Πάτρα: Μεγάλη η ανταπόκριση στην 1η Επιστημονική Ημερίδα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών "Άγιος Ανδρέας"

Στο Συνεδριακό Κέντρο του ΑΤΕΙ

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 1ης Επιστημονικής Ημερίδας που διοργάνωσε η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στις 9 Απριλίου 2016. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του ΤΕΙ Πάτρας το οποίο πλαισιώθηκε από επαγγελματίες υγείας, μεταξύ των οποίων νοσηλευτές (κυρίως), γιατρούς, φυσιοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους προερχόμενοι από διάφορες περιοχές της Δυτικής Ελλάδος.

Τις εργασίες παρακολούθησαν συνολικά πάνω από 500 σύνεδροι οι οποίοι συμμετείχαν στην επιστημονική αυτή εκδήλωση είτε ως ακροατές είτε ως ομιλητές. Το επιστημονικό πρόγραμμα κάλυψε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων των συνέδρων, μέσω της πληθώρας των εργασιών που αναπτύχθηκαν με τη μορφή διαλέξεων, στρογγυλών τραπεζιών, κλινικών φροντιστηρίων και ανακοινώσεων, ελεύθερων και αναρτημένων (posters), και αφορούσαν στην τεκμηρίωση της νοσηλευτικής γνώσης και τα επιτεύγματα στο χώρο της νοσηλευτικής επιστήμης, στην εκπαίδευση και την έρευνα, στα οικονομικά της υγείας και την ισορροπία κόστους-ποιότητας, καθώς και σε θέματα ηθικής και δεοντολογίας.

Συγκεκριμένα από τις εισηγήσεις των ομιλητών αλλά και από την εμπειρία σχεδόν όλων των παρευρισκομένων έχει γίνει κατανοητή η ανάγκη για νοσηλευτικές καινοτομίες στο χώρο της τεχνολογίας, της φροντίδας και της εξατομίκευσης. Βασικό συμπέρασμα της ημερίδας είναι ότι εκτός των γνωστών  θεμάτων που απασχολούν έως σήμερα την νοσηλευτική κοινότητα, όπως η ευθανασία, η κλωνοποίηση και γενικότερα θέματα βιοηθικής, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν  και σύγχρονα θέματα όπως το trafficking και οι ψυχολογικές  συνέπειες  μαζικών καταστροφών όπου οι νοσηλευτές καλούνται να έχουν ενεργή συμμετοχή. Επίσης κάθε σύστημα υγείας που θέλει να καταστεί βιώσιμο πρέπει να έχει την αποδοχή των πολιτών και να διέπεται από προσαρμοστικότητα με την βοήθεια νέων εργαλείων μέτρησης κόστους και αποτελεσματικότητας της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας. Για να επιτευχθεί το καλύτερο  αποτέλεσμα με το λιγότερο δυνατόν κόστος βασική προϋπόθεση είναι αφενός η εφαρμογή νοσηλευτικών πρωτοκόλλων στην κλινική πράξη και αφετέρου η αξιοποίηση των νέων  τεχνολογιών προς όφελος τόσο των νοσηλευτών αλλά κυρίως προς όφελος των ασθενών. Εν κατακλείδι, η δημιουργία  διεπιστημονικής ομάδας  με το νοσηλευτή σε ηγετικό ρόλο, η συνεχής και συστηματική επιμόρφωση και η εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών στην νοσηλευτική φροντίδα αποτελεί την πυξίδα για ένα  καλύτερο μέλλον στην παρεχόμενη νοσηλευτική φροντίδα.

Διαβάστε επίσης