Που θα φτάσουν οι Ιατρικές σχολές

του Κυριάκου Σκιαθά Σύμβουλος Εκπαίδευσης φροντιστηρίων ΟΡΑΜΑ/18Plus

Ολοκληρώθηκε στις 8 Ιουλίου η συμπλήρωση των Μηχανογραφικών Δελτίων και οι «εκτιμήσεις» για τις βάσεις εισαγωγής των σχολών καλά κρατούν. Τη φετινή χρονιά ο επαναπροσδιορισμός της ζήτησης των σχολών καθιστά, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, παρακινδυνευμένες τις εκτιμήσεις αναφορικά με τη κίνηση των βάσεων. Στο «ασανσέρ» των προβλέψεων όλες αυτές τις μέρες περίοπτη θέση κατέχουν τα περιζήτητα τμήματα του 3ου πεδίου. Εκτός από την αξιοπιστία των «εκτιμήσεων», αυτό που δοκιμάζεται περισσότερο τη φετινή χρονιά στο 3ο επιστημονικό πεδίο είναι το νέο σύστημα εισαγωγής. Η ανάγνωση όλων των δεδομένων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα Ιατρικά τμήματα θα καταγράψουν τη φετινή χρονιά άνοδο. Ανάλογη εικόνα θα εμφανιστεί και στα υπόλοιπα τμήματα του 3ου πεδίου των Επιστημών Υγείας και Ζωής. Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι με την εφαρμογή του νέου συστήματος, οι περισσότεροι υποψήφιοι γι’ αυτά τα τμήματα, που προέρχονται από την ομάδα προσανατολισμού των Θετικών Επιστημών, αφενός επιτυγχάνουν υψηλές βαθμολογίες στα μαθήματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας Προσανατολισμού και αφετέρου προσεγγίζουν  το 3ο Επιστημονικό Πεδίο χωρίς ποινή μορίων.

Ειδικότερα τώρα για τα επτά Ιατρικά τμήματα της χώρας, οι βάσεις εισαγωγής τους θα κυμανθούν σε υψηλά βαθμολογικά επίπεδα με διαφορετική ανοδική συμπεριφορά για καθένα απ’ αυτά. Αναμφίβολα τα τμήματα αυτά για το 2016 είναι σχολές για τους άριστους. Η βαθμολογική αξία των Ιατρικών τμημάτων για τα δύο προηγούμενα χρόνια, όπως και η κατανομή του ίδιου συνολικού αριθμού εισακτέων για το 2015-2016 και 2016-2017 έχουν την παρακάτω εικόνα:

 

Πίνακας 1

Τα τελικά βαθμολογικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν δείχνουν ότι σε σύνολο 13.812 υποψηφίων της Ο.Π. Θετικών Σπουδών για το 3ο πεδίο, 1.422 υποψήφιοι έχουν συγκεντρώσει πάνω από 18.500 μόρια.

 

Πίνακας 2

Από τους 13.812 μόλις 462 υποψήφιοι (3,39%) έχουν βαθμό πρόσβασης πάνω από 19.000 μόρια. Χρησιμοποιώντας, ενδεικτικά και μόνο, τα στατιστικά στοιχεία των δύο προηγούμενων χρόνων (γιατί προέρχονται από άλλο σύστημα εισαγωγής) ο αριθμός αυτός για το 2014 ήταν 646 σε σύνολο όλων των υποψηφίων της Θετικής Κατεύθυνσης 12.494 (5,17%) και το 2015 223 σε σύνολο 12.833 (1,74%).

Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι αριστούχοι του 3ου πεδίου δηλώνουν στις πρώτες προτιμήσεις τους τις Ιατρικές σχολές. Πρωτίστως δηλώνουν τις Στρατιωτικές Σχολές των Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και των Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ) των οποίων οι βάσεις εισαγωγής παραδοσιακά είναι υψηλές. Για το 2016-2017 στα συγκεκριμένα πέντε τμήματα προσφέρονται 49 θέσεις στην κατηγορία του 90%. Όσοι τώρα αριστούχοι του 3ου πεδίου έχουν εξεταστεί και στο μάθημα των Μαθηματικών Προσανατολισμού, θα  αναζητήσουν εισαγωγή στα Στρατιωτικά τμήματα του 2ου πεδίου και στις Σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Υπάρχουν όμως και αυτοί οι οποίοι θα προτιμήσουν τα άλλα υψηλόβαθμα τμήματα του 3ου Πεδίου, όπως Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής κ.λπ.

Αθροίζοντας ως πρώτες προτιμήσεις τις 49 των Στρατιωτικών  Σχολών του 3ου πεδίου και αυτές των Ιατρικών τμημάτων Αθήνας (190), Θεσσαλονίκης (180), παρατηρείται ότι από τους 462 αριστούχους που έχουν συγκεντρώσει πάνω από 19.000 μόρια, περισσεύουν μόνο 41 υποψήφιοι για να καλύψουν τις άλλες προαναφερόμενες περιπτώσεις. Κυρίαρχο, λοιπόν, είναι το συμπέρασμα ότι η βάση εισαγωγής του τμήματος θα κινηθεί γύρω από την περιοχή των 19.000 μορίων. Από τους 1.422 αριστούχους υποψηφίους του 3ου πεδίου που έχουν συγκεντρώσει πάνω από 18.500 μόρια, οι 1.055 θα καλύψουν όλες τις προσφερόμενες θέσεις των Ιατρικών τμημάτων και θα περισσέψουν 367 για όλα τα άλλα υψηλόβαθμα τμήματα. Συνεπώς η βάση του τελευταίου Ιατρικού τμήματος θα βρίσκεται στην περιοχή των 18.550 μορίων. Η βαθμολογική διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και στο τελευταίο τμήμα της Ιατρικής θα είναι μικρότερη απ’ αυτή του 2015. Εικόνα που εμφανίζεται τις χρονιές που παρατηρείται άνοδος βάσεων σε υψηλόβαθμα τμήματα.

Όλα τα δεδομένα συνηγορούν ότι οι βάσεις των Ιατρικών Τμημάτων θα κυμανθούν ανάμεσα σ’ αυτές των 2014 και 2015 με μεγαλύτερη προσέγγιση σ’ αυτές του 2014.

 

Πίνακας 3

Τα περιφερειακά Ιατρικά τμήματα θα προσελκύσουν το μεγαλύτερο αριθμό προτιμήσεων των αριστούχων με αποτέλεσμα να είναι κι αυτά που θα υποστούν τις μεγαλύτερες ανοδικές πιέσεις. 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ