Τουρκία: Καταδίκη δημοσιογράφων για δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ

συνεχίζονται οι διώξεις

Δύο δημοσιογράφοι από την γνωστή και αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχιουριέτ καταδικάσθηκαν σήμερα σε δύο χρόνια φυλάκιση ο καθένας, επειδή είχαν δημοσιεύσει το σκίτσο με τον δακρυσμένο Μωάμεθ να λέει «Je suis Charlie» από το πρώτο τεύχος που δημοσίευσε το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo μετά την τρομοκρατική επίθεση που είχε γίνει στα γραφεία του στο Παρίσι.

Οι δημοσιογράφοι Hikmet Cetinkaya και Ceyda Karan καταδικάστηκαν τελικά μέσα σε ένα δικαστήριο στο οποίο όσοι παρευρίσκονταν φώναξαν μετά την ανακοίνωση της απόφασης «Αλλάχ Ουάκμπαρ» και πανηγύριζαν για την καταδίκη. 

Η απόφαση έρχεται ως μία ακόμα απόδειξη των πιέσεων και των διώξεων που αντιμετωπίζει ο Τύπος στην Τουρκία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα τα πράγματα δεν ήταν τόσο ακραία, καθώς το μόνο που έκαναν οι δημοσιογράφοι ήταν να ετοιμάσουν ένα αφιέρωμα στο Charlie Hebdo και την επανέκδοσή του, με το πιο ανώδυνο τρόπο που θα μπορούσαν σε ότι αφορά τον Μωάμεθ. 

Παρά την προσπάθεια να κρατηθεί η κοσμική διάσταση του κράτους στην Τουρκία, είναι προφανές ότι με τις ευλογίες του Ερντογάν οι ισλαμιστές έχουν εδώ και καιρό πάρει το πάνω χέρι, καθώς την αμέσως επόμενη ημέρα της δημοσίευσης του άρθρου ακόμα και ο ίδιος ο Νταβούτογλου είχει δηλώσει ότι επρόκειτο για μία προβοκατόρικη πράξη που προσβάλει τα θρησκευτικά αισθήματα των Τούρκων.

Γράφοντας στον λογαριασμό της στο Twitter, η Karan είπε ότι: «Ας γίνει η καταδίκη μας ένα δώρο για τους φιλελεύθερους φασίστες μας». Ενώ οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταδίκασαν την απόφαση ως ντροπιαστική και απαράδεκτη. 

Πάντως οι ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου κάτω από το καθεστώς Ερντογάν είναι έντονες, καθώς διεξάγονται συνεχόμενες δίκες για «προσβολή του προέδρου». Μάλιστα υπολογίζεται ότι αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εκκρεμότητα τουλάχιστον... 20.000 υποθέσεις αυτού του τύπου στην Τουρκία με κατηγορούμενους δημοσιογράφους αλλά και απλούς πολίτες.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ