Κίνημα: Γιατί δεν συμμετέχουμε στην Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου

δειτε τι αναφερει η ανακοινωση

Τους λόγους για τους οποίους δεν συμμετέχει στην Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου που σύστησαν από κοινού ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και λοιπές δυνάμεις του χώρου, εξηγεί το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της σύνθεσης της Επιτροπής.

 

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ανάγκη το όλο εγχείρημα να ταυτιστεί με το διακύβευμα, που έχει να κάνει με τον ελληνικό λαό και την χώρα και για το Κίνημα δεν είναι άλλο από την εκ βάθρων αλλαγή της χώρας, με ένα σχέδιο μεγάλων δημοκρατικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και με τη συμμετοχή του πολίτη.

 

Επιπλέον υπενθυμίζεται ότι η συγκρότηση της Επιτροπής αποφασίστηκε χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε συνεννόηση με το Κίνημα, ενώ ακόμα και η απόφασή τους να προβλέψουν δύο θέσεις για το Κίνημα, έγινε γνωστή σε αυτό μέσω των ΜΜΕ.

«Κατά πόσον είναι δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε συμπόρευση και συνεργασία μεταξύ κομμάτων, όταν οι επικεφαλής των άλλων κομμάτων αρνούνται να συζητήσουν ενώπιοιενωπίοις; Τι τους εμποδίζει; Τι τους φοβίζει;», αναρωτιούνται στο Κίνημακαι δηλώνουν ότι θα είναι πάντα παρόντες σε οποιονδήποτε διάλογο γίνει για τηναλλαγή της χώρας…

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Κινήματος έχει ως εξής :

Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, έχει εξ' αρχής - και από την Ιδρυτική τουΔιακήρυξη, εκφράσει τη θέση του, περί συμμετοχής του στο διάλογο για τησυμπόρευση, τη συνεργασία και την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων.

Εξειδικεύοντας αυτή τη δέσμευση, τόσο με πρωτοβουλίεςτου Προέδρου του, Γιώργου Α. Παπανδρέου, όσο και με επίσημα κείμενα τουΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, εκφράσαμε τη θέση μας περί της ανάγκης να ταυτιστεί αυτό τοεγχείρημα με το διακύβευμα που αφορά τον Ελληνικό λαό και τη χώρα, δηλαδή, τηνεκ βάθρων αλλαγή της. Με ένα σχέδιο μεγάλων δημοκρατικών προοδευτικώνμεταρρυθμίσεων, με τη συμμετοχή του πολίτη.

Ως εγγύηση της αποφασιστικότητας όσων συμμετέχουν,για την επιτυχία του εγχειρήματος, εκφράσαμε την άποψη ότι, οι επικεφαλής τωνπροοδευτικών δυνάμεων έχουν χρέος να δεσμευτούν ότι θα ανταποκριθούν σε αυτό τοδιακύβευμα, έτσι ώστε να είναι σαφές προς κάθε Ελληνίδα και Έλληνα, ότι δεν μαςενδιαφέρει να είμαστε απλώς ολίγον καλύτεροι διαχειριστές της εξουσίας απόάλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σεαυτή μας τη θέση, που είναι προφανές ότι, δεν θέτει ήσσονος σημασίαςδιαδικαστικά ή οργανωτικά προαπαιτούμενα, τα άλλα κόμματα, όχι μόνον δενανταποκρίθηκαν, αλλά ούτε καν εξέφρασαν τη θέση τους.

Αντιθέτως,χωρίς την οποιαδήποτε συνεννόηση με το ΚΙΝΗΜΑ, αποφάσισαν τη συγκρότηση μιαςεπιτροπής, στην οποία προέβλεψαν δύο θέσεις για το ΚΙΝΗΜΑ. Μάλιστα, για αυτήτους την απόφαση ενημερωθήκαμε από τα Μέσα Ενημέρωσης κατά παράβαση κάθεθεσμικής δεοντολογίας.

Στη συνέχεια, κληθήκαμε να συμμετάσχουμε, χωρίς ναέχει υπάρξει η παραμικρή θεσμική συνεννόηση μεταξύ των ηγεσιών των κομμάτων,για κάτι που αφορά το μέλλον της χώρας και την επιτυχία του εγχειρήματος τωνπροοδευτικών δυνάμεων.

Μετά από όλα αυτά, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, ανακοίνωσανσήμερα Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις.

Κατόπιν αυτού, προκύπτει εύλογα το ερώτημα:
Κατά πόσον είναι δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε συμπόρευση και συνεργασία μεταξύ κομμάτων, όταν οι επικεφαλής των άλλων κομμάτων αρνούνται να συζητήσουν ενώπιοι ενωπίοις; Τι τους εμποδίζει; Τι τους φοβίζει;

ΤοΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και ο Πρόεδρός του, θα είναι πάντα παρόντες σεοποιονδήποτε διάλογο αφορά το ίδιο διακύβευμα που αφορά τον Ελληνικό λαό και τηχώρα. Δηλαδή, την εκ βάθρων αλλαγή της. Διάλογο που θα γίνεται για τον πολίτη,με τον πολίτη.

Μεόλες του τις δυνάμεις θα προσπαθεί πάντα να διασφαλίζει ότι, αυτός ο διάλογοςθα αφορά πράγματι αυτό το διακύβευμα και όχι τις όποιες κομματικές σκοπιμότητεςή προσωπικές στρατηγικές οποιουδήποτε.

Με αυτήν την αυτονόητη πολιτική δέσμευση, εκφράζουμετην ανάγκη της συνεννόησης και συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Έστωκαι αργά, οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων οφείλουν να αναλογιστούν τις ευθύνεςτους και την ανάγκη διασφάλισης του ιστορικού ρόλου που έχουν να φέρουν σεπέρας οι προοδευτικές δυνάμεις. Και να ανταποκριθούν στην πρόταση - πρόσκλησητου ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ και του Προέδρου του, για συνάντηση και δέσμευσή μας προς τονΕλληνικό λαό, ότι η προσπάθεια αυτή αφορά και μόνον, το εθνικό και το δημόσιοσυμφέρον, αλλά και τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας μας.

Μόνοέτσι αυτή η προσπάθεια θα γίνει κτήμα κάθε δημοκράτη και προοδευτικού πολίτη.Μόνον έτσι θα εμπιστευτεί αυτήν την προσπάθεια και θα συμμετάσχει.

 

Διαβάστε επίσης