ΗΠΑ προς Τουρκία: Μην υπερβείτε τα εσκαμμένα στις διώξεις ενάντια στους συνωμότες

Η FAA ήρε τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στις πτήσεις από και προς τα τουρκικά αεροδρόμια

Η αμερικανική κυβέρνηση επέστησε την προσοχή της Τουρκίας σήμερα να μην υπερβεί τα εσκαμμένα καθώς οδηγεί ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπαίτιους της απόπειρας πραξικοπήματος της Παρασκευής κι επισήμανε ότι η Άγκυρα δεν έχει προς το παρόν υποβάλει επίσημο αίτημα έκδοσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που διαμένει στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορούν οι τουρκικές αρχές ότι οργάνωσε το πραξικόπημα.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει καμιά εκτίμηση σχετικά με το αν ο Γκιουλέν εμπλέκεται καθ' οιονδήποτε τρόπο στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι εξ όσων γνωρίζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο ιεροκήρυκας ζει ειρηνικά στην Πενσιλβάνια.

Ο Μαρκ Τόνερ πρόσθεσε ότι η υποβολή επίσημου αιτήματος από την Τουρκία θα ήταν ευπρόσδεκτη από τις ΗΠΑ, συνοδευόμενου όμως με τα όποια αποδεικτικά στοιχεία διαθέτει η Άγκυρα σχετικά με την εμπλοκή του.

Την  ίδια ώρα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (Federal Aviation Administration, FAA) ήρε όλους τους περιορισμούς τους οποίους είχε επιβάλει στις πτήσεις από και προς την Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως γνωστοποίησε η ίδια σε ανακοίνωσή της και μετέδωσε το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.

«Η FAA ήρε όλους τους περιορισμούς στις πτήσεις προς και από την Τουρκία στις 13:45 (20:45 ώρα Ελλάδας) της 18ης Ιουλίου 2016», αναφέρεται στη λακωνική ανακοίνωση της Υπηρεσίας.

Η απαγόρευση είχε επιβληθεί τόσο στις απευθείας πτήσεις όσο και σε αυτές μέσω τρίτων χωρών αμέσως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το βράδυ της Παρασκευής.

Η μετοχή της Turkish Airlines υπέστη πτώση 12,6% στο χρηματιστήριο αξιών της Κωνσταντινούπολης σήμερα, τη μεγαλύτερη μέσα σε μία ημέρα από το 2013.

Διαβάστε επίσης