Πάτρα: Η πρόταση του "Ιπποκράτη" για τον Υγειονομικό Χάρτη της Αχαΐας

Στη σύσκεψη της Υ.Πε.

Το Σωματείο Εργαζομένων "Ο Ιπποκράτης" κατέθεσε πρόταση στη σημερινή σύσκεψη που συγκάλεσε η Διοίκηση της 6ης Υ.Πε και στην οποία συμμετείχαν οι συνδικαλιστικοί φορείς των Νοσοκομείων και των Κ.Υ του Νομού μας, για τον υπό κατάρτηση Υγειονομικό χάρτη του Νομού.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην πρόταση:

Στα πλαίσια της σημερινής 1/3/16, περιορισμένης από πλευράς συμμετοχής  ΣΥΣΚΕΨΗΣ που συγκαλείται, προκειμένου να συζητήσουμε για τον Υγειονομικό Χάρτη της Αχαΐας, οι σχετικές προτάσεις μας που ήδη έχουν σταλεί, τόσο σε εσάς με το υπ΄ αριθ. 345/15.5.15 υπόμνημά μας, όσο και στο Υπουργείο Υγείας με το υπ΄ αριθ. 353/27.5.15 υπόμνημά μας που κατατέθηκε κατά την  σχετική ΣΥΣΚΕΨΗ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ μας μαζί με τους φορείς της περιοχής μας και που δυστυχώς δεν βλέπουμε να αποτυπώνονται στο εκ του προχείρου σχέδιο σας που απορρίπτεται στο σύνολό του σε ότι αφορά το Γ.Ν ΠΑΤΡΩΝ, επικαιροποιημένες με την χθεσινή σχετική συνεδρίασή μας, έχουν ως εξής:

Κατ΄ αρχήν να επισημάνουμε ότι η ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι ΑΝΑΓΚΑΙΑ και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ. Φοβόμαστε όμως ότι το φιλόδοξο σχέδιό σας πιθανά να είναι άσκηση επί χάρτου, αν λάβουμε υπ΄ όψιν μας την τεράστια ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ και ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ του συστήματος, που δυστυχώς αποτυπώνεται και στα νέα κυβερνητικά δεδομένα. Παρ΄ όλα αυτά όμως εμείς συνεχίζουμε να επιμένουμε και να διεκδικούμε την ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  των Κέντρων Υγείας του Νομού μας, που θα πρέπει να επανέλθουν στο Νοσοκομείο, τόσο του Κ.Υ κ Αχαΐας όσο και των Κ.Υ Ερυμάνθειας και Χαλανδρίτσας,  που λόγω της γεωγραφικής του θέσης και της εμβέλειάς τους, θέλουν την πρέπουσα σημασία,  που δεν είναι άλλη από την διατήρησή τους την στήριξη και ενίσχυσή τους και βεβαίως την περαιτέρω ανάπτυξή τους, όπως το επιβάλλουν οι συνθήκες και οι ανάγκες της περιοχής.

           Οι ανάγκες της περιοχής μας, επιβάλλουν περαιτέρω ανάπτυξη του Γ.Ν ΠΑΤΡΩΝ και σε καμία περίπτωση την συρρίκνωσή του, όπως πάει να γίνει με την μείωση των κλινών του αλλά και με την κατάργηση της ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ, προτάσεις και θέσεις που αποτυπώνονται στο σχέδιό σας και που μας βρίσκουν ΡΙΖΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥΣ.

        Για να πετύχουμε την αναγκαία και απαραίτητη ανάπτυξή του επιβάλλεται και πρέπει να έχουμε έναν ΝΕΟ και ΣΥΓΧΡΟΝΟ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ, ένα οργανισμό πού να  δίνει  προοπτική ανάπτυξης, αναβάθμισης πλήρους και σωστής λειτουργίας του  Νοσοκομείου  ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ και βεβαίως προοπτική ανάπτυξης και λειτουργίας του Νοσοκομείου για τα επόμενα 20 και πλέον χρόνια, που να του δίνει την δυνατότητα στα πλαίσια του ενός εκ των δύο πυλώνων της υγείας της περιοχής μας όπως το θέλετε και μέσα από την εναλλάξ εφημερία που πρέπει να υπάρχει, να εξυπηρετεί πλήρως και σωστά τούς  Πολίτες  της περιοχής μας, τους πολίτες που ολοένα και πιο πολλοί λόγω της κρίσης και της γεωγραφικής του θέσης και όχι μόνον, το προτιμούν.

       Αυτοί οι στόχοι σαφώς δεν μπορούν να επιτευχθούν με τις 400+50 κλίνες που προβλέπει ο νέος ενοποιημένος ΑΝΕΝΕΡΓΟΣ και κατά το δοκούν εφαρμοζόμενος Οργανισμός. Γι΄ αυτό επιβάλλεται και πρέπει η επαναφορά του στη προ σεισμού κατάστασή, με την προσθήκη νέων δραστηριοτήτων με αντίστοιχες νέες κλίνες και βεβαίως επιπλέον οργανικές θέσεις προσωπικού. Άμεσα κίνηση δηλ των διαδικασιών  επαναφοράς του οργανισμού του Νοσοκομείου στις 500 τουλάχιστον κλίνες, με σύσταση και λειτουργία της άκρως απαραίτητης Β΄ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ, της επαναφοράς των τμημάτων που ίσως και συνειδητά να έχουν παραληφθεί από τον Οργανισμό μας, όπως η Μ.Τ.Ν, η Νεφρολογική Κλινική, το Παθολογοανατομικό και το Κυτταρολογικό Εργαστήριο, που σήμερα λειτουργούν με πάρα πολύ μεγάλη προσφορά, καθώς επίσης και:

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ, όπου έχουμε ήδη τους γιατρούς οι οποίοι δυστυχώς παραμένουν επί της ουσίας ΑΣΤΕΓΟΙ
ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ και ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ  ΤΜΗΜΑ.
ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ τμήμα, ΓΝΑΘΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ και τμήμα  κακώσεων Θώρακος-ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ, γιατί οι ανάγκες αυτές δεν καλύπτονται στο ΠΠΝΡΙΟΥ, ούτε στις ημέρες εφημερίας του.
Ανάπτυξη της ΜΕΘ στις 15 τουλάχιστον Κλίνες απ΄ αυτές που έχουμε αναπτύξει σήμερα και οι οποίες λόγω των αυξημένων αναγκών της περιοχής μας, όπως το καταμαρτυρούν οι πάρα πολλές διακομιδές αλλά και τα πολλά και συχνά περιστατικά που κακώς και παρανόμως κάθε φορά φιλοξενούμε στην Αίθουσα Ανάνηψης των Χειρουργείων.
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ  ΚΛΙΝΙΚΗΣ.
Β΄ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ.
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του ΝΝΘΩΡΑΚΟΣ, ως του μοναδικού ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, σε αντίθετη περίπτωση όμως, εάν και εφ΄ όσον αυτό μεταφερθεί στον ΑΓ.  ΑΝΔΡΕΑ, να αναπτυχθεί με το σύνολον των κλινών που σήμερα έχει.
ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ, δύο Διοικητικές Υποδιευθύνσεις και ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ των ΤΕΠ.
Και βεβαίως παραμονή της ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ, της κλινικής με την μεγάλη προσφορά και σημαντική λειτουργία, ως έχει.

έτσι ώστε με την παράδοση του 7ορόφου κτιρίου, να  μπορούμε να λειτουργούμε  πλήρως και σωστά ως Δημόσιο και κρατικό Νοσοκομείο, καλύπτοντας και επί της ουσίας με  την εναλλάξ εφημερία μας,  όλες τις ανάγκες της περιοχής μας.

         Δοθείσης της ευκαιρίας να επισημάνουμε ότι είμαστε ριζικά αντίθετοι και αδιαπραγμάτευτοι, βάζοντας κόκκινη γραμμή στην όποια ιδιωτικοποίηση ή αφαίρεση από τον οργανισμό οποιουδήποτε τμήματος - υπηρεσίας ή Εργαζόμενου απ΄ αυτό το Νοσοκομείο.

           κ. Διοικητά

        Ο ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ είναι ένα ζήτημα αρκετά σοβαρό και μία παρέμβαση που δεν γίνεται αρκετά συχνά. Είναι ένα θέμα που αγγίζει και αφορά όλους, τόσο τους Εργαζόμενους στο σύστημα Υγείας, όσο και τους χρήστες των υπηρεσιών Υγείας. Συνεπώς αυτή η σημερινή διαδικασία δεν είναι η πιο ενδεδειγμένη.

        Γι΄ αυτό το λόγο ζητάμε να υπάρξει μια εκ νέου ΣΥΣΚΕΨΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ, παρουσία όλων των φορέων της περιοχής μας, προκειμένου όλοι μαζί να δούμε και να διαμορφώσουμε έναν ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΡΤΗ που να καλύπτει ΠΛΗΡΩΣ και ΣΩΣΤΑ όλες τις ανάγκες της περιοχής μας.               

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ