Πάτρα: Πλήθος πολιτικών προσώπων στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βασίλη Μπεκίρη - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

«ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΧΑΣΜΟ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΕΞΙ (1915-1922)»

Κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Historia» το 9ο βιβλίο του Βασίλη Μπεκίρη με τίτλο: «Από τον Εθνικό διχασμό στη Μικρασιατική καταστροφή και την εκτέλεση των έξι (1915-1922)». Στο βιβλίο του αυτό ο συγγραφέας αναφέρεται στα συνταρακτικά γεγονότα της περιόδου εκείνης και περιγράφει με μεγάλη αντικειμενικότητα όλα τα ιστορικά γεγονότα καθώς και τους πρωταγωνιστές που τα δημιούργησαν.

Η βιβλιπαρουσίαση έγινε χθες στην Πάτρα, παρουσία πολλών πολιτικών προσώπων

b600f875-313a-4275-b173-59b04c48728e.jpg

f6696a07-4a70-4c12-8ec2-1865a74c97d2.jpg

Το νέο βιβλίο του κ. Μπεκίρη αναφέρεται στον Εθνικό διχασμό ο οποίος επεσώρευσε πολλά δεινά στον τόπο μας και ο οποίος οφείλετο κυρίως στην αντιπαλότητα του Βασιλιά Κωνσταντίνου με τον Πρωθυπουργό της χώρας Ελευθέριο Βενιζέλο. Στην πορεία ο εθνικός διχασμός επισφραγίζεται με την δημιουργία του Κράτους της Θεσσαλονίκης, την επιστροφή του Βενιζέλου στην Αθήνα, την εξορία του Βασιλιά Κωνσταντίνου και του τ. Πρωθυπουργού Δημητρίου Γούναρη. Αργότερα μετά την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος απέστειλε στρατεύματα προς κατάληψη της Σμύρνης οπότε άρχισε η Μικρασιατική εκστρατεία. Εν τω μεταξύ πραγματοποιήθηκαν μετά από αρκετή καθυστέρηση οι εκλογές της 1η Νοεμβρίου 1920 τις οποίες έχασε με διαφορά ο Ελ. Βενιζέλος και μάλιστα δεν εξελέγη καν Βουλευτής ο ίδιος. Βέβαια τις εκλογές τις κέρδισε η Ηνωμένη Αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Δημήτριο Γούναρη ο οποίος επανήλθε τις παραμονές από την πολύχρονη εξορία του. Στη συνέχεια έγινε το Δημοψήφισμα και επανήλθε από την εξορία και ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος. Και ενώ συνέβαιναν τα ανωτέρω γεγονότα στην Ελλάδα, στην Τουρκία αρχίζει να ισχυροποιείται ο Κεμάλ Ατατούρκ, οι σύμμαχοι αρχίζουν να εγκαταλείπουν την Ελλάδα η οποία αγωνίζονταν μόνη της εναντίον της Τουρκίας οπότε σταδιακά επέρχεται η Μικρασιατική καταστροφή και το ξερίζωμα του Ελληνισμού από την Μικρά Ασία. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή ακολουθεί η Επανάσταση του 1922, η δίκη, η καταδίκη και η εκτέλεση των έξι ως υπαιτίων της Μικρασιατικής καταστροφής.

 Εκτός όμως από την ιστορική αναφορά στα γεγονότα, ιδιαίτερη εντύπωση στον αναγνώστη προκαλούν τα νέα στοιχεία που παρουσιάζονται και η αντικειμενική κριτική που ασκείται και στις δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις. Λάθη βέβαια έγιναν και από τις δύο πλευρές, πράγμα το οποίο στηλιτεύει ο Βασίλης Μπεκίρης αλλά δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει και τις σωστές ενέργειες οι οποίες πολλάκις αποκρύπτονται. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι το βιβλίο αυτό θα ικανοποιήσει και τον πλέον απαιτητικό αναγνώστη διότι απαντά σε όλα τα ερωτήματα που μέχρι σήμερα υπήρχαν και λύνει πολλές απορίες που μέχρι σήμερα δεν είχαν απαντηθεί.     

54068ecb-178f-4722-8505-a900dc8f6c93.jpg

9047e9c7-78ff-40e8-90c9-b8eadb7d0725.jpg

8fe2ffba-564b-465d-8c3c-00fae7b6c9e8.jpg   

Ολόκληρη η ομιλία του Βασίλη Μπεκίρη

Στο εκ 454 σελίδων βιβλίο του ο συγγραφέας Βασίλης Μπεκίρης αναφέρεται στον Εθνικό διχασμό που ήταν η αιτία της Μικρασιατικής καταστροφής και της εκτέλεσης των έξι. Ο εθνικός διχασμός οφείλεται στην αντιπαλότητα του βασιλιά Κωνσταντίνου με τον Πρωθυπουργό της χώρας Ελευθέριο Βενιζέλο.

Η αντιπαλότητα αυτή ξεκίνησε το 1915 και είχε ως αφορμή την εκστρατεία της Αντάντ εναντίον των Δαρδανελίων. Τότε ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδος στην εκστρατεία ο δε Βασιλιάς Κωνσταντίνος και το Γενικό Επιτελείο Στρατού ήταν εναντίον και υπέρ της ουδετερότητας της Ελλάδας.

Στην πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου εμφανίζεται και ο Δημήτριος Γούναρης, ο οποίος αναδεικνύεται ως ο Ιστορικός αντίπαλος του Ελ. Βενιζέλου.

Στις εκλογές του 1920  ηττήθη ο Ελ. Βενιζέλος και μάλιστα δεν κατάφερε να εκλεγεί ούτε ο ίδιος βουλευτής. Τις εκλογές εκείνες τις κέρδισε η Ηνωμένη αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Δημήτριο Γούναρη ο οποίος είχε επανέλθει από την εξορία δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές.

Στη συνέχεια η νέα κυβέρνηση πραγματοποίησε δημοψήφισμα και πανηγυρικά επανήλθε από την εξορία και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στην Ελλάδα, στη Τουρκία ισχυροποιείται ο Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ οι σύμμαχοι (Άγγλοι – Γάλλοι – Ιταλοί) εγκαταλείπουν την Ελλάδα και τάσσονται στο πλευρό της Τουρκίας. Έτσι η Ελλάδα αγωνίζεται μόνη εναντίον των Τούρκων μέχρι  που επέρχεται η Μικρασιατική καταστροφή με συνέπεια το ξερίζωμα του ελληνισμού που ήκμαζε στα παράλια της Μικράς Ασίας, επί πολλούς αιώνες.

Στη συνέχεια όλων των ανωτέρω είχαμε την επανάσταση του 1922, τη δίκη και την εκτέλεση των έξι ως υπαιτίων της Μικρασιατικής καταστροφής.

Το 2008 συγγενής εκτελεσθέντος προσέφυγε στον Άρειο Πάγο με αίτημα να αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο για την δίκη και την εκτέλεση των έξι. Έτσι ο Άρειος Πάγος μετά από ενδελεχή έλεγχο και πολύ μεγάλη συζήτηση εξέδωσε δύο ιστορικές αποφάσεις, την υπ’ αριθ. 1535/2009 και την υπ’ αριθ. 2625/2010.

Οι αποφάσεις αυτές όχι μόνον αθώωσαν και τους έξι που είχαν καταδικασθεί σε θάνατο και είχαν εκτελεσθεί αλλά κατακερμάτισε στην ουσία το κατηγορητήριο της εσχάτης προδοσίας με το οποίο είχαν παραπεμφθεί στο παράνομο στρατοδικείο οι οκτώ κατηγορούμενοι.

Ανέφερα τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου και τις ομολογίες των υπευθύνων της παραπομπής και της εκτέλεσης των έξι, ώστε να πεισθεί και ο πλέον δύσπιστος Έλληνας ότι η απόφαση για την εκτέλεση των έξι ήταν παράνομη και άδικη και γι’ αυτό πρέπει η Εκτελεστική και η Νομοθετική εξουσία να μιμηθούν την δικαστική εξουσία και να αποκαταστήσουν την μνήμη των άδικα εκτελεσθέντων πολιτικών ηγετών και του Αρχιστρατήγου Χατζανέστη.

Ανέφερα τα ανωτέρω περιστατικά για να αντιληφθείτε πόσον ενδιαφέροντα ιστορικά γεγονότα περιγράφονται στο βιβλίο αυτό. Όποιος το διάβασε, έχει ενθουσιασθεί. Πολλοί το τελείωσαν σε τρεις ημέρες. Και όλα αυτά, διότι την περίοδο εκείνη 1915-1922 διεκτραγωδήθηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα του περασμένου αιώνα.

Διαβάστε επίσης