Άμεσα νερό στην Πάτρα! Τι διεκδικεί η δημοτική αρχή από το φράγμα Πείρου - Παραπείρου

παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου

Σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, Πέμπτη 14 Ιουλίου, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ανδρέας Παπανικήτας αναφέρθηκαν  στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την ύδρευση, την αποχέτευση και την αντιπλημμυρική προστασία, καθώς επίσης και τα ζητήματα της διαχείρισης του νερού σε μία περίοδο που στη χώρα μας, στην Ε.Ε. και διεθνώς προωθείται η ιδιωτικοποίηση του νερού, που θα οδηγήσει σε νέες δραματικές αυξήσεις των τιμολογίων ύδρευσης της λαϊκής κατανάλωσης.

Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού, απαιτεί ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης.

Η στάση της Δημοτικής Αρχής είναι συνεπής με την ανάγκη συνολικής ανατροπής της πολιτικής που εμπορευματοποιεί το νερό, μέσα από την επιχειρηματική κερδοφόρα δράση είτε από ιδιωτικούς ομίλους είτε από δημοτικές και μικτές επιχειρήσεις.

Στηρίζουμε την λαϊκή απαίτηση και το δικαίωμα για φθηνό, ελεγμένο ποιοτικά νερό.

Γι αυτό στηρίζουμε τον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, στην ανταποδοτικότητα, στην επιβάρυνση του λαού.

Παρά τις έντονες ενστάσεις και παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης για τις οφειλές που δεν εισπράττουμε, θα συνεχίσουμε να διευκολύνουμε με όλα τα μέσα τις λαϊκές οικογένειες γιατί αυτές οι οφειλές αφορούν στο σύνολό τους λαϊκές οικογένειες, άνεργους, φτωχούς και εξαθλιωμένους εξαιτίας της ασκούμενης διαχρονικά, αντιλαϊκής πολιτικής.

Με την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούμε που παράλληλα στοχεύει στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από μεγάλους καταναλωτές  είχαμε αύξηση των εσόδων της ΔΕΥΑΠ.   

Για το ζήτημα του φράγματος Πείρου – Παράπειρου, η Δημοτική Αρχή διεκδικεί

- Την αποπεράτωση του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου που καθυστερεί επί χρόνια η κατασκευή του από τον μεγαλοεργολάβο. Τη διαχείριση  του από Εθνικό Δημόσιο  Οργανισμό Υδάτων, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Την άμεση υδροδότηση της Πάτρας από τον Ταμιευτήρα της Βαλμαδούρας

- Την κατάργηση του Νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής  της 60/2000/ΕΚ Οδηγίας  της Ε.Ε. και το σύνολο των νόμων που μετατρέπουν το νερό από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα

- Την άμεση πρόσληψη προσωπικού. Την ανάκτηση όλων των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων, στο επίπεδο του 2009 (επίδομα αδείας, δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα)

- Την απαλλαγή από τα Δημοτικά  Τέλη των κατοίκων, στην περιοχή που βρίσκεται ο  βιολογικός καθαρισμός

- Την κατάργηση του ΦΠΑ στην τιμή του νερού

- Την τιμολόγηση από τη ΔΕΗ με βιομηχανικό τιμολόγιο, για τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος

- Την χρηματοδότηση από Κοινοτικούς και Εθνικούς Πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης – αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας

- Την απαλλαγή από φορολόγηση των θετικών αποτελεσμάτων της ΔΕΥΑΠ

 

Ήδη προγραμματίστηκε συνάντηση με το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων  για το ζήτημα της συνολικής διαχείρισης του νερού, την άμεση ολοκλήρωση του φράγματος και τη διάθεση του νερού για την κάλυψη των αναγκών της πόλης. 

Κοινοποιήσαμε όπως για όλα τα σοβαρά θέματα και το ζήτημα αυτό, σε όλες τις Κοινοβουλευτικές ομάδες, ζητώντας να στηρίξουν τις διεκδικήσεις μας.

 

Διαβάστε επίσης