Χωρίς σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας

της κατερινας παπακωστα*

Η ανεργία  έχει χτυπήσει την πόρτα πάρα πολλών Ελληνικών νοικοκυριών και έχει πολλές επιπτώσεις τόσο σε προσωπικό, κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Συζητούμε πολύ συχνά -και ορθώς, γιατί εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε- για την ανάγκη αντιμετώπισής της μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και της δημιουργίας ενός φιλόξενου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
 
Παράλληλα όμως, τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας υποτίθεται πως δημιουργούν, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, θέσεις εργασίας. Θα ανέμενε κανείς πως οι σχετικές ιστοσελίδες των ειδικών υπηρεσιών σφύζουν από ανακοινώσεις για νέα προγράμματα και από προκηρύξεις. Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες αναρτήσεις ανακοινώσεων έγιναν πριν από 6 μήνες ή ακόμα και πριν από ένα χρόνο!
 
Το 2015 η Κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας για τους ανέργους – οι οποίες για την ώρα αγνοούνται. Είχε διαφημίσει επιπλέον την Κοινωφελή Εργασία, όπου προκηρύχθηκαν μόλις 2.500 θέσεις εργασίας σε HOT SPOT.
 
Απορία προκαλεί εξάλλου η εμμονή να ανατίθενται προγράμματα σε αναποτελεσματικούς ιδιωτικούς και κλαδικούς φορείς. Έτσι, στο πρόγραμμα του τουρισμού για νέους έως 29 ετών πέρυσι καλύφθηκε μόλις το 25% των θέσεων. Φέτος, το πρόγραμμα ανατέθηκε στον ίδιο φορέα, προκηρύχθηκαν περίπου 8.000 θέσεις εργασίας και έως σήμερα δεν έχει ενταχθεί ούτε ένας ωφελούμενος.
 
Όταν αναφερόμαστε σε ανέργους, αναφερόμαστε σε ανθρώπους χωρίς εισόδημα, χωρίς ασφάλιση, με περιορισμένη δυνατότητα κατανάλωσης αγαθών. Πρόκειται για άτομα, τα οποία επηρεάζονται ψυχολογικά και τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους και ο γενικότερος περίγυρός τους επιβαρύνονται με αυτό το επιπρόσθετο πρόβλημα. 
 
Όλα δείχνουν πως η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο δεν δίνουν την δέουσα σημασία σε αυτό το τόσο σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα. Φαίνεται πως δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης της ανεργίας και προφανώς δεν υπάρχει η ικανότητα διαχείρισης του προβλήματος. 
 
*Η Κατερίνα Παπακώστα είναι Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας,τ.Υφυπουργός Υγείας
 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ