Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία – Τι θα πει στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός στο Ταε κβο ντο

που θα εστιάσει

Στην αποτίμηση μιας χρονιάς εντός της οποίας έλαβαν χώρα γεγονότα που σίγουρα θα απασχολήσουν τον ιστορικό του μέλλοντος θα προχωρήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, στη σημερινή ομιλία-συγκέντρωση στις 18.30 στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβο Ντο, «περιθώρια για ομφαλοσκοπήσεις δεν υπάρχουν» αφού το κυβερνών κόμμα και ο Πρωθυπουργός βρίσκονται για μια ακόμη φορά «αντιμέτωποι με πολλαπλά διλλήματα και προκλήσεις» τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών και «οι γραβάτες» στο εσωτερικό και οι πιέσεις των δανειστών στο εξωτερικό συνιστούν ένα «καυτό δίδυμο» την ώρα που τα περιθώρια ελιγμών είναι από εξαιρετικά περιορισμένα έως ανύπαρκτα.

Γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός σήμερα θα στείλει τα εξής μηνύματα:

Στους αγρότες ότι είναι ανοιχτός στον διάλογο και σε επί μέρους βελτιώσεις στο ν/σ και ότι οι κινητοποιήσεις μέχρις ενός σημείου αποτελούν ένα όπλο στα χέρια της κυβέρνησης έναντι των απαιτήσεων των θεσμών. Ο πρωθυπουργός με το που γύρισε από το Νταβός είναι σε διαρκή σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Και όπως λένε από το Μαξίμου έχει ανοιχτές τις πόρτες του στους αγρότες και στα νέα παιδιά που εμφανίζονται στα μπλόκα, αλλά καταγγέλλει και «ακροδεξιά κέντρα», όπως για παράδειγμα το χθεσινό περιστατικό με αγρότες οι οποίοι παρομοίασαν την κυβέρνηση με το ISIS.
Στην αντιπολίτευση και κυρίως στη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη: ότι  δεν κομίζει καμία αλλαγή στο πολιτικό σύστημα και καμία ανανέωση στο κόμμα της Ν.Δ. με τα «ίδια φθαρμένα πρόσωπα που υπηρέτησαν από υπουργικές θέσεις και την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου» και ότι τη συμφωνία της 13ης του περασμένου Ιουλίου την ψήφισε και η αντιπολίτευση που σήμερα αντιδρά.
Και τέλος στους δανειστές ότι «δεν μπορεί και δεν θα γίνουν δεκτές μαξιμαλιστικές απαιτήσεις» για περικοπή των καταβαλλόμενων βασικών συντάξεων (αν και εδώ υπάρχουν προτάσεις για μειώσεις στις υψηλές συντάξεις ώστε να βγουν τα νούμερα)  και για νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα την επόμενη τριετία.

Επιπροσθέτως ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει για μια ακόμη φορά στην ανάγκη να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση, θα αναφερθεί στις εξελίξεις αναφορικά με τις διάφορες λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού όπου υπάρχουν ήδη αποτελέσματα και αναμένεται να προχωρήσει σε νέο άνοιγμα στις δυνάμεις εκείνες της αντιπολίτευσης που είναι διατεθειμένες «να συμπορευτούν στον αγώνα του νέου έναντι του παλιού», όπως θα  πει χαρακτηριστικά.              

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ