Πάτρα: Αύριο στο Δημαρχείο η υπογραφή της συμφωνίας για την χρήση των κοινόχρηστων ποδηλάτων

μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας και του Δήμου

Αύριο, Παρασκευή 6 Μαΐου 2016, στις 12.00 το μεσημέρι, στο Δημαρχείο, θα υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας και του Δήμου Πατρέων συμφωνία παραχώρησης των κοινόχρηστων ποδηλάτων τα οποία προμηθεύτηκε η Αναπτυξιακή Εταιρεία, στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου GIFT 2.0, και τα οποία θα ενταχθούν σε ένα ενιαίο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων της πόλης.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του συστήματος, τη λειτουργία και την χρήση του, τη διαδικασία εγγραφής μελών, αλλά και τους απώτερους στόχους που είναι η αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού στο κέντρο της πόλης. Σημειώνεται ότι η χρήση των ποδηλάτων θα είναι δωρεάν. 

Η εφαρμογή του συστήματος είναι πιλοτική και έχει σαν στόχο την βιώσιμη αστική κινητικότητα με ποδήλατα στην Πάτρα. Να σημειωθεί ότι θα λειτουργούν συνολικά 8 σταθμοί με 40 ποδήλατα από την Αναπτυξιακή Εταιρεία για λογαριασμό της Περιφέρειας και 5 σταθμοί με 30 ποδήλατα από την ΑΔΕΠ για λογαριασμό του Δήμου.

Όσοι ενδιαφέρονται να χρησιμοποιούν ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ώστε να λάβουν προσωπική κάρτα με την οποία θα παραλαμβάνουν το ποδήλατο από έναν σταθμό και θα έχουν τη δυνατότητα να το αφήνουν σε οποιονδήποτε σταθμό τούς διευκολύνει.

Στον σχεδιασμό του δικτύου, ο οποίος έγινε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ελήφθη υπ’ όψιν το σύστημα κοινής χρήσης ποδηλάτων που ήδη είχε σχεδιαστεί από την ΑΔΕΠ στο πλαίσιο του έργου CIELO. Με τον τρόπο αυτό οι τοποθεσίες των σταθμών του έργου GIFT 2.0 καθορίστηκαν με στόχο να επεκταθεί το υφιστάμενο δίκτυο ώστε να εξυπηρετείται μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή τα προεπιλεγμένα σημεία βρίσκονται πλησίον σταθμών μέσων μεταφοράς και σε ορισμένες περιπτώσεις σε σημεία ενδιαφέροντος.

Στους γενικότερους στόχους του έργου GIFT2 2.0, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013, συμπεριλαμβάνεται η βελτίωση της προσβασιμότητας και της μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών στη διασυνοριακή περιοχή, δημιουργώντας και παρέχοντας νέες καινοτομικές υπηρεσίες για τους τελικούς χρήστες.

Μετά την παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί επίδειξη της λειτουργίας και εγγραφή μελών στον σταθμό της πλατείας Βασ. Γεωργίου Α΄.

 

 

Διαβάστε επίσης