Πάτρα: Περισσότερα από 250 νοικοκυριά απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη - Ποιους αφορά - Τι πρέπει να κάνουν

ισχύει για τις ζώνες γύρω από την Ξερόλακκα και τον Βιολογικό Καθαρισμό στις Ιτιές

Απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή των δημοτικών τελών περισσότερα από  250 νοικοκυριά , που διαμένουν πέριξ του χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων της Ξερόλακκας, αλλά και του βιολογικού καθαρισμού στις Ιτιές. Η απόφαση αυτή επήλθε μετά από τη σταθερή διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής για τους περιοίκους που έχουν υποστεί τις δυσμενείς συνέπειες από τη λειτουργία των δύο έργων.

Αρχικά η απόφαση της Αποκεντρωμένης είχε απορρίψει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων για την απαλλαγή δημοτικών τελών για κατοίκους της Ξερόλακκας και του Βιολογικού. Μετά από αντίστοιχη προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση του Δήμου Πατρέων, εγκρίθηκε τελικά η πλήρης απαλλαγή από δημοτικά τέλη στις δύο περιοχές. Ο Δήμος θεωρούσε αδικία να μην υιοθετείται μια τέτοια ρύθμιση, για περιοχές που, αποδεδειγμένα, δέχονται επιβάρυνση και όχληση.

Οι δικαιούχοι της απαλλαγής δημότες, θα πρέπει να προσέλθουν στο Τμήμα Ανταποδοτικών Τελών (ΤΑΠ), της Διεύθυνσης Προσόδων και Δημοτικής Περιουσίας (Μαιζώνος 147, 1ος όροφος και κατά τις ώρες, 9 π.μ. έως 1 μ.μ.) με αντίγραφο του λογαριασμού της ΔΕΗ, προκειμένου να καταχωρηθεί πλήρως η απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη.

Επίσης, θα επιστραφεί στους δικαιούχους, αναδρομικά από 1η Μαρτίου 2016 (έναρξη ισχύος σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου), το χρηματικό ποσόν των δημοτικών τελών που έχει εξοφληθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, εφόσον προσκομιστούν αντίγραφα των εξοφλημένων λογαριασμών από 1η Μαρτίου μέχρι σήμερα.

Μετά την τακτοποίηση αυτή των συγκεκριμένων δημοτών με την υπηρεσία του Δήμου, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν στο εξής λογαριασμούς της ΔΕΗ, με μηδενικό ποσό χρέωσης, που θα αναγράφεται στο σημείο «Χρεώσεις ΥΠΕΡ ΔΗΜΟΥ».

Είναι η πρώτη φορά που η περιοίκοι εισπράττουν ένα είδος "ανταπόδοσης" για την όχληση που έχουν δεχτεί μέχρι σήμερα και την επιβάρυνση της περιοχής τους, κάτι που εξ αντικειμένου μεταβάλλει το διαπραγματευτικό ατού της Δημοτικής Αρχής και διευκολύνει την υλοποίηση των μελλοντικών της σχεδίων.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ