Ανάγκη ρύθμισης των αγροτικών δανείων

του ηρακλη ρουπα

Εν μέσω συζήτησης και καθυστερήσεων για την εξέλιξη της πορείας διαχείρισης των κόκκινων δανείων, περνάει στα «ψηλά» το γεγονός ότι σημαντικό μέρος αυτών αφορά δάνεια προς αγρότες.

Μία κατηγορία που πρέπει να διαφοροποιηθεί από τις άλλες. Αξιοπερίεργο δε το γεγονός πως κανείς δεν ασχολείται ουσιαστικά με το πρόβλημα που σύντομα θα λάβει εκρηκτικές διαστάσεις όταν οι αγρότες θα πρέπει να προετοιμασθούν για την νέα παραγωγική περίοδο με την ταυτόχρονη πίεση των τραπεζών –ειδικά μίας-για κάλυψη παλαιότερων υποχρεώσεών τους. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να είχαν προχωρήσει οι βουλευτές του Νομού σε ερώτηση για τον τρόπο διαχείρισης των δανείων προς τους αγρότες αλλά και συνολικότερα προς όσους εμπλέκονται με την αγροτική οικονομία.

Το κυριότερο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι πέραν των γενικών θέσεων των κομμάτων δεν γίνεται προσέγγιση ανά Νομό, προκειμένου να υπάρχει γνώση των ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής. Θέμα που καίει; Ίσως. Είναι δυνατόν οι Βουλευτές να μην επιθυμούν σε ατομικό επίπεδο να «τα βάλουν» με τις τράπεζες που συχνά-πυκνά πριμοδοτούν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης –και όχι μόνον- με διαφημίσεις; Ίσως και πάλι. Αδυναμία αντίληψης του συνολικότερου προβλήματος της αγροτικής οικονομίας –ειδικότερα στον Νομό μας-που απαιτεί συνολικό επαναπροσδιορισμό στρατηγικής; Πολύ πιθανόν. Όποια και να είναι όμως η σωστή προσέγγιση της αδυναμίας αντίληψης των προβλημάτων που θα επακολουθήσουν, το σίγουρο είναι πως απαιτείται συλλογική παρέμβαση. Ειδικά για τον Νομό Αχαιας που ως ένας από τους φτωχότερους Νομούς, απαιτεί ειδική προσέγγιση από τις τράπεζες.

Σίγουρα ο τρόπος ανάπτυξης ενός εκ των σημαντικότερων κλάδων της οικονομίας μέχρι σήμερα δεν έχει πετύχει την ανάδειξη μίας μελλοντικής νέας πολιτικής όπου ο αγροτοδιατροφικός τομέας πραγματικά θα μπορέσει να κινήσει ουσιαστικά την οικονομία. Σίγουρα η δομή των συνεταιρισμών αλλά και ο τρόπος λειτουργίας πολλών από αυτούς σήμερα δεν αφήνει περιθώρια να μπορέσουν να συνεχίσουν να επιχειρούν στα πλαίσια ενός νέου παραγωγικού μοντέλου χωρίς σημαντικές τομές και ριζοσπαστικές προσεγγίσεις. Όμως, στο όνομα λαθών του παρελθόντος δεν είναι δυνατόν να αφεθεί η αγροτική οικονομία –ειδικά όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεών τους –να διαλυθεί.

Πρέπει πρώτα να δοθεί ένα περιθώριο χρόνου όπου σε συνδυασμό με συμβουλές θα μπορέσουν οι εντός του κλάδου να αναδιατάξουν τις δυνάμεις τους και τον σχεδιασμό τους και μετά να κληθούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτόν τον χρόνο πρέπει να δώσουν οι τράπεζες. Ως Γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης και Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ παρεμβαίνω προς την Κοινοβουλευτική ομάδα προτείνοντας την κατάθεση ερώτησης για το θέμα καθώς δεν είναι μόνον πρόβλημα της Αχαΐας αλλά και γενικότερο.
 

Διαβάστε επίσης