Δυτ. Ελλάδα: Μισή η Ολυμπία Οδός χωρίς την Αρχαία Ολυμπία - Παραδίδονται σήμερα νέα τμήματα στην κυκλοφορία - Υποδοχή με αιτήματα στον Αλέξη Τσίπρα

στην κυκλοφορία οι σηραγγες Δερβενίου και 20 χλμ ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΚΙΑΤΟ

Με διαβήματα, υπενθυμίσεις, αλλά και ενστάσεις γίνεται δεκτός σήμερα στη Δυτική Ελλάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το κυβερνητικό επιτελείο που καταφθάνουν σε μία συμβολική κίνηση που σηματοδοτεί ότι οι δύο μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι της περιοχής βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα παραδίδονται σήμερα (11:00) στην κυκλοφορία οι σήραγγες  Δερβενίου και το τμήμα Κορίνθος-Κιάτο της Ολυμπίας Οδού.

Η "παράδοση" είχε προγραμματιστεί να γίνει πριν έναν μήνα, ενώ το  έργο που έπρεπε να είχε υλοποιηθεί αρκετά χρόνια πριν.

Η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου – Πατρών,  σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Υποδομών θα γίνει σ’ έναν περίπου χρόνο.

Τα συνεργεία εντατικοποιούν τους ρυθμούς τους, για να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και να τηρηθεί η δέσμευση της χώρας μας για παράδοση των αυτοκινητοδρόμων της χώρας μέχρι τον Μάρτιο του 2017, έστω και με ελλείψεις.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη θα επιθεωρήσουν τα εργοτάξια κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού (αυτοκινητόδρομος Κορίνθου-Πατρών) αλλά και των εργασιών ολοκλήρωσης της σήραγγας Κλόκοβας της Ιονίας Οδού (αυτοκινητόδρομος Αντιρρίου-Ιωαννίνων).

Ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, αξιοποίησε  την ευκαιρία της επίσκεψης και φρόντισε με επιστολή - υπόμνημα να υπενθυμίσει στον Πρωθυπουργό ότι  θα πρέπει να αρθούν αδικίες και ανισότητες που βασανίζουν την περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Τα αιτήματα

Ο κ. Κατσιφάρας στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό μεταφέρει την αγωνία των Αρχών, των παραγωγικών φορέων, των κοινωνικών θεσμών και των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας για ίσες ευκαιρίες με τις άλλες περιοχές της χώρας, που θα έρθουν με το σύνολο των σύγχρονων αναπτυξιακών οδικών δικτύων (Ολυμπία Οδός και Ιόνια Οδός), την Σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα - Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα, τις υποδομές φυσικού αερίου σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, και την αξιοποίηση των Υδρογονανθράκων στα δύο οικόπεδα του Κατακόλου και Πατραϊκού.

Ιδιαίτερα έμφαση δίνει ο Περιφερειάρχης στο θέμα των οδικών αξόνων, και ιδίως της Ολυμπίας Οδού. Τονίζει ότι η Ολυμπία Οδός δεν είναι «Ολυμπία» Οδός χωρίς την Αρχαία Ολυμπία και χωρίς την ολοκλήρωση του συνόλου του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου, και ζητά την επανεξέταση των διοδίων, δεδομένης και της άσχημης οικονομικής κατάστασης των πολιτών, τονίζοντας ότι είναι το μοναδικό έργο που κατά τη διάρκεια κατασκευής του είχε διόδια, και μάλιστα ακριβά.

Αντιστοίχως ο αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας Γρηγόρης Αλεξόπουλος με έγγραφό του στον υπουργό υποδομών Χ. Σπίρτζη ζητά νε μην ισχύσουν επιπλέον αμφίπλευρα διόδια στην Πατρών - Κορίνθου από τον ερχόμενο Νοέμβριο, όπως έχει διαρρεύσει, αλλα αυτά τα λειτουργήσουν εφόσον ο αυτοκινητόδρομος έχει ολοκληρωθεί.  

Το πρόγραμμα της σημερινής  επίσκεψης

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στους νομούς Κορινθίας και Αιτωλοακαρνανίας έχει ως εξής:

- Παράδοση στην κυκλοφορία του τμήματος Αρχαίας Κορίνθου-Κιάτου, μήκους 20 χιλιομέτρων, του πρώτου πλήρους τμήματος αυτοκινητοδρόμου του οδικού άξονα της «Ολυμπίας Οδού». Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει χαιρετισμό στο ΣΕΑ Κιάτου (16ο χλμ. στο ρεύμα Κορίνθου-Πατρών) στις 11 πμ.

- Παράδοση στην κυκλοφορία των δύο σηράγγων παράκαμψης Δερβενίου Κορινθίας, μήκους 670 και 535 μέτρων αντίστοιχα και της νέας γέφυρας διέλευσης νότιου κλάδου του αυτοκινητοδρόμου «Ολυμπίας Οδού» από τον ποταμό Δερβένι, μήκους 122 μέτρων. Η παράδοση των έργων στην κυκλοφορία θα γίνει από τον Πρωθυπουργό, στην είσοδο της πρώτης σήραγγας Δερβενίου (κατεύθυνση από Πάτρα προς Κόρινθο) στη 1 μμ.

- Επιθεώρηση εργοταξίων κατά μήκος της «Ολυμπίας Οδού» και των εργασιών ολοκλήρωσης του έργου διάνοιξης και κατασκευής των δίδυμων σηράγγων Κλόκοβας Αιτωλοακαρνανίας της «Ιόνιας Οδού», μήκους 2,9 χλμ. ανά κλάδο και κατεύθυνση. Ο κ. Τσίπρας, θα επισκεφθεί το έργο από το σημείο εισόδου σηράγγων (περιοχή Ρίζα Αιτωλοακαρνανίας) στις 4 μ.μ.".

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ