Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναζητά χώρους φιλοξενίας προσφύγων - Σήμερα σύσκεψη - Δημοψήφισμα ζητά το Νότιο Διαμέρισμα - Επιφυλάξεις από εκκλησία

Στις 10.30 το πρωί στα γραφεία της Περιφέρειας στην Πάτρα

Στο επίκεντρο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 σήμερα το πρωί, με την συμμετοχή φορέων θα βρεθεί,το αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης που κοινοποιήθηκε με επίσημο έγγραφο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την «Αναζήτηση κατάλληλων χώρων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών προσωρινής στέγασης προσφύγων».

Το προσφυγικό θα απασχολήσει σήμερα και την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, με εισηγητή του θέματος τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη. 

Την ίδια ώρα η Συντονιστική Επιτροπή των Εκπολιστικών Συλλόγων του Νότιου Τομέα σε συνεδρίαση της στις 18Μαρτίου με αφορμή ττο ενδεχόμενο χωροθέτησης hot spots στην Πάτρα και ειδικότερα στην περιοχή με έγγραφο της προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθιστά σαφές την αντίθεση στην ίδρυση κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή και ζητά την διενέργεια δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες επιφυλακτικοί για την παραχώρηση των κατασκηνώσεων της εκκλησίας στην Αχαΐα, για την προσωρινή μετεγκατάσταση προσφύγων, εμφανίζονται οι Μητροπολίτες Πατρών και Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, κ.κ Χρυσόστομος και Αμβρόσιος, αντίστοιχα.

Πρόκειται για τους κατασκηνωτικούς χώρους,

– του Ψαθοπύργου , που ανήκει  στην Εθνική Τράπεζα και χρησιμοποιείται  από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και την Εκκλησία

-της Παναγοπούλας από την Χριστιανική Εστία Πάτρας και 

– της Παραλίας Πατρών.

Μέχρι αυτή την στιγμή πολλά έχουν δημοσιευτεί για τα υπό δημουργία κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Αχαΐα, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται ή να διαψεύδονται από "επίσημα" χείλη. Το βέβαιο ωστόσο είναι πως με βάσει την εντολή του Υπουργείου θα πρέπει οι χώροι να είναι στεγασμένοι.

Τα πιθανά σημεία που έχουν "ακουστεί" είναι:

  • Οι Δημοτικές κατασκηνώσεις  στην Πούντα και του κλειστού  ξενοδοχείου «Ποσειδών» στα Νικολέϊκα Διακοπτού,
  • το παλιό εργοστάσιο «Ρετσίνα» στις Καμάρες,
  • χώρος στο Δρέπανο Αχαΐας,
  • το κτήριο της Πειραϊκής Πατραϊκής επί της Ακτής Δυμαίων,
  •  και οι πρώην εγκαταστάσεις της ΑΒΕΞ στην Πάτρα.

Πάντως πληροφορίες θέλουν η Πάτρα να μην "επιλέγεται" άμεσα ως περιοχή εγκατάστασης προσφύγων και μάλιστα σε χώρους κοντά στο λιμάνι, υπό τον "φόβο" να εμφανιστεί το φαινόμενο "της Ευρώτα", με τους πρόσφυγες και μετανάστες να "συνωστίζονται" κατά μήκος της παραλιακής ζώνης με την ελπίδα της παράνομης πρόωθησης τους στην Ιταλιά και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης