Γιατί κλείνουμε τα μάτια όταν φιλιόμαστε

H επιστημονική εξήγηση

Οπως σε ξέρει το φιλί, κανείς δεν σε ξέρει έχει πει ο Οδυσσέας Ελύτης. Το φιλί κλείνει μέσα του την μαγεία της ερωτικής επαφής, είναι ανάγκη, έχει γίνει αντικείμενο έμπνευσης, έχει προκαλέσει, έχει αμφισβητηθεί, έχει επισφραγίσει την αρχή ή το τέλος μιας σχέσης, έχει γίνει αντικείμενο μελέτης.

Μια από αυτές εξετάζει τον λόγο που κλείνουμε τα μάτια μας όταν φιλιόμαστε, με τρόπο, μάλιστα, αυτόματο! Ποια είναι η αιτία; Πριν βιαστείτε να απαντήσετε... το πάθος της στιγμής, οι επιστήμονες δίνουν εξήγηση και αυτή βρίσκεται στην λειτουργία του εγκεφάλου και τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνει και επεξεργάζεται τα διάφορα ερεθίσματα.

Βρετανοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο ανδρικός και γυναικείος εγκέφαλος δεν μπορεί να συνδυάσει την διαχείριση δύο αισθήσεων: της όρασης και της αφής. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Royal Holloway του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι η οπτική εργασία μειώνει την ικανότητα κατανόησης της αφής. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει δυσκολία να επεξεργαστεί την αίσθηση της αφής ενώ είναι σε διαδικασία ανάλυσης των οπτικών ερεθισμάτων. Έτσι, την στιγμή του φιλιού τα μάτια αντανακλαστικά κλείνουν. Μπορεί το πόρισμα της εν λόγω έρευνας να φέρνει αμηχανία στις ρομαντικές ψυχές που μέχρι πρότινος πίστευαν ότι το πάθος έχει την ευθύνη για το κλείσιμο των ματιών κατά τη διάρκεια του φιλιού. Αλλά η επιστήμη έχει αντίθετη γνώμη... με αποδείξεις!

Διαβάστε επίσης