Για πρώτη φορά Πρόεδρος των ΗΠΑ στην Χιροσίμα

θα μεταβεί ο ομπαμα εντος του μαιου

Ιστορική επίσκεψη στην Χιροσίμα θα πραγματοποιήσει εντός Μαΐου ο Μπαράκ Ομπάμα -ο πρώτος ενεργεία πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που θα ταξιδέψει στην ιαπωνική νήσο που γνώρισε τον όλεθρο της αμερικανικής ατομικής βόμβας στις 6 Αυγούστου του 1945 -για να ακολουθήσει το Ναγκασάκι και η λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα βρεθεί στην Χιροσίμα για να αποτίσει φόρο τιμής στα 140.000 θύματα της πυρηνικής επίθεσης μαζί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, στο πλαίσιο επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Ιαπωνία (για τη σύνοδο της G7) και το Βιετνάμ από τις 21 έως τις 28 Μαΐου.

Ο Τζίμι Κάρτερ έχει μεταβεί στην Χιροσίμα, αλλά μετά τη λήξη της προεδρίας του.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Χιροσίμα «για να υπογραμμίσει την διαρκή του δέσμευσή του για την επιδίωξη ειρήνης και ασφάλειας σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν αναμένεται να ζητήσει συγγνώμη για τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας. Στόχος της επίσκεψης δεν είναι να επανεξεταστεί η απόφαση που ελήφθη πριν από περίπου 70 χρόνια, σημειώνει ο Λευκός Οίκος.
 

Ο Ομπάμα θα επισκεφθεί το Πάρκο Μνήμης και Ειρήνης, έναν χώρο που θυμίζει τον πυρηνικό όλεθρο που σκόρπισε στη Χιροσίμα η ατομική βόμβα.

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Ομπάμα είχε εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. «Θα ήταν σημαντικό για εμένα» είχε δηλώσει στη διάρκεια προηγούμενης επίσκεψής του στην Ιαπωνία, στα τέλη του 2009.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαιρέτισε την απόφαση του αμερικανού προέδρου υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί μια ευκαιρία τόσο για την Ιαπωνία όσο και για τις ΗΠΑ «να τιμήσουν όλα τα θύματα».

Ο Λευκός Οίκος, έχοντας συναίσθηση ότι η αναφορά σε αυτό το κεφάλαιο της αμερικανικής ιστορίας μπορεί να είναι ένα θέμα ευαίσθητο πολιτικά στις ΗΠΑ, όπου ορισμένοι βουλευτές και γερουσιαστές έχουν κάνει λόγο για «περιοδεία συγγνώμης», επέμεινε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ζητηθεί συγγνώμη με τη μία ή την άλλη μορφή.

«Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα υπερήφανες για τους ηγέτες τους και για τους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρέτησαν στις ένοπλες δυνάμεις κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» υπογράμμισε στο blog του ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

«Αυτή η επίσκεψη θα είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε τη μνήμη όλων των αθώων που έχασαν τη ζωή τους σε εκείνον τον πόλεμο» τόνισε.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ