Κανένας έλεγχος στα εισαγόμενα τρόφιμα από τρίτες χώρες !

του νικου κατσαρού *

Καθώς διανύουμε μια χρονική περίοδο που χαρακτηρίζεται από αγορές - αλλά και κατανάλωση- περισσότερων τροφίμων, ας κάνουμε μερικές διαπιστώσεις και επισημάνσεις:
 
Μόλις πριν  από λίγες εβδομάδες έγινε γνωστό πως  η Europol μαζί με την Interpol  σε μια προσπάθεια προστασίας των καταναλωτών από τρόφιμα επικίνδυνα για την δημόσια υγεία,  εντόπισαν και κατάσχεσαν χιλιάδες τόνους ακατάλληλων τροφίμων σε 56 χώρες μέσα σε διάστημα τεσσάρων μόνο μηνών (από Νοέμβριο 2015 μέχρι Φεβρουάριο 2016).
 
Μεταξύ αυτών που κατασχέθηκαν ήταν: Κρέας πιθήκου, τόνοι ελιές χρωματισμένες πράσινες με θειικό χαλκό, κοτόπουλα σε φορμόλη,τόνοι ζάχαρης αναμεμιγμένοι με λιπάσματα,γρύλοι,ακρίδες και κάμπιες κ.α.
 
Από την ''μαύρη λίστα'' δεν έλειπε και η Ελλάδα όπου εντοπίστηκαν δύο εργοστάσια που παράνομα παρασκεύαζαν νοθευμένη αλκοόλη και διέθεταν πάνω από 6.000 μπουκάλια και ετικέτες από ουίσκι,τζίν,βότκα και τεκίλα για να τα προωθήσουν στην ελληνική και ξένη αγορά.
 
Είναι γεγονός ότι το σύστημα
ελέγχων στην χώρα μας νοσεί με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία. Προσέξτε: Στην χώρα μας αντιστοιχεί ένας έλεγχος κάθε δεκαπέντε χρόνια για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δυστυχώς οι ασυνείδητοι το γνωρίζουν αυτό. Έτσι, στο βωμό του κέρδους, δεν διστάζουν να θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.
 
Πριν μόλις  μερικές ημέρες οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Πειραιά κατάσχεσαν στου Ρέντη, σε κατάστημα λιανικής πώλησης,12 κιλά κρέατος κροκόδειλου ( ναι!)  και 7 κιλά κρέατος πύθωνα (ναι,ναι!) σε ατομική συσκευασία κατεψυγμένων.
 
Δεν αναφέρθηκε η χώρα
προέλευσης,η χρονολογία παραγωγής και λήξης των κατεψυγμένων αυτών προϊόντων ούτε η διεύθυνση του προμηθευτή. Και αυτό συνέβη παρόλο που αυτά πρέπει υποχρεωτικά να αναφέρονται στην ετικέτα.
 
Το ερώτημα είναι βέβαια ένα: Πώς μπήκαν αυτά τα τρόφιμα στην χώρα μας; Απλά φαίνεται ότι δεν υπάρχουν έλεγχοι στο λιμάνι του Πειραιά και στα άλλα σημεία εισόδου!
 
Η χώρα μας ως σύνορο
της Ε.Ε. οφείλει να ελέγχει κάθε εισαγόμενο τρόφιμο από τρίτες χώρες. όπως Αίγυπτο,Τουρκία,FYROM,Κίνα,κλπ.
 
Το πρόσφατο επεισόδιο με τον κροκόδειλο και τον πύθωνα  δείχνει ότι ούτε τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες τρόφιμα ελέγχονται, όσο επικίνδυνα και να είναι.
 
*Ο Νίκος Κατσαρός είναι τ. Πρόεδρος ΕΦΕΤ, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Αντιπρόεδρος του New York College.

 

Από pronews.gr

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ