Το ελληνικό σχέδιο για την Frontex -Κοτζιάς: Η Γερμανία δεν θέλει την έξοδό μας από τη Σένγκεν

«ΑΝ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΦΡΑΧΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΘΑ ΧΑΘΕΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ»

Το ελληνικό σχέδιο για τη λειτουργία της Frontex παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς στον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Σε δείπνο στο Βερολίνο, αργά χθες το βράδυ, ο κ. Κοτζιάς παρουσίασε την ελληνική πρόταση, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα ζητά 100 σκάφη από την Frontex. Αυτά θα παραλαμβάνουν από τα ελληνικά hot spot εκείνους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την έγκριση ασύλου και όσους δεν είναι Σύρους, ή Αφγανοί από εμπόλεμες ζώνες.

Η ελληνική πλευρά, τόνισε ο κ. Κοτζιάς σήμερα μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους στο Βερολίνο, απορρίπτει κάθε άλλη επέμβαση στην ελληνική κυριαρχία, δεν δέχεται αλλαγές συνθηκών, ούτε τις ελληνοτουρκικές περιπολίες. Η γερμανική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, βλέπει θετικά την ελληνική πρόταση.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Γερμανό ομόλογό του ότι το 50% των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα δεν προέρχονται από τη Συρία, αλλά από την Αφρική και κατά κύριο λόγο το Μαρόκο και την Αλγερία.

Σε ό,τι αφορά τα ξένα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων περί εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι δεν διαπίστωσε τέτοια πρόθεση στο Βερολίνο. «Κάθε περιορισμός της Σένγκεν ανησυχεί τους Γερμανούς, όπως τους προκαλεί ανησυχία και το κλείσιμο των συνόρων από σκανδιναβικές χώρες».

Ο κ. Κοτζιάς ρωτήθηκε και για τις διαμαρτυρίες ακτιβιστών για τον φράχτη στον Εβρο. «Οι ακτιβιστές έχουν αιτήματα, αλλά η κυβέρνηση δεν τα υιοθετεί. Ο φράχτης δεν είναι αρνητικό γεγονός. Αν ανοίξει, θα χάσουμε κάθε έλεγχο την Ελλάδα», απάντησε.



 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ