Ολύμπια Οδός: Η δεύτερη μεγαλύτερη σήραγγα της χώρας στην Παναγοπούλα

Στον υπό κατασκευή νέο αυτοκινητόδρομο Πατρών - Κορίνθου

Η μάχη με το χρόνο συνεχίζεται στα έργα της Ολυμπίας Οδού στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα. Μετά την υπογραφή του πλαίσιου συναντίληψης το έργο προχωρά προς την αποπεράτωση των τμημάτων που αποτελούν τα 120 χλμ του κατασκευαστικού αντικειμένου.

Το φετινό καλοκαίρι θα βρει ταξιδιώτες και κατοίκους των περιοχών να οδηγούν για τελευταία φορά εν μέσω εργοταξίων και μίας στενής λωρίδας ανά κατεύθυνση όπως γράφει στο ypodomes.gr ο Νίκος Καραγιάννης. Τα έργα ωριμάζουν και οι πρώτες παραδόσεις τμημάτων θα γίνουν πραγματικότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις του Γ.Γ.Υποδομών κου Δέδε.

Το ερχόμενο φθινόπωρο εκτιμάται ότι θα δοθεί (με μεγάλη καθυστέρηση) το πρώτο τμήμα της Ολυμπίας Οδού στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα. Μιλάμε για το τμήμα από την Αρχαία Κόρινθο ώς το Κιάτο, μήκους περίπου 20 χλμ που θα συνοδεύονται από τη λειτουργία του νέου σταθμού διοδίων και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Με σημερινές εκτιμήσεις του Υπουργείου Υποδομών θεωρείται πιθανή η λειτουργία μέχρι το τέλος του 2016 ακόμα 14 χλμ από το Κιάτο μέχρι το Ξυλόκαστρο. Ωστόσο η πορεία των εργασιών μποεί να κρύβει εκπλήξεις και το πλήρες χρονοδιάγραμμα παραδόσεων τμημάτων θα οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Πρόβλημα εξακολουθούν να δημιουργούν οι απαλλοτριώσεις που απομένουν και που πρέπει να τρέξουν με "Ολυμπιακές διαδικασίες" μιας και ο χρόνος πλεόν μετριέται με μήνες ενώ στο πεδίο των προβλημάτων εξακολουθούν να υφίστανται κάποιες εμπλοκές με το σιδηρόδρομο που πρέπει να διευθετηθούν το συντομότερο.

Αναφορικά με τις σήραγγες του εργου η διάνοιξη τους εχει μεν ολοκληρωθεί αλλά το στοίχημα είναι πλέον το "ντύσιμο" και η σύνδεση τους με τον υπόλοιπο αυτοκινητόδρομο. Μία πρώτη γεύση θα πάρουν οι οδηγοί από την παράδοση της Σήραγγας Ακράτας που θα τεθεί στην κυκλοφορία σύντομα προκειμένου να ξεκινήσει η αναβάθμιση του σημερινού δρόμου.

Στην τελική της μορφή η Σήραγγα Ακράτας θα εξυπηρετεί την κίνηση προς Αθήνα ενώ ο σημερινός δρόμος θα μετατραπει σε ρεύμα κυκλοφορίας προς Πάτρα.

Σε πολύ προχωρημένο στάδιο κατασκευής είναι και τα έργα και στην μεγάλη Σήραγγα Παναγοπούλας των 4,5 χλμ που με τη λειτουργία της θα αποτελέσει την δεύτερη μεγαλύτερη οδική σήραγγα στην Ελλάδα.

 

Διαβάστε επίσης