Mικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω των έντονων μεταβολών στην τιμή του πετρελαίου, των εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και των εκτιμήσεων για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,22% στις 5.908 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,34% στις 9.403 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,26% στις 4.238 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,13% στις 329,01 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Shell ενισχύθηκε κατά 6,09% και της ING κατά 8,88% , με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τα θετικά οικονομικά τους αποτελέσματα. Στον αντίποδα, oι ζημιές της Credit Suisseεπέφεραν ισχυρές πιέσεις στη μετοχή της, η οποία κατακρημνίστηκαν στο 10,9%.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου κινείται σταθεροποιητικά, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν οριακά κατά 0,46% στα 32,13 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,17% στα 34,63 δολάρια.

Το μεσημέρι, η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα τις χειμερινές της οικονομικές προβλέψεις, εκτιμώντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 1,7% το 2016 και στο 1,9% το 2017 έναντι 1,6% το 2015. Η οικονομική ανάπτυξη της Ε.Ε. προβλέπεται να παραμείνει σταθερή στο 1,9% το τρέχον έτος και να ανέλθει στο 2,0% το επόμενο έτος.

Ορισμένοι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη, όπως οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και η χαμηλή συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ,  αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω και να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από ό, τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Συγχρόνως, οι κίνδυνοι που απειλούν την οικονομία εντείνονται και εμφανίζονται νέες προκλήσεις: επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, μείωση του παγκόσμιου εμπορίου, καθώς και γεωπολιτική και πολιτική αβεβαιότητα.

Στο Πεκίνο, ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,85% στις 17.045 μονάδες, ενώ στη Σεούλ, ο Kospi κατέγραψε κέρδη κατά 1,35% στις 1.916 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 κινήθηκε ανοδικά κατά 2,12% στις 4.980 μονάδες. Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη ενισχύθηκε κατά 1,55% στις 2.782 μονάδες και το χρηματιστήριο της Σένζεν κατά 1,74% στις 472,45 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ τερμάτισε ανοδικά κατά 1,52% στις 19.279 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, καθησυχαστικός ως προς το ζήτημα του χαμηλού πληθωρισμού εμφανίστηκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο. «Υπάρχουν παγκόσμιες εξελίξεις, οι οποίες κρατούν τον πληθωρισμό χαμηλά» παραδέχθηκε ο κ. Ντράγκι, σπεύδοντας να διευκρινίσει ωστόσο, ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει λόγος να οδηγηθούμε σε μία μόνιμη κατάσταση, χαμηλού πληθωριστικού ρυθμού».

Κάνοντας ειδική μνεία στην Ευρωζώνη, ξεκαθάρισε ότι οι προκλήσεις του ενιαίου νομίσματος δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση την αδράνεια. «Η ΕΚΤ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με έναν υποτονικό πληθωρισμό» επανέλαβε ο κ. Ντράγκι. Ο διοικητής της ΕΚΤ άφησε εκ νέου «ανοιχτό» το ενδεχόμενο υιοθέτησης νέων διευκολυντικών μέτρων, σημειώνοντας ότι «ο κίνδυνος της καθυστερημένης δράσης υπερβαίνει τον κίνδυνο της πρόωρης δράσης».

Ζημιές για πρώτη φορά μετά από το 2008 εμφάνισε το προηγούμενο έτος η Credit Suisse, λόγω των έντονων προσαρμογών στον επενδυτικό της κλάδο. Συγκεκριμένα, η Credit Suisse κατέγραψε ζημιές 2,94 δισ. ελβετικών φράγκων, με τα προ φόρου κέρδη να υποχωρούν στα 1,1 δισ. φράγκα.

Σύμφωνα με την ίδια την τράπεζα, η υπαναχώρηση της κερδοφορίας οφείλεται στην παγκόσμια αναταραχή αλλά και στην αγορά ομολόγων. «Οι συνθήκες τον Ιανουάριο του 2016 παρέμειναν αμετάβλητες, καθώς αναμένουμε ότι οι αγορές θα συνεχίσουν στο ίδιο, ευμετάβλητο περιβάλλον» εκτιμά η ελβετική τράπεζα. 

Την ίδια ώρα, «βουτιά» της τάξης του 60% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Roya Dutch Shell κατά το δ' τρίμηνο του 2015. Πληττόμενη από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, η κερδοφορία της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 1,8 δισ. δολάρια.

Για το σύνολο του 2015, τα κέρδη κατακρημνίστηκαν στα 3,8 δισ. δολάρια, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 80% έναντι του 2014. Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία θα επιχειρήσει μέσω της εξαγοράς της BG Group, η οποία ολοκληρώνεται στις 15 Φεβρουαρίου, να αντιστρέψει τις αρνητικές τάσεις και να ανακάμψει. 

Καλύτερα του αναμενομένου αποδείχθηκαν τέλος, τα οικονομικά αποτελέσματα της ING για το δ' τρίμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της ολλανδικής εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 819 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 30%. Τα προ φόρου κέρδη ανήλθαν στα 1,2 δισ. ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ των εκτιμήσεων. Για το σύνολο του 2015, η κερδοφορία της ING διαμορφώθηκε στα 2,5 δισ. ευρώ, με το μέρισμα προς τους μετόχους να καθορίζεται στα 0,65 ευρώ/μετοχή.  

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης