική Ομάδα Παπαναστασίου

τέθηκε θέμα πειθαρχίας

Παραίτηση «βόμβα» του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου Κώστα Ρόκου, με αφορμή την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και την κυκλοφοριακή μελέτη. Ο κ. Ρόκος ψήφισε λευκό στην χθεσινή ψηφοφορία και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, παραιτείται από την Δημοτική Ομάδα Παπαναστασίου, από την στιγμή κατά την οποία τέθηκε θέμα πειθαρχίας. Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, καθώς πρόκειται για σημαντική απώλεια για την Δημοτική Αρχή. Σήμερα ο κ. Ρόκος, αναμενεται να προβεί σε αναλυτική γραπτή δήλωση, που θα εξηγεί επ’ ακριβώς τους λόγους για την στάση που κράτησε. Έτσι λοιπόν, από συμπληγάδες (κατά πλειοψηφία) πέρασε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και η νέα κυκλοφοριακή μελέτη, στην οποία εκτός των άλλων περιλαμβάνονται εκτεταμένες πεζοδρομήσεις στο κέντρο του Αγρινίου. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης αρκετές φορές οι τόνοι ανέβηκαν, ενώ για μία ακόμη φορά, σημειώθηκαν διαξιφισμοί χωρίς να λείπουν οι χαρακτηρισμοί.

Το σχέδιο του δήμου

Αγρινίου περιλαμβάνει 26 έργα και δράσεις με συνολικό προϋπολογισμό 76.200.000€, εκ των οποίων τα 29.150.000 € από τοΕΣΠΑ  Δυτικής Ελλάδος και 47.050.000 € από άλλες πηγές και χρηματοδοτικά εργαλεία. Κατά την τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, υπερθεμάτισε τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το Αγρίνιο μπαίνει στους μεγάλους με την ΒΑΑ. Η πόλης μας θα αλλάξει. Θα γίνει πιο φιλική, χωρίς αυτοκίνητα, με λιγότερο θόρυβο και κυκλοφοριακή ρύπανση. Πάμε μπροστά, τολμώντας και λαμβάνοντας δύσκολες αποφάσεις, ακόμα κιΑΝ συγκρούστηκα με φίλους. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, ωστόσο η πόλης μας έπρεπε να γίνει πιο φιλική».

Ενστάσεις κατατέθηκαν από το σύνολο των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων. «Απαιτούσε μεγαλύτερη συμμετοχή φορέων και πολιτών καθώς και περισσότερος χρόνος. Πολλοί, και κυρίως πολύ περισσότερο οι πολίτες, δεν έχουν κατανοήσει τι είναι η ΒΑΑ. Οι εκτός κέντρου κάτοικοι, μπορούν πλέον να θεωρούν τον εαυτό τους, πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Θα πρέπει να εξισορροπηθεί η αδικία, μεταξύ των πολιτών. Η πόλη, στο κέντρο της, δεν χρειάζεται τόσες μεγάλες παρεμβάσεις, καθώς έγιναν αρκετές τα προηγούμενα χρόνια. Άραγε, πως θα αστυνομεύεται το κέντρο της πόλης, όταν το μειωμένο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας δεν επαρκεί σήμερα; Προσωπικά θεωρώ, ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν αποτελούν προτεραιότητα, και προτεραιότητα θα έπρεπε να δοθεί στην περιφέρεια και στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης. Πρόκειται για ένα θέμα που απαιτεί ομοφωνίες» ανέφερε ο πρώην Δήμαρχος Αγρινίου, και Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης, Παύλος Μοσχολιός.    

Από την πλευρά του,

ο Επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης Δημήτρης Τραπεζιώτης, υποστήριξε ότι «η προηγούμενη συνάντηση – παρουσίαση από τον μελετητή έγινε για το Θεαθήναι. Υπάρχουν ενστάσεις και αντιρρήσεις από πολλούς φορείς, όπως οι αυτοκινητιστές Ταξί και ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου. την ίδια στιγμή, το προηγούμενο διάστημα, απεντάχθηκαν από το πρόγραμμα της Περιφέρειας, οι προτάσεις του Δήμου για την σχολική στέγη, την ύδρευση και τον τουρισμό. Ο τίτλος της ΒΑΑ θα μπορούσε να είναι καλώς ήρθατε στο Μονακό. Η ιεράρχηση και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του προγράμματος θα έπρεπε να αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Από την άλλη, θεωρώ ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στον αέρα, καθώς η δαπάνη του ΒΑΑ ανέρχεται στα 59 εκ. ευρώ και η πρότασή σας το κοστολογεί στα 76. Από την πλευρά μας, στεκόμαστε στις σοβαρές ενστάσεις τουΤΕΕ , σύμφωνα με το οποίο το σχέδιο αυτό δεν θα επιφέρει πραγματικό όφελος, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για κατασκευή ποδηλατοδρόμων. Η Δημοτική Αρχή περιορίζεται στο κέντρο και με τις παρεμβάσεις αυτές σφραγίζεται».

Ο Επικεφαλής της «Λαϊκής

Συσπείρωσης Αγρινίου», Τίμος Παπανικολάου, δεν ψήφισε το προτεινόμενο πρόγραμμα διότι, υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει άλλη προσέγγιση από την Δημοτική Αρχή που να αφορά και τις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου Αγρινίου και όχι μόνο το κέντρο της πόλης. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να διεκδικήσουμε χρήματα για έργα, χρήματα που είναι του ελληνικού λαού, αλλά οι πολιτικοί σχεδιασμοί της Ε.Ε και των αστικών κυβερνήσεων, κατευθύνουν τα χρήματα όπου θέλουν. Το Αγρίνιο είναι η πόλη της φτώχειας, της ανεργίας και των κλειστών καταστημάτων» υποστήριξε ο κ. Παπανικολάου δίνοντας το στίγμα της τοποθέτησής του.

Ο Στέλιος Μερμίγκης,

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ανυπότακτο Αγρίνιο» μεταξύ ν άλλων επισήμανε ότι «η οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να ιεραρχήσει τι ανάγκες της, να τις στείλει στην κυβέρνηση και να τις χρηματοδοτήσει, αφού βλέπουμε πως τελικά λεφτά υπάρχουν, αλλά διοχετεύονται για συγκεκριμένους σκοπούς και σε συγκεκριμένες τσέπες. Το θεσμικόΠΛΑΙΣΙΟ  φροντίζει από μόνο του να μας βάζει σε διαδικασία που να είμαστε ανταγωνιστικοί, έτοιμοι και σβέλτοι, γιατί κάποια στιγμή θα «βρέξει» χρήματα και πρέπει να προλάβουμε να πάρουμε κι εμείς, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να καλυφθούν οι ουσιαστικές ανάγκες της πόλης και κυρίως του Δήμου ολόκληρου, καθώς πρέπει να δώσουμε σημασία παντού και όχι μόνο στο κέντρο».      

Στο μεταξύ, στην αρχή

της συνεδρίασης του σώματος, ο Παύλος Μοσχολιός καταδίκασε την πρόσφατη επίθεση αντιεξουσιαστών στα γραφεία της εφημερίδας «Συνείδηση» και του ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8».         

Εκτός ημερήσιας διάταξης από το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ψήφισμα ενάντια σε οποιαδήποτε πρόθεση της κυβέρνησης για την τοποθέτηση στους Δήμους Διοικητικών Γραμματέων, ενώ εγκρίθηκε παμψηφεί ψήφισμα του Ανυπότακτου Αγρινίου, σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσειςΕΥΔΑΠ , ΕΥΑΘ κ.α. δημόσιων οργανισμών , μέσα από την αξιοποίηση τους από το Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. 

sinidisi.gr 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ