Από σήμερα νέος γύρος διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο

στην σκια των αποκαλυπτικών διαλόγων

Στη βαριά σκιά του διαλόγου Τόμσεν - Βελκουλέσκου, οι οποίοι φαίνονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η Ελλάδα σε πιστωτική ασφυξία, προκειμένου η κυβέρνηση και η ΕΕ να υπαναχωρήσουν από τις θέσεις τους, ξεκινά από σήμερα Δευτέρα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και του κουαρτέτου.

Θετικό μήνυμα για την αξιολόγηση έστειλε την Παρασκευή το EuroWorking Group, στο οποίο υπήρξε «ευρεία συναίνεση» ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των ζητημάτων μπορεί να διευθετηθεί «εύκολα», αν υπάρχει «πολιτική βούληση».

Στην ίδια συνεδρίαση εκτιμήθηκε πως υπάρχουν ακόμη σημεία, στα οποία εντοπίζονται τεχνικές δυσκολίες (κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό).

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου να μπουν οι βάσεις για να ανοίξει και μια πρώτη συζήτηση σχετικά με το θέμα του χρέους.

Εξάλλου, την Κυριακή αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε στο Reuters πως αν οι Έλληνες θέλουν να υπάρξει εκταμίευση πολύ πριν από τον Ιούλιο (το ορόσημο αυτό τέθηκε και στο διάλογο Τόμσεν - Βελκουλέσκου ως το χρονικό όριο για την πρόκληση χρηματοπιστωτική ασφυξίας στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι θα έχει προηγηθεί και το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit), χρειάζεται να υπάρξει πολιτική συμφωνία περί τα μέσα του Απριλίου.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι μια πρώτη συζήτηση για το χρέος μπορεί να γίνει στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, σε διμερείς επαφές του έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Πάντως, την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση, δια της Όλγας Γεροβασίλη, ήταν κατηγορηματική πως ο «λογαριασμός» των μέτρων ώς το 2018 έκλεισε στα 5,4 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ που θα προέλθει από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση (1%), τις αλλαγές στη φορολόγηση (1%) και από έμμεση φορολόγηση (1%).

Στο πλαίσιο αυτό κυβέρνηση και θεσμοί θα επιχειρήσουν να κλείσουν τη συμφωνία μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, με κεντρικό ορόσημο το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Διαβάστε επίσης