Το μήνυμα του Ανδρέα Ριζούλη για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

ευχές στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και τους γονείς

Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονικής χρονιάς, θα ήθελα να εκφράσω της θερμότερες ευχές μου στους συναδέλφους μου εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και τους γονείς.

Το σχολείο δεν αποτελεί μια αφηρημένη έννοια αποτελεί ζωτικό χώρο δημιουργίας , έμπνευσης και αλληλεπίδρασης.

Έτσι λοιπόν στο ερώτημα που τίθεται από πολλούς, “τι σχολείο θέλουμε”, η απάντηση προφανώς δεν είναι απλή αλλά μπορούμε να δώσουμε τις βασικές αρχές που η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών αλλά και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων συμφωνεί.

Θέλουμε ένα σχολείο δημιουργίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης δασκάλου – μαθητή, ένα σχολείο δημοκρατικό, μακριά από τον φόβο είτε των εκπαιδευτικών απέναντι σε αυταρχικές διοικήσεις, είτε των μαθητών απέναντι σε ένα σύστημα που τους συνθλίβει, περιορίζοντας τη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης και ανάπτυξης των δεξιοτήτων τους.

Η εκπαίδευση αποτέλεσε για χρόνια δυστυχώς πεδίο πειραματισμού και την τελευταία δεκαετία πεδίο εφαρμογής των πιο αντιδραστικών μεθόδων ελέγχου της σχολικής ζωής με στόχο τη συρρίκνωση και απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Οι αλλαγές που προωθούνται από τη φετινή χρονιά είναι στην κατεύθυνση της απαλλαγής της πίεσης προς τους μαθητές ενώ ο φόβος που πλανιόταν πάνω από τα κεφάλια των εκπαιδευτικών τελείωσε από την προηγούμενη χρονιά.

Φυσικά και δεν φτάσαμε επιτέλους στο σχολείο που θα θέλαμε.

Οι οικονομικές δυνατότητες περιορίζουν αλλαγές οι οποίες πρέπει να γίνουν πραγματικότητα.

Παρόλα αυτά μια σχολική χρονιά ξεκινά με το σύνολο σχεδόν των δασκάλων στη θέση τους και ναι αυτό, είναι  είδηση.

Χιλιάδες τοποθετήσεις εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής, μείωση του φόρτου των εξετάσεων και των μαθημάτων στα Γυμνάσια , επέκταση ενισχυτικής διδασκαλίας.

Ένας αλλιώτικος άνεμος θα φυσήξει φέτος στα σχολεία.

Υπάρχουν πολλά ακόμη να αλλάξουν.

Το σχολείο που θα θέλαμε μπορεί να υπάρξει, εκπαιδευτικοί και μαθητές θα το διεκδικήσουμε.

Καλή σχολική χρονιά σε όλες και όλους λοιπόν!

Ριζούλης Ανδρέας

Δάσκαλος

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας.

Διαβάστε επίσης