Εμπορικός Σύλλογος Πατρών: "Πάμε μώλο" - Το σύνθημα για την παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου

ανακοίνωση

Ανακοίνωση για την απόφαση της Κυβέρνησης να αποστείλει στον δήμο Πατρέων, σχέδιο παραχώρησης του θαλασσίου μετώπου της πόλης, εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών. 

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Με ικανοποίηση ακούσαμε την οριστική απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δρίτσα, για απόδοση του θαλασσίου μετώπου στους πολίτες της Πάτρας. Επιτέλους οι μακροχρόνιοι αγώνες της πόλης δικαιώνονται και η Πάτρα θα έχει το δικό της θαλάσσιο μέτωπο όπως και τόσες άλλες πόλεις.

 

Ο Σύλλογός μας έχει επισημάνει εδώ και χρόνια αυτή την αναγκαιότητα, αφού η Πάτρα σχεδιάστηκε σαν Πόλη – Λιμάνι που για πολλά χρόνια ήταν και είναι πηγή ζωής και ευημερίας. Είναι γνωστοί οι αγώνες του ΕΕΣΠ τη δεκαετία του ΄60 για την επικράτηση του λιμανιού της Πάτρας σαν πύλη προς τη Δύση, αντί της Ηγουμενίτσας όπου ήθελαν ισχυρά πολιτικά συμφέροντα.

 

Η ανάπτυξη της πόλης ήρθε από το λιμάνι με την εξαγωγή της σταφίδας. Παράλληλα, μεγάλες βιομηχανικές μονάδες εγκαταστάθηκαν στην Πάτρα ακριβώς για το λιμάνι της και έδωσαν την οικονομική ευμάρεια στην πόλη και σε χιλιάδες Πατρινές οικογένειες.

 

Σήμερα, σε μια περίοδο ύφεσης, το λιμάνι θα πρέπει αφενός, να αποτελέσει τον πνεύμονα ζωής για τη δημιουργία πάρκων αναψυχής, αθλητικών, πολιτιστικών και εμπορικών δραστηριοτήτων με σεβασμό στο περιβάλλον. Αφετέρου, η πόλη θα πρέπει να το αξιοποιήσει για υγιή οικονομική ανάπτυξη που σε συνδυασμό με τη γενικότερη μεταμόρφωση της Πάτρας θα φέρει και πάλι την ευημερία στους Πατρινούς πολίτες.

 

Η κρουαζιέρα, σε συνδυασμό με τους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες που θα παραδοθούν (Ολυμπία Οδός, Παρα-Ιόνια Οδός, Πάτρα – Καλαμάτα – Αρχαία Ολυμπία)  δημιουργούν νέα δεδομένα. Η ανακατασκευή της μαρίνας σε σύγχρονο λιμάνι υποδοχής μικρών και μεγάλων σκαφών, η αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου, όπου ο Πατρινός θα μπορεί να χαίρεται τη θάλασσα, να τον μαγεύει το απερίγραπτο ηλιοβασίλεμα, θεματικά πάρκα, όπως η δημιουργία ενυδρείου, μουσείου, όπου θα παρουσιάζεται η ζωή στο λιμάνι τα προηγούμενα χρόνια, χώροι περιπάτου, ποδηλατόδρομοι και πολιτιστικά δρώμενα, θα πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες της πόλης.

 

Η αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου δεν υπάγεται σε πολιτικές, κομματικές σκοπιμότητες και ιδεοληψίες, που έχουν ταλανίσει αρκετά τους Πατρινούς πολίτες, αλλά είναι θέμα όλων των Πατρινών, όπου θα πρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους αμεσοδημοκρατικά για να μη χαθεί ακόμα μία ευκαιρία. Το Δ.Σ. του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών χαιρετίζει την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που κινείται ακριβώς στο πλαίσιο αυτό και έτσι η πόλη ενώνεται γύρω από την κοινή διεκδίκηση και δεν μπορεί παρά το αποτέλεσμα να είναι ανάλογο.

 

Ο εμπορικός κλάδος θα δώσει τη δική του μάχη ώστε να αποφευχθούν οι ανούσιες καθυστερήσεις και τα έργα να προχωρήσουν τάχιστα, ώστε η πόλη μας να γίνει ελκυστική, η αγορά να ανακουφιστεί και οι πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις να δώσουν φως στο γκρι.

 

Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών, καλεί όλους τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις, γιατί το λιμάνι είναι υπόθεση όλων των Πατρινών.

Πάμε Μώλο!

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ