Τελευταία πράξη του δράματος, ο αυτόματος μηχανισμός μείωσης συντάξεων από 1/1/2017

Της Δέσποινας Χαραλαμπίδου*

Με το νέο αντι-ασφαλιστικό νόμο που ψήφισε η Βουλή επέρχεται καίριο πλήγμα στο μέλλον την κοινωνικής ασφάλισης, θα λέγαμε μπαίνει και τυπικά η ταφόπλακα στο ασφαλιστικό σύστημα.

Οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές σε συνδυασμό με τη φορολογία, την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών και την υψηλή ανεργία είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε ανατροφοδότηση του φαύλου κύκλου της μαύρης εργασίας, της εισφοροδιαφυγής και σύντομα στην πλήρη κατάρρευσή του συστήματος. Το “όραμα” της κυβέρνησης είναι η ιδιωτική ασφάλιση για τους λίγους και η ανασφάλεια για τους πολλούς.

Κατάργηση του ΕΚΑΣ, μειώσεις στις καταβαλλόμενες επικουρικές και τα εφάπαξ, ενοποιήσεις όλων των Ταμείων, όλα αυτά είναι οι ίδιες πολιτικές που εφαρμόστηκαν την προηγούμενη 20ετία και τώρα προστίθενται αθροιστικά στις μειώσεις που είχαν υποστεί οι συνταξιούχοι από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οι σφαγιαστικές μειώσεις όμως για όσους συνταξιοδοτηθούν από εδώ και πέρα είναι η πραγματική τραγωδία, αφού οι νεότεροι εργαζόμενοι πρέπει πλέον να ξεχάσουν πλήρως την ιδέα ότι θα δουλεύουν ώστε να μπορούν να συντηρηθούν και να επιβιώσουν σε μεγαλύτερη ηλικία από την σύνταξή τους.

Άλλωστε, η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος αποτέλεσε ανεκπλήρωτο στόχο των ελληνικών κυβερνήσεων και στρατηγική επιδίωξη των δανειστών. Η θέσπιση μόνιμου αυτόματου μηχανισμού μειώσεων από 1-1-2017, ώστε να διασφαλιστεί ο στρατηγικός μνημονιακός στόχος για την μη αύξηση της δημόσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης μέχρι το 2060, αποτελεί και την τελευταία πράξη του δράματος στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, αφού μονιμοποιεί τις κατευθύνσεις τις ευρωζώνης, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε πολιτική απόφαση από τις ελληνικές κυβερνήσεις, στην πλάτη των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

*Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου είναι στέλεχος της ''Λαϊκής Ενότητας''(ΛΑ.Ε.), πρώην βουλευτής

 

ΠΗΓΗ: pronews.gr

 

 

Διαβάστε επίσης