Φώφη - Τσίπρας στην ίδια συνάντηση - Παρατηρητής ο πρωθυπουργός στην Προπαρασκευαστική Συνάντηση του ΕΣΚ

τι συμβαίνει;

Είναι η φωτογραφία που μπορεί να λέει πολλά για τις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν. Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε σήμερα ως παρατηρητής στην Προπαρασκευαστική Συνάντηση του ΕΣΚ και μάλιστα το δικαιολόγησε λέγοντας ότι οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης πρέπει να είναι ενωμένες.

Όμως, όπως θα δείτε στην λεγόμενη οικογενειακή φωτογραφία, παρούσα ήταν φυσικά και η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά ως εκπρόσωπος των ελλήνων σοσιαλιστών. Δυο πολιτικοί αρχηγοί σε μια φωτογραφία σε μια περίοδο που στην Ελλάδα οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες με τον εταίρο του κ. Τσίπρα, Πάνο Καμμένο να μην διάγει τις καλύτερες σχέσεις με τον πρωθυπουργό.

Έτσι δικαίως κάποιοι μπορούν να αναρωτιώνται. Είναι η κα Γεννηματά και ο κ. Τσίπρας ξένοι στο ίδιο κόμμα; Ή μήπως όχι;

Πάντως, η  προσέγγιση, αν όχι η στροφή του κ. Τσίπρα στη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία δεν είναι ανέφελη καθώς, το ΠΑΣΟΚ έχει σοβαρές ενστάσεις από τη στιγμή που παραδοσιακά είναι εκείνο το κόμμα που εκφράζει τον συγκεκριμένο ιδεολογικοπολιτικό χώρο στην Ελλάδα, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπει με καλό μάτι ενδεχόμενο ενσωμάτωσης στη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία που ακόμη αποτελεί βασικό κυβερνητικό εταίρο της ευρωπαϊκής δεξιάς σε χώρες της ΕΕ.

Η επίσκεψη του Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών-Δημοκρατών του Ευρωκοινουβουλίου πριν από λίγες εβδομάδες στην Αθήνα, αποτέλεσε τη αφορμή για τη επιτάχυνση των διαδικασιών προσέγγισης ΣΥΡΙΖΑ-ΕΣΚ σε συνδυασμό μάλιστα με την επεξεργασία σεναρίων μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας στη χώρα μας με τη συμμαχία-συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙΟΥ.

Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση πιέζονται η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, με την υπόθεση Μουζάλα να αποτελεί ίσως αφορμή για να λιώσουν οι πάγοι μεταξύ των ηγεσιών των τριών κομμάτων και τον καταλύτη ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

Ευρύτερος στόχος σύμφωνα με πληροφορίες από τη συνάντηση του Παρισιού η διαμόρφωση μιας ισχυρής συμμαχίας σοσιαλδημοκρατικών και αριστερών κομμάτων όπου αυτό μπορεί να γίνει εφικτό ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο αρχής γενομένης από το Νότο της ΕΕ, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα και ακολούθως Ιταλία και Γαλλία.

Στο πλαίσιο αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το διεθνές Συνέδριο που διοργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ το Ινστιτούτο Ν. ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς το τριήμερο 18-20 Μαρτίου με θέμα "Συμμαχία ενάντια στη λιτότητα, για τη δημοκρατία στην Ευρώπη", για το οποίο θα μιλήσει το Σάββατο το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς και πολλοί ομιλητές εκπρόσωποι αριστερών κομμάτων από Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Δανία, Ιρλανδία, Κροατία, Τσεχία κ.α.

Πηγή: Newsit.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ