Πάτρα: "Life" απόψε από την Κινηματογραφική Λέσχη

Στα Ster Cinemas

Η ταινία της Δευτέρας 1.2.2016 "Life" ΄βασίζεται στην αληθινή ιστορία της ιδιαίτερης ανδρικής φιλίας ανάμεσα στον Τζέιμς Ντιν και τον φωτογράφο Ντένις Στοκ. Η φιλία ξεκίνησε κατά τη φωτογράφιση του Τζέιμς Ντιν για το περιοδικό Life.

Οι φωτογραφίες αυτές του 1955 (την ίδια χρονιά σκοτώθηκε ο Τζέιμς Ντιν), έχουν αποκτήσει ιστορική σημασία για την τέχνη της φωτογραφίας κατά τον 20ό αιώνα. Παράλληλα η ιστορία του Τζέιμς Ντιν, είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τις φωτογραφίες αυτές και ό,τι σημαίνουν για μια νέα κουλτούρα στους νέους.

Σκηνοθεσία: Άντον Κόρμπιν

Σενάριο: Λουκ Ντέιβις

Ηθοποιοί: Ρόμπερτ Πάτινσον, Ντέιν ΝτεΧάαν, Μπέκ Κίνγκσλεϊ, Μισέλ Τεριό, Τζόελ Έντγκερτον, Αλεσάντρα Μαστρονάρντι.

Μουσική: Owen Pallett

Φωτογραφία: Charlotte Bruus Christensen

Μοντάζ: Nick Fenton

Χώρα: Γερμανία, Καναδάς (Έγχρωμη) Διάρκεια: 110΄

Πρώτη προβολή:     Ώρα 6.00 μ.μ.

Δεύτερη προβολή:   Ώρα 8.15 μ.μ.

Τρίτη προβολή:       Ώρα 10.30 μ.μ..

Στο Λος Άντζελες του 1955 ο Ντένις Στοκ είναι ένας νεαρός, φιλόδοξος φωτογράφος που αναζητά το θέμα το οποίο θα τον κάνει διάσημο. Γνωρίζει έναν ανερχόμενο ηθοποιό, για τον οποίο είναι πεπεισμένος ότι γρήγορα θα γίνει σταρ. Αλλά ο Τζέιμς Ντιν είναι όχι μόνον εντελώς απρόβλεπτος, αλλά και απρόθυμος να του χαρίσει το χρόνο του.

Η αληθινή ιστορία μιας φιλίας μετατρέπεται από τον Άντον Κόρμπιν («Control», «Ο Αμερικάνος») σε ένα στιλάτο οδοιπορικό στα jazzy ’50s που μιλά για τη φιλία, την επιτυχία, τον (καλλιτεχνικό) δημιουργό και το δημιούργημά του. Εξαιρετικός ως Τζέιμς Ντιν ο ταλαντούχος Ντέιν ΝτεΧάαν («The Amazing Spider-man», «Kill Your Darlings»), ο οποίος κλέβει την παράσταση από τον φιλότιμο Ρόμπερτ Πάτινσον.

Βασισμένη στην αληθινή ιστορία της φιλίας του φωτογράφου Ντένις Στοκ και του Τζέιμς Ντιν, που ξεκίνησε όταν ο Στοκ ανέλαβε να φωτογραφήσει τον ηθοποιό για το περιοδικό LIFE το 1955.

Ο Τζέιμς Ντιν στον φακό του Ντένις Στοκ :  Οι φυσικές και άκρως προσωπικές φωτογραφίες του Τζέιμς Ντιν που τράβηξε ο Ντένις Στοκ για το περιοδικό «Life» το 1955, τη χρονιά που ο πρώτος είχε αρχίσει να γίνεται σταρ (και κατά τραγική ειρωνεία σκοτώθηκε), έχουν αποκτήσει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία της φωτογραφίας του 20ού αιώνα. Το πώς η θρυλική αυτή φωτογράφιση έγινε πραγματικότητα περιγράφεται λεπτομερώς στην ταινία «Life» (ΗΠΑ, 2015), αν και κατά βάθος ο ολλανδός σκηνοθέτης Αντον Κόρμπιν (που είναι και φωτογράφος) ενδιαφέρεται για το στήσιμο της ιστορίας μιας πολύ ιδιαίτερης ανδρικής φιλίας. Για κάποιον λόγο ο Ντιν ανοίχτηκε στον Στοκ, βρήκε σε αυτόν τον καταλληλότερο ακροατή, τον άνθρωπο με τον οποίο θα μπορούσε να μοιραστεί τις πιο ιδιωτικές στιγμές του: ένα κούρεμα στο Μανχάταν, το να διαβάζει καθισμένος με το ανίψι του στον καναπέ του πατρικού του ή το να φοράει τη φόρμα εργασίας του αγρότη στη φάρμα του στην Ιντιάνα. Ολες αυτές οι σκηνές συνθέτουν ένα πολύ αγαπησιάρικο σύνολο, γεγονός που οφείλεται επίσης στη χημεία που δημιουργείται ανάμεσα στον Ρόμπερτ Πάτινσον (Στοκ) και στον Ντέιν Ντεχάαν (Ντιν).                                             ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ

Ο νεαρός φωτογράφος Ντένις Στοκ, ακολουθεί τον ανερχόμενο ηθοποιό Τζέιμς Ντιν, στην προσπάθειά του να δώσει φρέσκο υλικό στο περιοδικό LIFE. Ο Τζέιμς είναι χαοτικός, παρασύρεται εύκολα, αλλά ο Ντένις βάζει σκοπό του να τον κάνει να συγκεντρωθεί ή έστω να εμφανιστεί στις συναντήσεις τους. Οι δυό τους θα βρεθούν από την ξέφρενη Νέα Υόρκη στην ενδοχώρα- στο πατρικό του Τζέιμς Ντιν στην Ιντιάνα. Ο Ντένις πιστεύει ότι φωτογραφίζει έναν αστέρα που σύντομα θα γίνει παγκόσμιο φαινόμενο- αυτό που δε γνωρίζει είναι ότι συλλαμβάνει με το φακό του τις τελευταίες στιγμής απλότητας και οικειότητας που θα έχει ποτέ ο Τζέιμς Ντιν.

Διαβάστε επίσης