Βαρύτητα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Αιγιάλειας

συνεχίζει τα έργα

Έχοντας ως προτεραιότητα την οδική ασφάλεια των πολιτών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει τα έργα συντήρησης του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην Αιγιάλεια που παρουσιάζει αρκετά προβλήματα στον τομέα αυτό, κυρίως στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο, με σκοπό την ασφαλή διέλευση των πολιτών, τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων των ορεινών περιοχών, αλλά και την ενίσχυση της επισκεψιμότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, προτού καλά – καλά ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία της Αιγιάλειας, από το περσινό κονδύλι ύψους 500.000 ευρώ που διατέθηκε γι’ αυτό το σκοπό, από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, προχωρά η δημοπράτηση του έργου «Συντηρήσεις, Αποκαταστάσεις στις Επαρχιακές Οδούς Δήμου Αιγιαλείας 2016», προϋπολογισμού επίσης 500.000 ευρώ.

Προτεραιότητες και κάλυψη αναγκών που θα προκύψουν

Το έργο θα εκτελεστεί σε επαρχιακές οδούς του δήμου Αιγιαλείας αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Σύμφωνα με την μελέτη, θα περιλαμβάνει εργασίες άρσης επικινδυνότητας λόγω καθιζήσεων, κατολισθήσεων, διαβρώσεων του ασφαλτικού τάπητα κυκλοφορίας ή των πρανών των οδών, επουλώσεις λάκκων με ασφαλτόμιγμα, εργασίες αποκατάστασης της βατότητας, σήμανσης και τοποθέτησης ή τυχόν αντικατάστασης κατεστραμμένων στηθαίων ασφαλείας, εργασίες αποκατάστασης ή συμπλήρωσης – επέκτασης τεχνικών έργων, τμηματικά και όπου χρειαστεί στο σύνολο του επαρχιακού οδικού δικτύου του δήμου Αιγιαλείας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, ανάλογα με τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό στo Protionline.gr  από τον κ. Αλεξόπουλο, έχουν τεθεί κάποιες προτεραιότητες, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του κονδυλίου θα διατεθεί για έργα που θα χρειαστούν ώστε να καταστήσουν ασφαλές το δίκτυο και εν όψει χειμώνα και τα οποία θα προσδιοριστούν τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, στις επαρχιακές οδούς του δήμου Αιγιαλείας θα γίνει κοπή θάμνων – δένδρων και της παρόδιας βλάστησης στις οριογραμμές των οδών για τη βελτίωση της ορατότητας, κατόπιν υποδείξεων της επίβλεψης. Τέλος θα γίνει καθαρισμός τάφρων και απόφραξη – καθαρισμός οχετών στις επαρχιακές οδούς, σύμφωνα με τις υποδείξεις της επίβλεψης.

Οι ακριβείς χιλιομετρικές θέσεις των επεμβάσεων θα επιλεχθούν και θα υποδειχθούν από την διευθύνουσα υπηρεσία, ανάλογα με την επικινδυνότητα της επέμβασης, καταρχήν κατά την έναρξη των εργασιών της σύμβασης (για την αποκατάσταση των σημείων που χρήζουν άμεσα επέμβασης) και στην συνέχεια κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου για την αποκατάσταση των προβλημάτων που θα παρουσιαστούν, κατόπιν γραπτής εντολής μέχρι την ολοκλήρωση του οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης.

Εφόσον δοθεί εντολή από την υπηρεσία για αποκατάσταση της βλάβης ο ανάδοχος θα πρέπει άμεσα να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προσωρινή αποκατάσταση, εφόσον είναι δυνατή, αλλιώς για την οριοθέτηση και την κατάλληλη σήμανσή της, προς αποφυγή ατυχημάτων. Η αποκατάσταση της βλάβης θα γίνεται εντός δέκα ημερών. Η αμεσότητα την επέμβασης θα είναι άσχετη με το μέγεθός της και πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την προσφορά η πιθανότητα πολλών και μικρών επεμβάσεων.

Μάλιστα, η διαδικασία προχωρά με ταχείς ρυθμούς, ενώ οι ενδιαφερόμενοι κατάθεσης προσφοράς στον διαγωνισμό, καλούνται να το πράξουν μέχρι και σήμερα Τρίτη 26 Ιουλίου.

Σε εξέλιξη δύο ακόμη εργολαβίες

Όπως ανέφερε στo Protionline.gr ο αντιπεριφερειάρχης, ΄΄στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, προσπαθούμε να θωρακίσουμε την οδική ασφάλεια, ώστε να προστατεύσουμε τους πολίτες που κινούνται στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε για περισσότερους πόρους ώστε να συντηρήσουμε ακόμα μεγαλύτερο τμήμα των οδικών αρτηριών΄΄.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αλεξόπουλος παρακολουθεί δύο ακόμη εργολαβίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αιγιάλεια. Πρόκειται για το έργο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ που αφορά τη συντήρηση του οδοστρώματος, αποκαταστάσεις, άρση επικινδυνότητας λόγω κατολισθήσεων και καθιζήσεων στην ε.ο. Πούντας – Καλαβρύτων, στην οποία ο αντιπεριφερειάρχης πραγματοποίησε και αυτοψία την περασμένη εβδομάδα. Επίσης, προχωρά και το έργο συντήρησης της οδού Μαμουσιά-Δουμενά-Άνω Ζαχλωρού έως τη διασταύρωση με την οδό Πούντα –Καλάβρυτα, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 800.000 ευρώ. Οι εργασίες που θα γίνουν θα βελτιώσουν την ασφαλή διέλευση των πολιτών στην περιοχή της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων, δημιουργώντας ασφάλεια και σε αυτούς που πρόκειται να επισκεφθούν την περιοχή τους χειμερινούς μήνες. Με το έργο αυτό, θα γίνουν παρεμβάσεις, όπως ασφαλτικές αποκαταστάσεις, καθαρισμοί τάφρων, αντικατάσταση στηθαίων ασφαλείας και αντίστοιχων εργασιών.

Διαβάστε επίσης