Nέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ο Γ. Πιτσιλής

ΠΡΑΞΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Τέλος στο «σίριαλ» με την τοποθέτηση του νέου Γενικού Γραμματέα Εσόδων (ΓΓΔΕ) έβαλε η κυβέρνηση ανακοινώνοντας τον αντικαταστάτη της Κατερίνας Σαββαΐδου. Σύμφωνα με τη χθεσινή Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου πρόκειται για τον δικηγόρο Γιώργο Πιτσιλή, ο οποίος επικράτησε στην «κούρσα» του διαγωνισμού που διεξήγαγε το υπουργείο Οικονομικών.

Καθήκοντα προσωρινού γ.γ. Δημοσίων Εσόδων εκτελούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα -παρά το γεγονός ότι είχε ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός- ο Ιωάννης Μπάκας, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης. Εκτιμάται ότι με τον διορισμό του νέου επικεφαλής στη ΓΓΔΕ θα ανοίξει ο δρόμος για την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα μετά το βέτο που είχαν θέσει στην κυβέρνηση ότι για να βγάλουν εισιτήριο επιστροφής θα πρέπει πρώτα να έχει λυθεί αυτό το θέμα.

Σημειώνεται ότι το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει την ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ.

Ο νέος Γ.Γ.Δ.Ε. γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1975 και είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, ερευνητής με μακρά σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών, από την οποία έλαβε και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο. Είναι κάτοχος DEA Φορολογικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Pantheon - Sorbonne (Paris I). Από το 2011, είναι ιδρυτικό μέλος του δικηγορικού γραφείου Κυριακάκης - Πιτσιλής - Βελεγράκης (KPV). Υπήρξε συνεργάτης της Δικηγορικής Εταιρείας FDMA (1999-2010). Από το 2010 έως σήμερα υπήρξε φορολογικός σύμβουλος της ΕΕΤ. Ειδικεύεται σε όλο το φάσμα του Φορολογικού Δικαίου, Ελληνικού, Διεθνούς και Ευρωπαϊκού. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Φορολογικού Δικαίου και Δημοσιονομικών Μελετών.