Δεκτό υπό προϋποθέσεις το κέντρο προσφύγων στο Πέραμα

Ανακοίνωση του Δήμου

Με αίσθημα ευθύνης είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις που μας αναλογούν, έχοντας ως γνώμονα την προστασία της τοπικής κοινωνίας αλλά και το ανθρωπιστικό μας καθήκον» τονίζει σε γραπτή δήλωσή του, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, με αφορμή τη δημιουργία Κέντρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων στην περιοχή Σχιστού.

«Απέναντι στη ρητορική του μίσους και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό στέλνουμε μήνυμα Αλληλεγγύης και Ανθρωπιάς» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Περάματος σε γραπτή δήλωσή του, ενώ αναφερόμενος στη δημιουργία του συγκεκριμένου κέντρου, τονίζει ότι στο χώρο αυτό πρόκειται να φιλοξενηθούν ταυτοποιημένες οικογένειες προσφύγων, περίπου 500 άνθρωποι κάθε φορά, για 48 έως 72 ώρες το πολύ, οι οποίοι στη συνέχεια θα μετακινούνται προς στα σύνορα.

Ο δήμαρχος Περάματος τονίζει ότι πρόκειται για ένα στρατόπεδο ανοιχτού τύπου που θα φυλάσσεται από την Αστυνομία, ενώ στο χώρο θα εξασφαλίζεται η πλήρης σίτιση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη, που σε συνδυασμό με την παρουσία κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων και παιδιάτρων, θα μεριμνεί για τη φροντίδα όλων και ιδιαιτέρως των παιδιών.

Επίσης συμπληρώνει, ότι στο συγκεκριμένο κέντρο, θα δημιουργηθούν υποδομές που θα εξασφαλίζουν την ύδρευση, την αποχέτευση καθώς και τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Την ίδια ώρα το Διοικητικό Συμβούλιο του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού ΒΙΠΑΣ ΑΕ., με ανακοίνωσή του, εκφράζει την έντονή αντίθεσή του στη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων,σημειώνοντας παράλληλα την έκπληξή του για το γεγονός ότι χωρίς καμία μελέτη ούτε καν ενημέρωση, το υπουργείο Άμυνας παραχώρησε στη διάθεση του συγκεκριμένου χώρου των 7.750 τ.μ.

Συγκεντρώσεις τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα το πρωί (11:00) στη λεωφόρο Σχιστού και Γρηγορίου Λαμπράκη, η Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΡΦΑ) πραγματοποιεί αντιφασιστική συγκέντρωση.

Στις 12:30 το μεσημέρι επιτροπή που υπογράφει ως κάτοικοι Α και Β Πειραιά πραγματοποιεί επίσης συγκέντρωση στη Λεωφόρο Γρηγόρη Λαμπράκη και Σχιστού ενάντια στη δημιουργία κέντρου μεταναστών.

Ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, καλεί τους κατοίκους να μην συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 12:30 το μεσημέρι, σημειώνοντας ότι τη «διοργανώνει η Χρυσή Αυγή καλυπτόμενη πίσω από τον μανδύα των 'επιτροπών κατοίκων'».

Ο κ. Βρεττάκος στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και των κατοίκων της πόλης μας είναι να μην αφήσουμε τις λάθος πολιτικές επιλογές και τους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης να δώσουν τη δυνατότητα να φωλιάσει το ρατσιστικό μίσος και η ξενοφοβία στις γειτονιές μας. Στις γειτονιές της προσφυγιάς και των μεταναστών, στις γειτονιές του Παύλου Φύσσα, οι φασίστες της Χρυσής Αυγής θα απομονωθούν.

» Εμείς, η πόλη και το Δημοτικό Συμβούλιο, θα παλέψουμε και για ακόμα μια φορά, θα ανταποκριθούμε στο βαθμό που μας αναλογεί, στο ανθρωπιστικό μας καθήκον».