Ερώτηση Θ. Παπαθεοδώρου για προσφυγικό και συνθήκη Σένγκεν

προς τον υπουργό παναγιωτη κουρουμπλη

Επίκαιρη ερωτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Πάνο Κουρουμπλή με θέμα: «Μη υλοποίηση των δεσμεύσεων στο προσφυγικό ζήτημα από την Κυβέρνηση και κίνδυνος εξόδου της χώρας από τη Σένγκεν», κατέθεσε ο αχαιός βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξη Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Στο κείμενο αναφέρει:

Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνδέεται  κάθε μέρα και περισσότερο με την συρρίκνωση ή και την  απώλεια του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε πολλούς τομείς των δημόσιων πολιτικών.Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από την ελληνική Κυβέρνηση τονίζουν τον κίνδυνο να τεθεί η Ελλάδα στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και εκτός χώρου Σένγκεν, αν δεν  υλοποιήσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί . Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την τακτική της απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς , έδωσε ισχύ και επιχειρήματα σε κάθε ακραία φωνή εντός της ΕΕ και οδήγησε τη χώρα στη δύσκολη θέση να πρέπει να επιλέξει μεταξύ του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στη χώρα ή στην έξοδο της από τον ενιαίο χώρο Σένγκεν.

Η κυβέρνηση καλείται  να εφαρμόσει άμεσα όλα όσα η ίδια συμφώνησε για να επανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία και να προστατεύσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι προτίθεται να πράξει ώστε να υλοποιηθούν άμεσα οι δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στην Ε.Ε. σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών;
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και ο οδικός χάρτης υλοποίησής τουγια το επόμενο τρίμηνο, το οποίο έθεσε ως προθεσμία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την  αποφυγή  δημιουργίας στρατοπέδων εγκλωβισμένων προσφύγων στην Ελλάδα;
Ποιες είναι οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει;

Διαβάστε επίσης