Άγανα: Πόσο επίφοβα είναι για την υγεία του σκύλου

Όπως κάθε χρόνο αυτή την εποχή, έκαναν την εμφάνισή τους τα άγανα. Τα ξερά άγανα δεν είναι οι καλύτεροι «φίλοι» για τον σκύλο.

Τα άγανα, η βελονοειδής απόφυση σταχιού ή άλλων δημητριακών, είναι επίφοβα για την υγεία του σκύλου.

Μπορεί να «γαντζωθούν» στο δέρμα του και να διεισδύσουν σε εσωτερικά του όργανα.

Τα άγανα που υπάρχουν στα ξερόχορτα μπορεί να καρφωθούν σε διάφορες κοιλότητες του σκύλου

Τα άγανα έχουν την ιδιότητα να προχωρούν συνεχώς προς τα εμπρός

«Τα άγανα είναι «σιωπηλός» εχθρός για τον σκύλο μας. Βγαίνοντας μια συνηθισμένη βόλτα με τον σκύλο μας στο κοντινό παρκάκι, είναι συνηθισμένο να συναντήσουμε χλωρά ή ξερά χόρτα, που είναι στέλεχος του άγανου.
Η κορυφή του άγανου μοιάζει με στάχυ. Οι βελονίτσες με μικρά δοντάκια που έχει κατά μήκος όταν βρεθούν μέσα σε μία κοιλότητα, έχουν την ιδιότητα να προχωρούν προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που τα σπρώχνουμε», εξηγεί ο κτηνίατρος, Γιώργος Ηλιόπουλος.

Ποια είναι τα σημεία σώματος του σκύλου που «μαγνητίζουν» τα άγανα;

Τα άγανα που υπάρχουν στα ξερόχορτα, όπως λέει, μπορεί να καρφωθούν σε διάφορες κοιλότητες του σκύλου. Οι πιο συνηθισμένες είναι τα μεσοδακτύλια διαστήματα, δηλαδή το διάστημα μεταξύ των δακτύλων του ζώου, και τα αυτιά.

Περιοχή των άκρων

Τα άγανα, σύμφωνα με τον κτηνίατρο, συχνά εισβάλλουν στα μεσοδακτύλια διαστήματα. Τότε παρατηρούμε πρήξιμο στο δέρμα μεταξύ των δύο δακτύλων.

«Όσο δεν δίνουμε σημασία στο πρήξιμο, γίνεται μεγαλύτερο και πιο μελανό. Στη συνέχεια το άγανο θα προχωρήσει και μπορεί να «ταξιδέψει» μέσα στο πόδι του σκύλου, αρκετά εκατοστά. Τότε, πρέπει να γίνει διάνοιξη από τον κτηνίατρο. Έτσι, ώστε να το βγάλει, «σκάβοντας» τον δρόμο που έχει περάσει το άγανο προς τα πάνω», διευκρινίζει ο κτηνίατρος.

Αυτιά

Ένα ακόμη όργανο στο οποίο μπορεί να διεισδύσουν τα άγανα, είναι τα αυτιά.

«Τα άγανα πιάνονται εύκολα όταν το ζώο σκάβει, και σκύβει για να μυρίσει τα λουλούδια. Μετά κουνάει το κεφάλι του, γιατί νιώθει το ξένο σώμα. Το άγανο μπαίνει στην κοιλότητα του αυτιού και αρχίζει να εισχωρεί όλο και βαθύτερα, μέχρι να φτάσει στο τύμπανο.

Στην αρχή έχουμε πόνο, κλήση κεφαλής προς την μία ή την άλλη πλευρά και, από εκεί και πέρα, μια έντονη ωτίτιδα. Αν δεν βοηθήσουμε το ζώο, βγάζοντας το ξένο σώμα, μπορεί να γίνει τόσο σοβαρή, ώστε το ζώο να χάνει την ισορροπία του και να πέφτει κάτω», επισημαίνει ο κ. Ηλιόπουλος.

Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις

Υπάρχουν, όμως, και πολύ πιο σπάνιες περιπτώσεις, που είναι πιο σοβαρές.
«Το άγανο μπορεί από τα ρουθούνια του να φτάσει στον εγκέφαλο ή και στα πνευμόνια του ζώου», υπογραμμίζει ο κ. Ηλιόπουλος.

Επίσης, αναφέρει ότι το άγανο που έχει διεισδύσει στο δέρμα, μπορεί να δημιουργήσει όγκους. Μάλιστα, σε πρόσφατο περιστατικό που δημοσίευσε συνάδελφος του, όγκος 2,5 κιλών αφαιρέθηκε από τον θώρακα ενός σκύλου και η αιτία ήταν ένα άγανο.
«Είναι για εμάς τους κτηνιάτρους μεγάλη έκπληξη να γίνει διάνοιξη όγκου και η αιτία του να είναι ένα μικρό, αλλά όχι τόσο… αθώο άγανο», τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος.

Επιπλέον, αναφέρει ότι ένας νεαρός σκύλος, πριν από μερικούς μήνες, είχε έναν ανεξήγητο βήχα.
«Δεν μπορούσαμε να βρούμε κάποιο παθολογικό παράγοντα που προκαλούσε το πρόβλημα. Επίσης, δεν μπορούσαμε σε καμία ακτινογραφία να βρούμε την αιτία του προβλήματος. Χρειάστηκε να γίνει βρογχοσκόπηση για να ανακαλυφθεί σε κάποιο βρόγχο ένα άγανο που είχε περάσει από τα ρουθούνια του ζώου», περιγράφει ο κ. Ηλιόπουλος.

Συμπτώματα

Σύμφωνα με τον κτηνίατρο, τα άγανα δημιουργούν τοπικά μια έντονη μόλυνση, το ζώο νιώθει αφόρητο πόνο, και είναι μεγάλη ανάγκη να γίνει καθαρισμός και να πάρει αντιβίωση.

«Το κακό με τα άγανα είναι ότι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν, πολλές φορές δεν είναι ικανά να σε προϊδεάσουν. Ακόμη και ο κτηνίατρος που είναι πιο έμπειρος και συνηθισμένος να τα ανακαλύπτει, πολλές φορές βρίσκεται στο σκοτάδι. Δεν μπορεί να καταλάβει τι δημιούργησε τη φλεγμονή που έχει μπροστά του», διευκρινίζει ο κ. Ηλιόπουλος.

Ένα ακόμη κακό είναι, σύμφωνα με τον κτηνίατρο, ότι ακόμη και ακτινογραφίες να βγάλει, δεν μπορεί να εντοπίσει το άγανο. Το άγανο δεν είναι ακτινοσκιερό και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από μια ακτινογραφική λήψη. Έτσι, βαδίζει στα τυφλά και δεν έχει άλλο τρόπο, παρά μόνο να υποψιαστεί την παρουσία του.

Συμβουλές

«Πρέπει εμείς σαν ιδιοκτήτες σκύλων να φροντίζουμε πάντα, οι τριχούλες που βρίσκονται στα μεσοδακτύλια διαστήματα να καθαρίζονται, όπως και οι εσωτερικές επιφάνειες του αυτιού, έτσι ώστε να μη βοηθούν τα άγανα να πιαστούν και να προχωρήσουν σε βαθύτερα σημεία.

Αν παρατηρήσουμε οποιοδήποτε αλλαγή στον σκύλο μας, που δεν την καταλαβαίνουμε, καλό είναι να ζητήσουμε άμεσα βοήθεια. Έτσι, ώστε να μπορέσει ο κτηνίατρος να βρει γρήγορα το άγανο, προτού προχωρήσει σε βαθύτερους ιστούς», συμβουλεύει ο κ. Ηλιόπουλος.

Κλείνοντας, επισημαίνει: «Τα άγανα είναι ένας ύπουλος εχθρός. Πρέπει να προσέχουμε πού πηγαίνουμε τον σκύλο μας, και να έχουμε το νου μας όταν βάζει το κεφάλι του μέσα στα ξερόχορτα. Και να ζητήσουμε αμέσως βοήθεια, εάν κάτι μας παραξενέψει στη συμπεριφορά του».

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης