Ισπανία: Ετοιμο το σενάριο για νέες εκλογές

δεν τα βρίσκουν για συγκυβερνηση

Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις πολλών στη Μαδρίτη και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η πρώτη συνάντηση μεταξύ Σοσιαλιστών, Podemos και του κεντρώου Ciudadanos φαίνεται πολύ πιθανό να μείνει και η τελευταία, καθώς οι διαφορές των τριών κομμάτων μοιάζουν απαγορευτικές για να σχηματιστεί συγκυβέρνηση.

Εκ των πραγμάτων, αυτό φέρνει όλο και πιο κοντά τις νέες κάλπες εάν δεν έχει βρεθεί κυβερνητική συνεργασία μέχρι τις 2 Μαΐου.

Μετά την σχεδόν τρίωρη συνάντηση που είχαν οι ομάδες από τα τρία κόμματα -στην οποία δεν παρέστησαν ούτε ο αρχηγός του σοσιαλιστικού PSOE, Πέδρο Σάντεθ, ούτε ο αρχηγός του Ciudadanos Αλμπέρτο Ριβέρα- η εικόνα αδιεξόδου ήταν σαφέστατη.

«Νομίζω πως μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι διαφορές μεταξύ του Ciudadanos και του Podemos είναι τόσο μεγάλες που δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία» είπε μετά τη συνάντηση ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Ciudadanos, Μανουέλ Βιγέγκας.

Tα δύο κόμματα, που μπήκαν με ορμή στο Κοινοβούλιο και έθαψαν τον ισπανικό δικομματισμό, διαφωνούν σε ευρύ φάσμα ζητημάτων που ξεκινά από την οικονομική πολιτική και τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και φτάνει μέχρι το εξίσου καυτό ζήτημα της Καταλωνίας.

Oι χαμηλότερων τόνων δηλώσεις από την πλευρά του PSOE δεν έδωσαν διαφορετική εικόνα, αν και οι Σοσιαλιστές δεσμεύτηκαν πως «θα συνεχίσουν την προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης». Το ίδιο το Podemos πρόκειται να εκφραστεί επί των συνομιλιών και της κατάστασης την Παρασκευή.

Για να καταφέρει να κυβερνήσει το PSOE, δεύτερο κόμμα που έχει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, θα έπρεπε είτε να ενώσει τις δυνάμεις του με τα δύο νεοεισλθέντα κόμματα, είτε να συνασπιστεί με το Podemos και μία (ακόμη δυσκολότερη) «βεντάλια» μικρότερων σχηματισμών -εάν μείνει στη γραμμή του να απορρίπτει τον «μεγάλο συνασπισμό» με το PP του Μαριάνο Ραχόι.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ