Η...μοίρα της Δυτικής Αχαϊας

του ηρακλη ρουπα

Φαίνεται το έχει η μοίρα της Δ. Αχαΐας...Μια με τα πυρηνουργεία που κάθε χρόνο ως εκ θαύματος μετά από ελέγχους των φορέων και το "έχειν καλώς", ρυπαίνουν την περιοχή μέχρι την Πάτρα ενώ όλοι νίπτουν τας χείρας των, και σήμερα -άραγε είναι η μοναδική φορά- που τα λύματα της ΒΙΠΕ ρυπαίνουν την θάλασσα και ποιος ξέρει τι άλλο.

Βρίσκονται απλά κάθε φορά κάποιες δεκάδες κάτοικοι να διαμαρτύρονται, πολλές φορές δε να χαρακτηρίζονται και γραφικοί. Άραγε ποιος φέρει την συνολική ευθύνη ελέγχου τόσο του υφιστάμενου έργου, όσο και της συνολικής λειτουργίας της ΒΙΠΕ.

Δεν πάει πολύς καιρός που σε επίσκεψή μου στον πυροσβεστικό σταθμό της ΒΙΠΕ πληροφορήθηκα –εκτός από την αδυναμία ύπαρξης ανταλλακτικών για τα οχήματα- την συνολική αδυναμία παρέμβασης σε γενικευμένη κρίση –ειδικά αν αυτή εκδηλωθεί σε μονάδες χρήσης εύφλεκτων υλικών. Ποιος τελικά έχει την ευθύνη για την ορθή λειτουργία και ασφάλεια;

Σε κάθε περίπτωση όμως θα περίμενα όλοι οι φορείς να διαθέσουν μηχανικούς και ελεγκτές τόσο για να υπάρξει πρόληψη, όσο και για την άμεση και οριστική επίλυση του προβλήματος. Ποιος άραγε ήταν ο εργολάβος που ολοκλήρωσε το έργο; Είχε υποχρέωση συντήρησης ή αυτή μεταφέρεται αυτόματα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς;

Υπάρχει ευθύνη των φορέων ή αυτή πρέπει να εξακριβωθεί μετά από την κατάθεση των μηνύσεων; Σίγουρα κάποιοι θα πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες έστω και αν δεν τους αναλογούν. Για το καλό της περιοχής.

Για το καλό του τόπου τώρα που ξεκινάει η τουριστική περίοδος. Γιατί η απόδοση και όχι η ανάληψη ευθυνών –ίδιον της φυλής μας- δεν θα δώσει τις λύσεις που όλοι έχουμε ανάγκη στα πλαίσια της συλλογικής λειτουργίας.

 

Διαβάστε επίσης