Ένα Βιβλίο για την Συρία από τον πατρινό διπλωμάτη Δ. Παπανδρέου

ΣΥΡΙΑ Ο ΚΟΝΤΙΝΟΣ ΜΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ. ΕΝΑ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΠΑΡΑΣΣΟΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ.

Δραματικά επίκαιρο αλλά και χρήσιμο για να κατανοήσει κανείς πως έφτασε η Συρία στην παρούσα τραγική κατάσταση,καθίσταται στις μέρες μας το βιβλίο "Συρία - Ο κοντινός μας άγνωστος" που κυκλοφόρησε πριν από 13 χρόνια από τις εκδόσεις "Επικοινωνία" (νυν Στρατηγική). Συγγραφέας του είναι ο διπλωμάτης καριέρας Δημήτρης Παπανδρέου,πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας) με σχετικές μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι.Ο Δ.Παπαναδρέου υπηρέτησε,ανάμεσα σε άλλα στην ελληνική πρεσβεία στην Δαμασκό και πιο πρόσφατα στη θέση-φωτιά του προξένου της Ελλάδας στη φλεγόμενη Μαριούπολη.

Όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε εκείνη την περίοδο,τον Νοέμβριο του 2011,"αχτίδα φωτός για τον Ελληνισμό της Ουκρανίας,αλλά και για τα συμφέροντα της Ελλάδας αποδείχτηκε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος Δημήτρης Παπανδρέου,αφού σε 2 μήνες ανέστρεψε την αρνητική εικόνα της Ελλάδας στην περιοχή,αναγεννώντας της ελπίδα".'Επειτα από 3 χρόνια οι Έλληνες της Ουκρανίας αισθάνθηκαν και πάλι την πατρίδα δίπλα τους,το ελληνικό προξενείο συμμετείχε και πάλι στη ζωή τους και ο αεικίνητος Παπανδρέου βρισκόταν αδιάλειπτα στα ελληνικά χωριά της περιοχής. Ο Δημήτρης Παπανδρέου ανέπτυξε τότε σειρά πρωτοβουλιών:

Για τη μόνιμη λειτουργία αεροπορικής σύνδεσης Μαριούπολης - Θεσσαλονίκης -Αθήνας. *Για την προώθηση της ελληνικής διείσδυσης -επιχειρηματικής και επενδυτικής-στην περιοχή. *Για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας. Επιστρέφοντας στα της Συρίας και το σχετικό έργο του Δ.Παπανδρέου αντιγράφουμε μέσα από τις σελίδες του: "Η Συρία αποτελεί για πολλά χρόνια τον "γρίφο" της Μέσης Ανατολής,καταλαμβάνοντας μία θέση-κλειδί στην περιοχή και δεσπόζοντας στην αραβοισραηλινή αντιπαράθεση. Εκτός της θέσης της όμως η χώρα αυτή αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση ενός κοσμικού ανεκτικού κράτους στον αραβικό κόσμο,ενσωματώνοντας αρμονικά,από την ίδρυσή του ακόμα διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες που δημιουργούν ένα μοναδικό παράδειγμα ομαλής συμβίωσης.

Μετά τον τελευταίο πόλεμο με το Ισραήλ το 1982,για την κοιλάδα Μπεκάα στον Λίβανο,η Συρία βρίσκεται ουσιαστικά σε διεθνή απομόνωση και θεωρείται μία από τις ταραχοποιούς χώρες του κόσμου,προκαλώντας το εμπάργκο των ΗΠΑ. Ποια όμως είναι η πραγματική εικόνα της Συρίας που έχει δαιμονοποιηθεί από τη Δύση; "Η Συρία πρόσφατα άλλαξε ηγεσία. Η σιδερένια πυγμή του Χαφέζ αλ Άσαντ που κυβέρνησε τη χώρα για σαράντα περίπου χρόνια,άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην πολιτική της χώρας,αλλά και στις διεθνείς της σχέσεις. Εκ του σύνεγγυς Ο διπλωμάτης Δημήτρης Παπανδρέου υπηρέτησε στη Συρία μέχρι πρόσφατα και του δόθηκε έτσι η ευκαιρία να μελετήσει από πρώτο χέρι το συριακό σύστημα και να παρατηρήσει τις αλλαγές που,αργά αλλά σταθερά επιφέρει στην κοινωνία η πολιτική του διαδόχου και γιου του Χαφέζ αλ Άσαντ,Μπασάρ. Δεν αποτελεί επομένως το βιβλίο αυτό μία θεωρητική μελέτη ή μία ανάλυση της γεωπολιτικής κατάστασης εξ αποστάσεως. Είναι μία εκ των έσω αναφορά σε ένα εν πολλοίς άγνωστο θέμα στη Δύση,το οποίο και καλύπτει με ενάργεια σε όλο του το εύρος,από το γεωπολιτικό του σκέλος μέχρι τη ζώσα καθημερινότητα,πράγμα ιδιαίτερα σπάνιο,εξ ου και το βιβλίο είναι πολύτιμο για κάθε μελετητή αλλά και πολίτη που ενδιαφέρεται για τον ιδιαίτερα επιβαρημένο με συνεχή ένταση και συγκρούσεις χώρο της Μέσης Ανατολής. Η μελέτη αυτή τοποθετεί τη χώρα μέσα στο γεωπολιτικό περιβάλλον της Μέσης Ανατολής με έναν μοναδικό και ενδελεχή τρόπο,καταδεικνύοντας τη σπουδαιότητά της αλλά και την αλληλεπίδραση που έχει στην ευρύτερη περιοχή. Περισσότερο όμως από οτιδήποτε άλλο το βιβλίο αυτό μπορεί να δώσει έναυσμα για νέα ερωτήματα αναφορικά με τη θέση της Συρίας στο νέο γεωπολιτικό γίγνεσθαι της Μέσης Ανατολής και τις ανακατατάξεις που αναμένονται. Το βιβλίο " Συρία - Ο κοντινός μας άγνωστος του Δημήτρη Παπανδρέου παραμένει επίκαιρο και πολύτιμο συνάμα σε όποιον ενδιαφέρεται να ασχοληθεί σε βάθος με το προφίλ της σπαρασόμενης σήμερα αυτής χώρας.
Ενα προφητικό και άκρως επίκαιρο βιβλίο για την Συρια απο τον Πατρινό διπλωμάτη τον Δημήτρη Παπανδρέου που κυκλοφόρησε πριν μερικά χρονια Έρχεται ξανά στην επικαιρότητα με αφορμή τον πόλεμο στην χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής .Ο συντοπίτης μας διπλωμάτης ειναι ήδη γνωστός απο το συγγραφικό του έργο για τη Μέση Ανατολή όπου έχει υπηρετήσει αλλα και την θητεία του στην εμπόλεμη Ουκρανία όπου διετέλεσε Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος επι τριετία ..προσφεροντας τις υπηρεσιες του στην εκει δοκιμαζόμενη ελληνικη ομογένεια...Ο Δημητρης Παπανδρέου ειναι γεννημα θρεμμα της Πατρας αποφοιτος του 26ου Δημοτικού Σχολέιου στην Αγια Σοφία και του 1ου Γυμνασίου .. εχει επισης υπηρετήσει σε Ουγγαρία Αυστρία αλλά και στα Σκόπια
εκτός απο την Συρία και την Ουκρανία
Το βιβλίο του για την Συρία οπως και αυτο που ακολούθησε για την ευρύτερη Μεση Ανατολή αποκτούν ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς γράφτηκαν απο τον άνθρωπο που έζησε απο κοντά τις εξελίξεις στην περιοχή.