Τί δουλειά είχε τηλεοπτικό κανάλι από την Αυστρία, στη Αλυκή Αιγίου; ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

με "όχημα" την εξοικονόμηση φαγητού

Από την Αυστρία στην Αιγιάλεια με "όχημα" την εξοικονόμηση φαγητού. Τι γύρευε άραγε το μεσημέρι της Δευτέρας ένας σεφ κι ένα πολυμελές τηλεοπτικό συνεργείο από την Αυστρία στην παραλία της Αλυκής στο Αίγιο; Η ερώτηση έφερε την απλή απάντηση: Γυρεύει να προωθήσει την ιδέα της εξοικονόμησης φαγητού από διάφορες πηγές (εστιατόρια, σούπερ μάρκετ, νοικοκυριά) που είτε δεν μαγειρεύτηκαν είτε μαγειρεύτηκαν αλλά πάνε για πέταμα γιατί περίσσεψαν.

Το Wastecooking είναι ένα κίνημα που ξεκίνησε από την Αυστρία, υλοποιώντας την ιδέα του σεφ παραγωγού ταινιών και ακτιβιστή David Gross, ο οποίος διαμόρφωσε έναν...σκουπιδοτενεκέ σε κουζινάκι και γυρίζει σε διάφορα μέρη της Ευρώπης με το βανάκι του, μαζί με τηλεοπτικό συνεργείο για την παραγωγή ντοκιμαντέρ. Στόχος τους είναι να μετατρέψουν σε συνείδηση στο κοινό, πως το φαγητό δεν πρέπει να πετιέται αλλά να αξιοποιείται, κυρίως για τη σίτιση άπορων. 

Στην Αλυκή ήρθαν το βράδυ της Κυριακής για να προετοιμαστούν για τα γυρίσματα της Δευτέρας, έχοντας τη βοήθεια του επαγγελματία ψαρά κ Κώστα Βάλβη. Το μενού είχε ψάρια που συλλέχθηκαν από ψαροκάικο και μαγειρεύτηκαν με απλό και οικονομικό τρόπο, με τις κάμερες να καταγράφουν κάθε λεπτομέρεια ώστε το ντοκιμαντέρ να προβληθεί τον ερχόμενο χειμώνα στο ORF1, δηλαδή στο πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης της Αυστρίας. 

Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί πως το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής φαγητού πάει στα σκουπίδια, την ίδια ώρα που υπάρχει κόσμος που πεινάει. “Αυτό με κάνει να ανατριχιάζω” λέει ο ίδιος ο David. Σίγουρα ανατριχιαστικά είναι και άλλα στοιχεία που υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.wastecooking.com όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται πως κάθε χρόνο οι Ευρωπαίοι πετούν γύρω στα 90 εκατομμύρια τόνους (!) φαγητού στα σκουπίδια. Μεταξύ αυτών, πετιούνται 3 εκατομμύρια τόνοι ψωμιού, ποσότητα αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες όλης της Ισπανίας. Σε όλο τον κόσμο, δε, παράγεται κάθε χρόνο, περισσευούμενο φαγητό βάρους 1,3 δισ. τόνων!



Το φαγητό φτάνει για όλους τους κατοίκους του πλανήτη, το θέμα της διαχείρισής του όμως θέλει 'δουλειά'. Η ακτιβιστική αυτή κίνηση των Αυστριακών, μελών του συνεργείου, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για όλους μας. Ας ξεκινήσουμε από το να προσφέρουμε το φαγητό που μας περισσεύει σε έναν γνωστό ή γείτονα που γνωρίζουμε πως περνάει δύσκολα. Πρώτα με την ατομική μας προσπάθεια και σε επόμενη φάση με συλλογική, μπορεί να μειωθεί δραματικά το ποσοστό του πληθυσμού που με δυσκολία εξασφαλίζει τον καθημερινό του γεύμα.

filodimos.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ