Υπογραφή εκεχειρίας ξανά μετά από χιλιάδες χρόνια στην Ολυμπία

για το προσφυγικό

Πρόταση για την υπογραφή ολυμπιακής εκεχειρίας μετά από χιλιάδες χρόνια με αφορμή την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο στη Βραζιλία, καταθέτει η Επιτροπή Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΚΕΔΕ. Η επιτροπή συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά στην Αρχαία Ολυμπία προεδρεύοντος του Ηλείου πρώην δήμαρχου Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη. Η εκεχειρία εφόσον η πρόταση γίνει αποδεκτή θα υπογραφεί την παραμονή της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ολυμπία και θα υποστηριχθεί από διεθνείς προσωπικότητες. Είναι μια προσπάθεια από το λίκνο του Πολιτισμού και του Ολυμπισμού προς όλο τον κόσμο ως ένα μήνυμα και για το προσφυγικό ζήτημα.Όμως ένα άλλο ζήτημα που προωθήθηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής και στηρίχθηκε από τα μέλη της στην Ηλεία, ήταν η χρηματοδότηση με το ποσό των 50.000 ευρώ του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας από την ΚΕΔΕ για τις εκδηλώσεις που αφορούν την τελετή αφής.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία, όπως αναφέρει το ilialive gr αυτή ο πρόεδρος της επιτροπής και πρώην δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης είπε πως “αν μετά από 2800 χρόνια υπογραφεί εκεχειρία στην Ολυμπία και δοθεί ένα σήμα διεθνώς και το συμβολίσουν και προσωπικότητες όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, μακάρι να μπορούσαμε να φέρουμε και την Πρέσβειρα της UNESCO Αντζελίνα Τζολί και δοθεί μεγαλύτερη δημοσιότητα, νομίζω ότι κάτι μπορεί να κινήσουμε σε αυτό τον κόσμο τον πολιτικό που μιλάει ανθρωπιστικά και συμπεριφέρεται απάνθρωπα και δημιουργεί πρόσφυγες, απάτριδες”.

Μεγάλη ημέρα χαρακτήρισε τη χθεσινή για την Ολυμπία και την ΚΕΔΕ, ο δήμαρχος Πηνειού και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, Αλέξης Καστρινός, για τη συνεδρίαση της Επιτροπής στον χώρο που θα έπρεπε να συνεδριάζει πάντα, καθώς η Ολυμπία είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο.

“Η χρηματοδότηση αυτή δεν αφορά μεμονωμένες δράσεις του δήμου, αλλά ένα παγκόσμιο γεγονός. Ελπίζουμε και θα το επιδιώξουμε να θεσμοθετηθεί αυτή η χρηματοδότηση για την Αφή” σχολίασε ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Θύμιος Κοτζάς

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας που συμμετείχε στη συνεδρίαση τόνισε ότι “πρέπει να δώσουμε όλοι το είναι μας για να σφραγίσουμε την πορεία του τόπου διαφορετικά. Πρέπει να συνδέσουμε τον πολιτισμό με αυτό το μέρος την Ολυμπία, με την παραγωγική ανασυγκρότηση του νομού που τόσα πλεονεκτήματα έχει”.

Ο πρώην δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας και μέλος της επιτροπής Γιώργος Αηδόνης μίλησε για την πρωτοβουλία που ελήφθη με τον πρόεδρο της Γιάννη Λυμπέρα και σχολίασε πως η Ολυμπία τα θέλει όλα γιατί τις ανήκουν όλα.

Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες τόσο για το θέμα της εκεχειρίας όσο και για το θέμα των εκδηλώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ