Κινητοποίηση στον Άραξο από την Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας: «Έξω το ΝΑΤΟ, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις» - ΒΙΝΤΕΟ

Το μεσημέρι της Κυριακής

Την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στους ανταγωνισμούς τους με άλλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, απαίτησαν με δυναμική κινητοποίησή τους στο αεροδρόμιο του Άραξου το πρωί της Κυριακής, εργαζόμενοι, νεολαία και κόσμος, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας.

Με πορεία προς την κεντρική είσοδο του αεροδρομίου της 116 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, απαίτησαν καμιά στρατιωτική αποστολή εκτός συνόρων της Ελλάδας, να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» από την Ερυθρά Θάλασσα, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη χώρα, αλλά και να συνεχιστεί η αλληλεγγύη στον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης.

«Ένωση και ΝΑΤΟ, πολέμου συνδικάτο» και «Έξω το ΝΑΤΟ, να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην πορεία στην κινητοποίηση στο πλαίσιο και της Πανελλαδικής Αντιιμπεριαλιστικής Ημέρας Δράσης της ΕΕΔΥΕ.

«Παλεύουμε για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους πολέμους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Παναγιώτης Μελάς, επικεφαλής της Επιτροπής Ειρήνης και αντιδήμαρχος Πατρέων, αναφερόμενος στη συμπλήρωση των 61 χρόνων από τη δολοφονία του αγωνιστή της Eιρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη και τα 75 από την ίδρυση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, με τον αγώνα απέναντί του να συνεχίζεται μέσα από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και την ΕΕΔΥΕ.

Στάθηκε μεταξύ άλλων στον βρώμικο ρόλο του ΝΑΤΟ, τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, τις επικίνδυνες εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μ. Ανατολή, επισημαίνοντας πως η πολεμική αντιπαράθεση παίρνει τρομακτικές διαστάσεις, που μόνο με λαϊκή πάλη απέναντι στα συνολικά σχέδια των ιμπεριαλιστών μπορεί να ανατραπεί.  Καταδίκασε, παράλληλα, την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τα κόμματα των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά. που δηλώνουν τη συμφωνία τους στα ευρωατλαντικά σχέδια, όπως και σε αυτά της ΕΕ, που εμπλέκουν συνολικά τους λαούς σε επικίνδυνες εξελίξεις.

 

 

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις», σημείωσε στο χαιρετισμό της σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και την απάντηση του τελευταίου, η Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και περιφερειακή σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Δήλωσε πως οι συνολικότερες εξελίξεις από την Ουκρανία μέχρι τη Μ. Ανατολή, αλλά και σε άλλες περιοχές με τη γενικότερη ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και επεμβάσεων, εντείνουν τους κινδύνους μιας γενικότερης πολεμικής αναμέτρησης με τρομακτικές συνέπειες για τους λαούς, καλώντας σε πάλη απέναντι σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και απεμπλοκή των λαών απ’ αυτούς.

«Είμαστε σήμερα εδώ, μαζί με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τους υπόλοιπους αγωνιστές ενάντια στους ληστές και τους μακελάρηδες που για τα κέρδη τους αιματοκυλούν τους λαούς απ’ άκρη σε άκρη της Γης», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο στρατιώτης Πεζικού Φοίβος Λαμπρόπουλος, ενώ ο Γιάννης Κατσούκας, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, επισήμανε πως «οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει τη χώρα σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, φτάνοντας δίχως τσίπα να αξιοποιούν μέχρι και τα εργαστήρια των σχολών μας, την έρευνα που παράγεται στα Πανεπιστήμιά μας, για να εξοπλίσουν γαλλικές φρεγάτες με drones, να συνάψουν μνημόνια συνεργασίας με την 117 Πτέρυγα Μάχης. Είναι οι ίδιοι που για τους φοιτητές δεν βρίσκουν χρηματοδοτήσεις, που δεν δίστασαν να καλέσουν τον πρέσβη των ΗΠΑ στα Πανεπιστήμιά μας για να επιβλέψει πως όλα πάνε κατ’ ευχήν».

Σημείωσε πως η νέα γενιά δεν μπορεί να δεχθεί τη στατιστική του θανάτου, πως «είναι κανονικότητα να σκοτώνονται οι λαοί για του αφέντη το φαΐ» και κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα και το επόμενο διάστημα, μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τους εργατικούς και λαϊκούς φορείς.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν επίσης αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη της ΚΕ Σωτήρη Παρίση και γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και Νίκο Καραθανασόπουλο και βουλευτή Αχαΐας, καθώς και αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής Πάτρας με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.

Κινητοποίηση και στην Ανδραβίδα της Ηλείας

Κινητοποίηση πραγματοποίησε και η Επιτροπή Ειρήνης Ηλείας, έξω από το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας. Στην παρέμβασή του ο Άγης Μαραγκουδάκης, μέλος της Επιτροπής, απαίτησε ανάμεσα σε άλλα "να σταματήσει άμεσα η εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους για τον λαό της ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς". 

 

Διαβάστε επίσης