Όχι άλλο παράλληλο

του βουλευτή θεόδωρου παπαθεοδωρου

Τοποθέτηση του Βουλευτή Αχαΐας, Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, για το παράλληλο πρόγραμμα της Κυβέρνησης:

 

Για το προσφυγικό:

Το θετικό είναι ότι υπάρχει ρητή αναφορά στην ανάγκη διατύπωσης μίας ευρωπαϊκής απάντησης στο προσφυγικό ζήτημα και αποφυγής κάθε εθνικής –άρα μονομερούς- ενέργειας μη συναποφασισμένης και μη συντεταγμένης μέχρι τη επόμενη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας στις 6 Μαρτίου. Θα πρέπει να προσέξουμε. Η διατύπωση είναι γενική και στρογγυλεμένη  ώστε να καλύπτει όλους, ωστόσο απομακρύνει μόνο προσωρινά τον κίνδυνο αλλαγής του στατους κβο και κλεισίματος των συνόρων από Ευρωπαϊκές χώρες του Βαλκανικού δρόμου. Έτσι παραμένει ο Κίνδυνος εγκλωβισμού χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφής ευρωπαϊκή εντολή για την παρέμβαση του ΝΑΤΟ στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών συντηρεί το ενδεχόμενο της διακινδύνευσης τόσο για τη στρατιωτικοποίηση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών όσο και για τη διαφύλαξη των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η Κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί με συναίσθησης της ευθύνης για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της πολιτικής της και δεν έχει πλέον κανένα περιθώριο ερασιτεχνισμών.

Για τα ΚΕΠΥ

Εκ του παραλλήλου, και κατά παρέκκλιση κάθε  άλλης διάταξης και διαδικασίας δίνεται με τροπολογία η δυνατότητα στον Υπουργό Άμυνας να συνάπτει συμβάσεις εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών μισθώσεων για την κατασκευή των ΚΕΠΥ. Και αυτό γιατί δεν μας παίρνει πλέον ο χρόνος, γιατί υπάρχει κατεπείγουσα και έκτακτη ανάγκη, τόσο που δεν σκέφθηκε κανένας αυτές οι συμβάσεις να ελέγχονται από κάποιο διυπουργικό όργανο, ώστε να διασφαλίζεται η στοιχειώδης διαφάνεια. Και εδώ παράλληλο πρόγραμμα!!

Για το ΕΑΠ

Αλλά και η κύρια Υπουργός Αναπληρωτής της Παιδείας μας μίλησε για το παράλληλο πρόγραμμά της στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Μας είπε ότι το οδηγεί στην αυτοδύναμη λειτουργία του αλλά όχι αυτόματα, αλλά αργότερα όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, γιατί χρειάζεται το απαραίτητο κανονιστικό πλαίσιο. Μας είπε να μην την κατηγορούμε ότι έχει πιάσει από το λαιμό το ΕΑΠ, ενώ εμείς της έχουμε πει ότι από το σφυχταγκάλιασμα που του έχει κάνει γιατί δεν έχει άλλο πανεπιστήμιο που να μπορεί να ελέγξει, ήδη το έχει πνίξει.

Εκ του Παραλλήλου, φέρνει διάταξη στο άρθρο 47 με την οποία μπορεί να καταργεί την κλήρωση για την εισαγωγή των φοιτητών και μπορεί να ορίζει άλλη διαδικασία εισαγωγής την οποία δεν μας την λέει ακόμα γιατί δεν την έχει αποφασίσει. Παράλληλος θα είναι και ο τρόπος επιλογής των διδασκόντων μελών ΣΕΠ. Έτσι παράλληλα με τους πίνακες κατάταξης των επιλεγέντων μελών μπορεί να ορίζεται και άλλος τρόπος επιλογής, με άλλους πίνακες που θα αποφασισθούν αργότερα. Αυτό και αν είναι το παράλληλο κανονιστικό πλαίσιο που πρέπει να ωριμάσει, που έλεγε και η κ. Υπουργός!!!

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ