Ξεκάθαρο τελεσίγραφο για έξοδο από τη Σένγκεν - Μας δίνουν τρεις μήνες διορία

η Ελλάδα να ελέγξει τα σύνορά της!

Ένα χρόνο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, οπότε και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία, αντιμετωπίζει πιθανότατα την μεγαλύτερη πρόκληση που έχει συναντήσει.

Ίσως ακόμη μεγαλύτερη κι από το "φάντασμα" του Grexit που περιπλανιόταν στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2015.

Με την απειλή του Grexit παίχτηκαν και "παιχνίδια" για πολιτικούς σκοπούς, ωστόσο αυτή τη φορά η απειλή δεν είναι "παιχνίδι". Είναι ξεκάθαρη κι έχει την υπογραφή της Κομισιόν.

Τικ - τακ...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι η Ελλάδα "αμέλησε σοβαρά" τα καθήκοντά της όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων της Ζώνης Σένγκεν και δίνει στην Αθήνα διορία τριών μηνών προκειμένου να ελέγχει τα σύνορά της, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι άλλες χώρες της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης θα κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα.

"Το σχέδιο έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα παραμέλησε σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις στους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων που πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές", είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λοιπόν, έχει γυρίσει την κλεψύδρα και η χώρα φαίνεται να βρίσκεται μπροστά σε μία πραγματικά ιστορική πρόκληση.

"Καμπανάκι" και από την Γερμανία!

Παράλληλα, προειδοποιήσεις έγιναν και από τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφεν Ζάιμπερτ. Συγκεκριμένα τόνισε πως για τη γερμανική κυβέρνηση, απόλυτη προτεραιότητα έχει η βελτίωση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, χωρίς αποτελεσματική φύλαξη, τίθεται σε κίνδυνο η ελεύθερη διακίνηση στο χώρο της Σένγκεν.

«Το Συμβούλιο της ΕΕ έχει ήδη ασχοληθεί με αυτό το θέμα και συμφώνησε να συνεννοηθεί κατά τη διάρκεια της ολλανδικής Προεδρίας, δηλαδή στους πρώτους έξι μήνες του 2016, στη βάση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και, αναφερόμενος ειδικά στην ΠΓΔΜ, προσέθεσε τα εξής: «Είναι μία χώρα στη διαδικασία εισαγωγής προς την ΕΕ και, όπως με όλες τις χώρες που έχουν αυτό το στάτους, το θέμα είναι να αναπτύξουμε και την αστυνομική συνεργασία και συνεργασία ασφάλειας». Αυτό, εξήγησε, συμπεριλαμβάνει και τη βήμα προς βήμα υιοθέτηση ευρωπαϊκών στάνταρντ.

Μουζάλας: Οι ευρωπαίοι ζήτησαν να μην τους στέλνουμε μαύρους πρόσφυγες!

Παράλληλα, αντιμέτωπη με τον ρατσισμό της Ευρώπης είναι η Ελλάδα, όπως αποκάλυψε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στο Νίκο Ευαγγελάτο, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Ο κ. Μουζάλας είπε ότι η Ευρώπη είναι βαθιά τραυματισμένη και πρέπει να δούμε πως μπορεί κανείς να θεραπεύσει αυτό το πράγμα πριν γίνουν ακρωτηριασμοί. «Είναι εντυπωσιακό ότι στη Σύνοδο Υπουργών δεν συζητήθηκε το θέμα Σέγκεν. Την ίδια ώρα οι εφημερίδες, τα Μέσα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό έπαιζαν αποκλειστικά αυτό το θέμα. Εγώ δηλώνοντας αυτό είπα ότι δεν συζητήθηκε μονάχα ο υπ. Εσωτερικών του Βελγίου το έθεσε μαζί με κάτι άλλες ανεκδιήγητες και παράνομες προτάσεις και αυτό έγινε πρωτοσέλιδο παντού. Δεν συζητήθηκε αυτό το θέμα!»

Ο υπουργός, είπε ακόμα ότι είμαστε σε μια σκληρή πάλη. «Δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να κάνει κάτι άλλο παρά να τη δώσει αυτή την πάλη και να ελπίζει και να προσπαθεί να την κερδίσει», είπε χαρακτηριστικά.

Για τα camps των προσφύγων

«Φτιάχνουμε μικρά camp. Δεν θέλουμε να έχουμε ένα camp των 10 χιλιάδων, προτιμούμε να έχουμε 5 camp των 2 χιλιάδων ή 7 camp των 1.300. Τα μεγάλα camp είναι γκέτο.  Έχουμε αποδεχτεί μια κριτική ότι έχουμε καθυστερήσει, οι λόγοι είναι πολλοί, υπάρχουν ευθύνες στην κυβέρνηση μας σε αυτό δεν είναι οι κύριες. Ας πούμε πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να κατανοήσει ότι το Κέντρο στη Μυτιλήνη έχει καταστραφεί δύο φορές. Την ώρα που χτίζουμε από κάτω από πάνω έχουμε 4 με 10 χιλιάδες μετανάστες που πρέπει να εξυπηρετηθούν. Παρόλα αυτά θα είναι έτοιμα μέσα στο Φλεβάρη». 

Για τον ακραίο ρατσισμό

Η περιγραφή που έκανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής για όσα ζητούν οι ευρωπαίοι είναι τουλάχιστον ανατριχιαστική: «Έχουμε 930 πρόσφυγες έτοιμους για μετεγκατάσταση, έχουνε δεχτεί 200 παραβιάζοντας τους κανονισμούς γιατί άλλο κράτος μας ζητάει να μην έχει μέσα μαύρους, ένα άλλο κράτος μας ζητάει να μην είναι οικογένειες με πάνω από πέντε παιδιά. Ένα άλλο κράτος μας ζητάει να μην είναι εργένηδες, ένα άλλο κράτος μας ζητάει διαφορετικό έλεγχο αστυνομικό από αυτόν που η Ευρώπη προβλέπει».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ