Ο Δήμος ανάχωμα αντιλαϊκών πολιτικών

του Διονύση Πλέσσα, Αντιδημάρχου Διοίκησης, Προγραμματισμού, Εξυπηρέτησης Πολιτών, Νομικής Υπηρεσίας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πατρέων και στελέχους του ΚΚΕ

Με  επιστολή της, η αυτοαποκαλούμενη ‘’Η Συντονιστική ομάδα των  571 υπογραψάντων υπό-τελών του Δήμου Πατρέων’’ επανέρχεται στο θέμα των ανταποδοτικών τελών, προσπαθώντας να ‘’χρεώσει’’ στο ΚΚΕ αντιλαϊκές προθέσεις και επιλογές.

Και επειδή στην επιστολή επιδίδονται σε δήθεν διαπιστώσεις για το ΚΚΕ οφείλουμε να τονίσουμε τα εξής:

Το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο στη  βαθιά αντιδραστική πολιτική που ακολουθούν επί χρόνια όλες οι αστικές κυβερνήσεις.

Είναι αυτή η αντιλαϊκή πολιτική που επιτάσσει σήμερα την παραπέρα φορολόγηση του λαού, με κάθε είδους χαράτσια, με τον ΕΝΦΙΑ.

Στην τοπική Διοίκηση εκφράζεται με την υποχρηματοδότηση των Δήμων, όπου η μείωση αγγίζει το  70 %, με την υποστελέχωση και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας των εργαζομένων, αλλά και με την αύξηση των ανταποδοτικών τελών, ώστε ο λαός να πληρώνει δύο και τρεις φορές τις κρίσιμες υποδομές της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού, της ύδρευσης, κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός. Παράλληλα δεν υλοποιούνται μια σειρά έργα υποδομής για την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, όπως αποχετεύσεις, έργα οδοποιίας, έργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης. Τέτοια έργα δεν είναι προτεραιότητα καθώς δεν αποτελούν άμεσες ανάγκες του κεφαλαίου.

 

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έχει αναλάβει τη βρώμικη δουλειά, να περάσει όσα μέτρα δεν κατάφεραν οι προηγούμενοι, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών καλεί τους Δήμους σε αύξηση των τελών για το 2016. Αυτό ως επίσημη κατεύθυνση, και μάλιστα τόσο κυνικά, πρώτη φορά τίθεται. Έτσι υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική της εναρμόνισης των οικονομικών των Δήμων με την ευρωενωσιακή δημοσιονομική πειθαρχία, γενικεύοντας την ανταποδοτικότητα στο σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών της Τοπικής Διοίκησης.

  

Σαν ΚΚΕ, έχοντας επίγνωση των πραγματικών δεδομένων, ποτέ δεν υποσχεθήκαμε ότι δήθεν φτάνει να είναι οι κομμουνιστές στη Δημοτική Αρχή για να ανατραπούν συντριπτικά αυτές οι αντιδραστικές εξελίξεις.

Διακηρύξαμε και διακηρύττουμε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση», το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, είτε ως μειοψηφία είτε ως πλειοψηφία λειτουργεί ως δύναμη λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι στις πολιτικές των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που προωθούν ενιαία την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ στο κέντρο και την περιφέρεια της Χώρας. Παλεύει, εκμεταλλεύεται τις όποιες δυνατότητες για να δίνει ανάσες στη λαϊκή οικογένεια.

Έχοντας τέτοιο προσανατολισμό σαν Δημοτική Αρχή, χωρίς να ωραιοποιούμε τα πράγματα και να σπέρνουμε αυταπάτες, έχουμε παρεμποδίσει σειρά αντιλαϊκών μέτρων  και στο Δήμο μας. Σχεδιάσαμε τη δουλειά μας με προτεραιότητες που αφορούν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και την ανακούφισή της, αποδείξαμε έμπρακτα ότι γνώμονας των πράξεών μας είναι το λαϊκό συμφέρον.

Αυξήσαμε τον αριθμό παιδιών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς κατά 150, και ταυτόχρονα καταργήσαμε τα τροφεία (δηλαδή χωρίς να πληρώνουν οι γονείς) στο 80% των παιδιών. Παρόμοια μέτρα λάβαμε και για το δημοτικό βρεφοκομείο.  

Προασπίσαμε το δικαίωμα στη δουλειά των εργαζομένων ΙΔΑΧ, στεκόμενοι εμπόδιο σε απολύσεις. Ανοίξαμε το θέμα των προσλήψεων με μόνιμες σχέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στηρίξαμε το διορισμό εργαζόμενων πρώην ΕΤΑΑ, από εργασιακές σχέσεις ‘’ομηρίας’’ με δικαστικές αποφάσεις σε ΙΔΑΧ.

Δεν καταθέσαμε τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να παραδοθούν μετά στους δανειστές. Εξαντλούμε τις δυνατότητες για να στηρίξουμε τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, παρά την έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης και προσωπικού. Έτσι προχωρήσαμε στην δημιουργία κατασκήνωσης στην Πλαζ, αλλά και στις εργασίες στο Νότιο Πάρκο, στην ψήφιση τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΠ και ανταποδοτικών τελών που απαλλάσσουν μακροχρόνια ανέργους, άπορες οικογένειες, ΑΜΕΑ, πολύτεκνους. Απαλλάσσονται από τα ανταποδοτικά τέλη περιοχές όπως η Ξερόλλακα και η περιοχή γύρω από τον βιολογικό καθαρισμό.

Αντίθετα αύξηση υπήρχε σε Βιομηχανίες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές Α.Ε., ΔΕΗ, ΟΤΕ, εταιρείες LOGISTIK, τράπεζες, πολυκαταστήματα, καζίνο, ιδιωτικές κλινικές και εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

Θα θέλαμε τέλος να σταθούμε στο ψεύτικο επιχείρημα που χρησιμοποιεί η αστική τάξη και τα κόμματά της, που σχετίζεται με την καπιταλιστική ανάπτυξη, το οποίο υιοθέτησαν και οι συντάκτες της επιστολής. Οι θέσεις εργασίας, αλλά και τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα στη χώρα μας δεν συρρικνώνονται λόγω των ανταποδοτικών τελών (!!!), ούτε λόγω των υψηλών αμοιβών και εργοδοτικών εισφορών. Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που σήμερα βιώνει τη βαθύτατη κρίση του είναι που ευθύνεται για την ανεργία, τη φτώχεια, την πείνα.

Στα διογκωμένα λαϊκά προβλήματα, η αστική τάξη απαντά με την τρομοκρατία της ανεργίας, με την απειλή  πως αν δεν υλοποιηθούν η απαιτήσεις της ‘’θα τα μαζέψει και θα φύγει’’. Στόχος της να βγει από την κρίση με ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία, με τα μεροκάματα να αγγίζουν το κατώτατο όριο, και απαλλαγμένη από κάθε φορολογία.          

Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις για να ενισχυθεί η αντίσταση στα αντιλαϊκά μέτρα, να δυναμώσει η αλληλεγγύη, η διεκδίκηση μέτρων προστασίας και ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, όλων των ανθρώπων που υποφέρουν. Για να ανοίξει ο δρόμος της ελπίδας και της προοπτικής, με το λαό στην εξουσία, προκειμένου να μπει οριστικό τέλος στα βάσανα που συσσωρεύουν στο λαό το καπιταλιστικό σύστημα, οι κρίσεις του, η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις που διαχειρίζονται αυτόν τον αντιλαϊκό δρόμο.

Με το βάρος αυτής της ευθύνης το ΚΚΕ συνεχίζει ακόμη πιο αποφασιστικά για να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες και τα καθήκοντα της εποχής, για την υπόθεση του σοσιαλισμού που σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίος και επίκαιρος από ποτέ.

Διαβάστε επίσης