Ο Ολυμπιακός στον τελικό του Champions League του πόλο !

με ενα απίστευτο γκολ στα τελευταία δευτερόλεπτα

Ένα γκολ που μπαίνει... μια φορά στα 10 χρόνια, έστειλε τον Ολυμπιακό στον τελικό του Champions League του πόλο. Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν κατάθεση ψυχής στο δεύτερο ημίχρονο του ημιτελικού του final-6, επέστρεψαν από το -3 και νίκησαν 8-7 την ουγγρική Τσόλνοκι στη Βουδαπέστη, εξασφαλίζοντας για τρίτη φορά στην ιστορία τους την πρόκριση στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Μακράν κορυφαίος των Πειραιωτών σε όλο το παιχνίδι, ο Άγγελος Βλαχόπουλος έδωσε τη νίκη σκοράροντας από θέση φουνταριστού σε «νεκρό» χρόνο, μετά από... γέμισμα του Ντόσκα από το κέντρο της πισίνας!

Οι πρωταθλητές Ελλάδας θα αντιμετωπίσουν στον τελικό, το Σάββατο στις 22:00, την κροατική Γιουγκ Ντουμπρόβνικ που στον άλλο ημιτελικό έκανε την έκπληξη και νίκησε 15-14 στα πέναλτι (10-10 κανονικός αγώνας) την ιταλική Προ Ρέκο! Και όλα αυτά στην ίδια πόλη όπου το 2002 ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης, θα διεκδικήσει το δεύτερο τρόπαιό του στη διοργάνωση.

Η πιεστική άμυνα των Ούγγρων δημιούργησε από την αρχή αρκετά προβλήματα στους παίκτες του Θοδωρή Βλάχου, που σκόραραν μόνο στον παίκτη παραπάνω κι αυτό όταν τους το... επέτρεπε ο Βίκτορ Νάγκι. Ο 32χρονος τερματοφύλακας έκανε και σήμερα εξαιρετική εμφάνιση, πήρε ψυχολογία και έκλεισε το πρώτο ημίχρονο με εννέα επεμβάσεις, μία εκ των οποίων σε εξ επαφής σουτ του Ντόσκα. Σαν να μην έφτανε αυτό, η Τσόλνοκι κατάφερε να αιφνδιάσει τον Ολυμπιακό δύο φορές στην κόντρα, με τον Γιάνγκερ να κάνει το 2-1 σε επίθεση 6 εναντίον 5 και τον βετεράνο Μάνταρας να φεύγει πιο γρήγορα απ΄όλους και να «γράφει» το 3-2, 31΄΄ πριν τη λήξη της πρώτης περιόδου. Οι «ερυθρόλευκοι» χρεώθηκαν με επιθετικό φάουλ και ο Άλεξιτς με πολύ δύσκολο σουτ διαμόρφωσε το 4-2 στην εκπνοή του πρώτου οκταλέπτου.

Τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο στη συνέχεια για τους πρωταθλητές Ελλάδας, που είδαν τον Σμιθ να αστοχεί από τα 2μ. σε επίθεση με παίκτη παραπάνω και λίγο αργότερα τον Κις να ανεβάζει το δείκτη του σκορ σε 5-2. Από κει και πέρα όμως η εικόνα του ημιτελικού άλλαξε. Ο Ολυμπιακός βελτίωσε αισθητά την άμυνά του, εξουδετερώνοντας πλήρως τα αδέρφια Βάργκα, ο Πάβιτς ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του και... απέμενε να βρεθούν λύσεις στην επίθεση, όπου Φουντούλης και Μάγιαρακ δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Εκεί όμως εμφανίστηκε ο Άγγελος Βλαχόπουλος, που ίσως απόψε να έκανε το παιχνίδι της ζωής του. Δύο διαδοχικά γκολ του διεθνούς περιφερειακού μείωσαν σε 6-5 και οι «ερυθρόλευκοι» θα μπορούσαν να ισοφαρίσουν, αν ο Νάγκι δεν απέκρουε το πέναλτι του Φουντούλη, 1΄05΄΄ πριν το τέλος του τρίτου οκταλέπτου.

Παρά το χαμένο πέναλτι, οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου διατήρησαν την ψυχραιμία τους, έπαιξαν καταπλητικές άμυνες στον παίκτη παραπάνω (η Τσόλνοκι ξεκίνησε με 3/6 και τελείωσε με 3/12) και η ανατροπή ήταν θέμα χρόνου. Ο Ντόσκας έφερε το ματς στα ίσια και ο Μουρίκης αξιοποίησε την αποβολή που κέρδισε ο ίδιος και έδωσε για πρώτη φορά προβάδισμα στον Ολυμπιακό (7-6), 4΄47΄΄ πριν το τέλος. Οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν διαδοχικά με τρίτη ποινή Δελακά και Σμιθ, δεν «λύγισαν» στον παίκτη λιγότερο, δέχθηκαν όμως ένα μάλλον απρόσμενο γκολ από τον Βάμος στα ίσια, 58 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη. Οι Ούγγροι έκλεψαν τη μπάλα και στα 9΄΄ κέρδισαν την (τρίτη) αποβολή του Μάγιαρακ, όμως ο Πάβιτς απέκρουσε το βιαστικό σουτ του Άλεξιτς. Απέμεναν τέσσερα δευτερόλεπτα, ο Βλάχος πήρε τάιμ-άουτ και όλα έδειχναν ότι ο ημιτελικός θα κριθεί στα πέναλτι. Όμως η κομπίνα που σχεδίασε ο Έλληνας προπονητής αποδείχθηκε... μαγική. Ο Ντόσκας επανέφερε τη μπάλα με λόμπα προς τα 2μ. κι εκεί ο Βλαχόπουλος πετάχτηκε έξω από το νερό, έδωσε ένα... σκαμπίλι στη μπάλα και την έστειλε στα δίχτυα του εμβρόντητου Νάγκι. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα (μαζί με τον Πάβιτς, για να μην αδικούμε τον Κροάτη τερματοφύλακα) έγραψε τον θριαμβευτικό επίλογο, δίνοντας στους «ερυθρόλευκους» το εισιτήριο για τον τελικό.

Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την τυπικά γηπεδούχο Τσόλνοκι): 4-2, 1-1, 1-2, 1-3

Η εξέλιξη του σκορ: 1-0 Μίτροβιτς (π.π.), 1-1 Ντόσκας (π.π.), 2-1 Γιάνγκερ (κόντρα), 2-2 Βλαχόπουλος (π.π.), 3-2 Μάνταρας (κόντρα), 4-2 Άλεξιτς (περιφέρεια), 5-2 Κις (π.π.), 5-3 Μυλωνάκης (π.π.), 6-3 Βάμος (π.π.), 6-4 Βλαχόπουλος (π.π.), 6-5 Βλαχόπουλος (περιφέρεια). 6-6 Ντόσκας (περιφέρεια), 6-7 Μουρίκης (π.π.), 7-7 Βάμος (περιφέρεια), 7-8 Βλαχόπουλος (φουνταριστός)

Η Τσόλνοκι είχε 3/12 με παίκτη παραπάνω, 2 γκολ από την περιφέρεια και 2 στην κόντρα. Ο Ολυμπιακός είχε 5/10 με παίκτη παραπάνω, 0/1 πέναλτι, 2 γκολ από την περιφέρεια και 1 από θέση φουνταριστού (το νικητήριο).

Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν από την Τσόλνοκι ο Γιάνσικ (5΄10΄΄ πριν το τέλος της τρίτης περιόδου) και ο Μαντάρας (2΄33΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα) και από τον Ολυμπιακό οι Δελακάς (4΄29΄΄ πριν τη λήξη του ματς), Σμιθ (3΄15΄΄ πριν το τέλος του αγώνα) και Μάγιαρακ (9΄΄ πριν τη λήξη).

Διαιτητές: Αλεξαντρέσκου (Ρουμανία), Ναούμοφ (Ρωσία)

Οι συνθέσεις:

ΤΣΟΛΝΟΚΙ (Σάντορ Τσεχ): Νάγκι, Γκότσιτς, Μάνταρας 1, Βάμος 2, Γιάνσικ, Μέζεϊ, Άλεξιτς 1, Γιάνγκερ 1, Ντάνιελ Βάργκα, Ντένες Βάργκα, Κις 1, Μίτροβιτς 1, Ντέκερ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Θοδωρής Βλάχος): Πάβιτς, Μυλωνάκης 1, Δελακάς, Γούνας, Φουντούλης, Σμιθ, Ποντικέας, Ντόσκας 2, Μουρίκης 1, Κολόμβος, Μάγιαρακ, Βλαχόπουλος 4, Γαλανόπουλος

** Εκτός 13άδας του Ολυμπιακού έμειναν ο Κώστας Γεννηδουνιάς και ο Γιώργος Δερβίσης.

** Στον αγώνα που έγινε νωρίτερα, για τις θέσεις 5-6, η Μπαρτσελονέτα επικράτησε 10-6 της Έγκερ.


Η Γιουγκ Ντουμπρόβνικ στον τελικό

Η Γιουγκ Ντουμπρόβνικ έκλεισε ραντεβού με τους «ερυθρόλεκους» κερδίζοντας την ιταλική Προ Ρεκό στα πέναλτι με 15-14 (10-10 κανονικός αγώνας). Ετσι, ο τελικός θα είναι μία άτυπη ρεβάνς του αντίστοιχου αγώνα του 2001 στο Ντουμπρόβνικ, όταν η Γιουγκ νίκησε 8-7 στην παράταση, αφού πρώτα οι διαιτητές είχαν ακυρώσει στην εκπνοή του κανονικού αγώνα πεντακάθαρο γκολ του Χατζηθεοδώρου.

Οι Κροάτες ήταν καλύτεροι, με τους Φελίπε Περόνε και Μάρο Τζόκοβιτς να τους καθοδηγούν επιθετικά και τον Μπίγιατς να κάνει πολύ καλή εμφάνιση κάτω από τα δοκάρια. Η Γιουγκ προηγήθηκε 4-1 στα μέσα της δεύτερης περιόδου, η ιταλική ομάδα με ένα ξέσπασμα ισοφάρισε 4-4 στο ημίχρονο, αλλά ακολούθησε σερί 4-0 των Κροατών που ξέφυγαν 8-4 και φάνηκε να «αγκαλιάζουν» τη νίκη. Η Προ Ρέκο δεν τα παράτησε, μείωσε σε 8-7 και 9-8, όταν όμως ο Περόνε σκόραρε 39΄΄ πριν τη λήξη, όλα φάνηκε να τελειώνουν. Αυτό που ακολούθησε δεν έχει προηγούμενο: ο Σούκνο με ένα γρήγορο μακρινό σουτ μείωσε σε 10-9 στα 27΄΄, η Γιουγκ είχε την κατοχή θεωρητικά ως το τέλος, όμως στα 9΄΄ οι διαιτητές χρέωσαν αποβολή χωρίς αντικατάσταση στον Μάρκοβιτς και πέναλτι υπέρ των Ιταλών! Ο Σούκνο ευστόχησε, ισοφάρισε σε 10-10 και έστειλε το ματς στα πέναλτι. Εκεί οι δύο ομάδες έχασαν από ένα πέναλτι στην πρώτη πεντάδα και στην έκτη σειρά ο Περόνε σκόραρε, ο Μπίγιατς απέκρουσε το σουτ του Σούκνο και έστειλε τη Γιουγκ στον τελικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, απόντος του τραυματία Τεμπέστι, ο Αμεντέο Πομίλιο προτίμησε κάτω από δοκάρια της Προ Ρέκο τον νεαρό Φάμπιο Βιόλα. Στη διαδικασία των πέναλτι, όμως, επιστρατεύτηκε ο σαφώς πιο έμπειρος Τζιάκομο Παστορίνο, που αν και «κρύος» απέκρουσε την εκτέλεση του Ιβάνκοβιτς.

Τα οκτάλεπτα: 3-1, 1-3, 4-2, 2-4 (κ.α.), 5-4 (πεν.)

Τα γκολ:

ΓΙΟΥΓΚ ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ: Περόνε 6, Τζόκοβιτς 4, Φάτοβιτς 2, Μάτσαν, Γκαρσία, Μάρκοβιτς

ΠΡΟ ΡΕΚΟ: Φιλίποβιτς 4, Σούκνο 3, Φιλιόλι 3, Ίβοβιτς 2, Ντι Φούλβιο, Πρλαϊνοβιτς

Τα αποτελέσματα του final-6 και το αυριανό πρόγραμμα:

ΠΕΜΠΤΗ 2/6

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
Έγκερ (Ουγγαρία) - Γιουγκ Ντουμπρόβνικ (Κροατία) 6-8
Τσόλνοκι (Ουγγαρία) - Μπαρτσελονέτα (Ισπανία) 7-5

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/6

ΘΕΣΕΙΣ 5-6
Έγκερ (Ουγγαρία) - Μπαρτσελονέτα (Ισπανία) 6-10

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
Τσόλνοκι (Ουγγαρία) - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 7-8
Γιουγκ Ντουμπρόβνικ (Κροατία) - Προ Ρέκο (Ιταλία) 15-14 πεν. (κ.α. 10-10)

ΣΑΒΒΑΤΟ 4/6

ΘΕΣΕΙΣ 3-4
20:30 Τσόλνοκι (Ουγγαρία)-Προ Ρέκο (Ιταλία)

ΤΕΛΙΚΟΣ
22:00 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Γιουγκ Ντουμπρόβνικ (Κροατία)

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ