Γιβραλτάρ: Άλμπαρες, Κάμερον και Ε.Ε αντιμέτωποι με σύνθετα ζητήματα προσαρμογής μετά το Brexit

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, José Manuel Albares και David Cameron, μαζί με τον επικεφαλής των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων για το Brexit, Maros Sefcovic, συναντώνται αυτήν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να αντιμετωπίσουν τα «πιο πολύπλοκα ζητήματα» στις διαπραγματεύσεις για το Γιβραλτάρ.

Στη συνάντηση, που είναι προγραμματισμένη για τις δώδεκα το μεσημέρι, οι αντιπροσωπείες σχεδιάζουν να θέσουν επί τάπητος θέματα όπως η χρήση του αεροδρομίου και ο τελωνειακός έλεγχος, τα οποία, λόγω της πολυπλοκότητάς τους και της απροθυμίας των δύο πλευρών, έχουν δυσκολέψει τις διαπραγματευτικές ομάδες εδώ και μήνες.

Και οι δύο αντιπροσωπείες αντιμετωπίζουν τη συνάντηση με αισιοδοξία, τη στιγμή που, όπως εξήγησε ο Άλμπαρες, η συμφωνία για την προσαρμογή του Γιβραλτάρ μετά το Brexit είναι «πολύ κοντά» και υπάρχει «μια πολύ θετική δυναμική».

Ωστόσο, ο Albares τόνισε στο Onda Cero ότι «μπορεί να μην είναι η τελευταία μέρα, αλλά σχεδόν» και ότι, σε κάθε περίπτωση, «θα πρέπει να γίνει μια πλήρης σύνταξη αργότερα, αλλά έχουμε ήδη αρχίσει να πλησιάζουμε σε θέση να υπάρξει συμφωνία» στις γενικές γραμμές» για τον μήνα Ιούλιο, δήλωσε.

Μια εντύπωση  μοιράστηκε και από την πλευρά της  η βρετανική αντιπροσωπεία ότι «δεν αναμένει ότι αυτή η συνάντηση θα καταλήξει σε οριστική συμφωνία», αλλά θεωρεί ότι η συνάντηση αντιπροσωπεύει μια «ευκαιρία» να μοιραστούν απόψεις που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν «ως πλατφόρμα για την πρόοδο οι διαπραγματεύσεις.»

Έτσι, πηγές του Foreign Affairs ανέφεραν ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν «σημαντικές προσεγγίσεις» και ότι οι Ισπανοί διαπραγματευτές μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν μια «εποικοδομητική στάση από την πλευρά όλων των μερών και μια προθυμία για επίτευξη συμφωνίας».

Τα τρία εμπλεκόμενα μέρη ενδιαφέρονται να επιτευχθεί η συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Ιούνιο, ώστε να μην καθυστερήσει η συμφωνία για αρκετούς μήνες, πέρα ​​από αλλαγές στη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε αυτό προστίθεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διεξάγει εκλογές τον Ιανουάριο του 2025, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει αλλαγή κυβέρνησης και διαπραγματευτικής ομάδας και νέα καθυστέρηση μηνών, όπως συνέβη ήδη το 2023 με τις εκλογές, που ουσιαστικά παρέλυσαν τη διαδικασία από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο .

Πηγή: EFE

Διαβάστε επίσης