Tο ''4o'' μνημόνιο φέρνει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

του γιώργου ΤΕΡΠΗ

Η βόμβα του 4ου μνημονίου, η οποία θα ανεβάσει το συνολικό λογαριασμό των (τρίτο) μνημονιακών μέτρων στα 9 δισ. (!), όσο ψυχρά και κυνικά και αν επιχειρείται να αντιμετωπιστεί από τον Τσίπρα, έχει κάνει άνω – κάτω την κυβέρνηση, έχει αναστατώσει την Κοινοβουλευτική ομάδα και διαλύει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.  

Για τους ΑΝΕΛ δεν συζητάμε τίποτα, διότι αυτοί πλέον μπορούν κάλλιστα και χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις, να ψηφίσουν ότι και ''ο γάιδαρος πετάει''.  

Κύκλοι γνωρίζοντες τις κυβερνητικές και κομματικές εξελίξεις έλεγαν στην Iskra ότι το κλίμα που κυριαρχεί στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, στην κυβέρνηση, την Κ.Ο και το κόμμα είναι ''όλοι εναντίον όλων'' και το μόνο που ακόμα, αλλά όχι για πολύ, συνδέει όλους τους παρατρεχάμενους της εξουσίας, πέραν της καρέκλας, είναι ο φόβος της τιμωρίας και του διασυρμού.  

Οι ίδιοι παρατηρητές μας λένε ότι η κυβέρνηση, τελώντας σε πλήρες αδιέξοδο, αναζητά ''τρικ'' και μεθοδεύσεις που να κλειδώνουν από τη μια τα συμπληρωματικά μέτρα των 3,6 δις, χωρίς να χρειαστεί από την άλλη να ψηφισθούν με άμεσο τρόπο από τη Βουλή, ψήφιση που θα προκαλούσε δυσκολίες και ταλαντεύσεις στους βουλευτές της, οι οποίοι είναι αμφίβολο αν μπορούν να πάνε στην επαρχία τους για το Πάσχα.  

Έγκυροι κύκλοι τόνιζαν ότι είναι σχεδόν αναπόφευκτες οι ραγδαίες εξελίξεις στη χώρα είτε με διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος ή ''οικουμενική'' κυβέρνηση με τρίτο πρωθυπουργό, είτε ακόμα και με νέες εκλογές που μπορεί να προκύψουν από 'ατύχημα'' εκείνης ή της άλλης μορφής.  

Άλλοι κύκλοι δεν αποκλείουν ακόμα και την παραίτηση Τσίπρα, προκειμένου να θέσει παραπλανητικά διλήμματα στο λαό, πράγμα, όμως, που πρέπει να θεωρείται μάλλον απίθανο να συμβεί, γνωρίζοντας πόσο ο πρωθυπουργός είναι γαντζωμένος στην καρέκλα του.  

Στελέχη της Αριστεράς τόνιζαν ότι, μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις, περισσότερο από ποτέ, γίνεται αναγκαίο να πραγματοποιηθεί και να επισπευθεί ένα μεγάλο μέτωπο αριστερών, προοδευτικών, πατριωτικών, δημοκρατικών δυνάμεων, που θα συγκροτήσει ένα νέο σύγχρονο ''ΕΑΜ'', το οποίο θα βάλει τη χώρα σε αντιμνημονιακή τροχιά, με την έξοδο από την ευρωζώνη και την δημοκρατική συγκρότηση εθνικού νομίσματος στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος.

ΠΗΓΗ: iskra.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ