Για την Χούντα των Συνταγματαρχών

Του Χρήστου Πατούχα, επικεφαλής της "Ανυπότακτης Πολιτείας"

Συμπληρώνονται την φετινή 21η Απριλίου 49 χρόνια από την εγκαθίδρυση της λαομίσητης και αμερικανοκίνητης δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Μιας δράκας πρακτόρων εντός του στρατεύματος, με πολιτικά στηρίγματα σε μέρος του τότε πολιτικού και οικονομικού συστήματος, με την άμεση υποκίνηση και στήριξη της Αμερικάνικης πρεσβείας και επιτελών του ΝΑΤΟ, που κατέλυσε το πολίτευμα, ανέστειλε την εφαρμογή του Συντάγματος, προσπάθησε να οικοδομήσει ένα μακράς διάρκειας φασιστικό καθεστώς.

Οι ιδεολογικές τους αρχές, ο αντικομουνισμός, η πατριδοκαπηλία και ο φασιστικός εθνικισμός και οι πολιτικοί τους στόχοι να παρεμποδίσουν προοδευτικές και δημοκρατικές αλλαγές, να χτυπήσουν και να δαμάσουν το ανερχόμενο λαϊκό κίνημα, την αμφισβήτηση της νεολαίας στην στασιμότητα και την παρακμή.

Οι διώξεις, (εξορίες, πολυετείς καταδίκες, εκτοπίσεις, φυσική εξόντωση αντιπάλων τους), στράφηκαν εναντίον κάθε αριστερού, προοδευτικού, δημοκρατικού ανθρώπου, εναντίον αντιδικτατορικών οργανώσεων και κινημάτων, χρησιμοποιήθηκαν τα έκτακτα στρατοδικεία και οι βασιλικοί επίτροποι, τοποθετήθηκαν σε όλο τον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν είναι του παρόντος να περιέλθουμε σε μια επετειακή αναφορά, όλες τις επιπτώσεις της επταετούς δικτατορίας, ωστόσο αβίαστα καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι άφησε πίσω της την καταστροφή και τον συνεχιζόμενο μέχρι σήμερα διαμελισμό της Κύπρου και την προέκταση των σχέσεων εξάρτησης της χώρας που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Πρέπει ιδιαίτερα να τονιστεί, ότι ο συμβιβασμός που πραγματοποιήθηκε για την μετάβαση στην «ομαλότητα», συμβιβασμός ανάμεσα στους χουντικούς, τους Αμερικάνους και τις παλιές αστικές πολιτικές δυνάμεις, έγινε ακριβώς για να μην διαταραχτεί η σχέση της εξάρτησης και της τότε κρατούσας γεωπολιτικής ισορροπίας.

Σήμερα, η διατήρηση της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας της ολιγαρχίας του πλούτου, ολιγαρχίας που εν πολλοίς στηρίχτηκε και αναπτύχθηκε στην διάρκεια της επταετίας και ακμάζει μέχρι σήμερα, στηρίζεται στις ίδιες διεθνείς σχέσεις. Στο επαχθέστατο και υπέρογκο δημόσιο χρέος, στην θηλιά μέχρι ασφυξίας των δανειστών, στο ΝΑΤΟ και την στρατηγική του στην ευρύτερη περιοχή μας, στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη και την οικονομική υποδούλωση της χώρας μας και των λαϊκών στρωμάτων.

Το σημερινό κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, στο σύνολο του δεν αμφισβητεί αυτά που δυναστεύουν την χώρα και τον λαό της. Αδύναμο και χειραγωγημένο, λειτουργεί «κατ εντολή», αδυνατεί να ορθώσει ανάστημα και δεν μπορεί να υπερασπίσει ούτε τα στοιχειώδη.

Είναι κατά τούτο μακρύς ο δρόμος. Αλλά δεν υπάρχει άλλος. Και πρέπει να τον ακολουθήσουμε. Ανατρέχοντας και αναζητώντας τα συνθήματα των χιλιάδων αγωνιστών της αντιδικτατορικής δράσης. Για ριζική ανατροπή, για εκ θεμελίων, προς όφελος του λαού, ανοικοδόμηση της χώρας μας.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ