10 πράγματα για τις βρετανικές κοντότριχες γάτες που θα σας κάνουν να τις αγαπήσετε περισσότερο

Η βρετανική κοντότριχη είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και αγαπημένες φυλές γάτας στον κόσμο. Τα υπέροχα αυτά πλάσματα έχουν μεγάλα, στρογγυλά μάτια με χρυσοκαφέ χρώμα που λάμπουν.

Τα πανέμορφα μάτια τους ”κάθονται” πάνω από παχουλά μάγουλα και ακαταμάχητα στρογγυλά πρόσωπα. Είναι επίσης μια φυλή με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία. Ας δούμε μερικά λιγότερο γνωστά πράγματα για αυτή την πραγματικά αξιαγάπητη φυλή.

1. Στην πραγματικότητα είναι Ιταλίδες

Μπορεί οι βρετανικές κοντότριχες γάτες να είναι η πιο δημοφιλής φυλή στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν οι Άγγλοι εκείνοι που αρχικά τις εξημέρωσαν και τις εξέθρεψαν. Οι Ιταλοί ήταν στην πραγματικότητα εκείνοι, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τις γάτες της φυλής αυτής για να κρατήσουν τους δρόμους της Ρώμης απαλλαγμένους από αρουραίους, ποντίκια και πουλιά.

2. Έχουν την τάση να είναι παχύσαρκες

Εάν δεν είστε προσεκτικοί με τις λιχουδιές, η βρετανική κοντότριχη γατούλα σας θα βρεθεί εύκολα με παραπανίσια κιλά. Αυτή η φυλή έχει μια γενετική τάση στο να γίνει παχύσαρκη πολύ πιο εύκολα από τις άλλες γάτες. Η παχυσαρκία, όπως γνωρίζουμε, οδηγεί σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως πόνο στις αρθρώσεις, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και άλλα. Για αυτό χρειάζεται προσοχή στο τι και πόσο τους δίνουμε.

3. Ζουν πολλά χρόνια

Μια μέση γάτα ζει περίπου 12 με 18 χρόνια. Οι βρετανικές όμως κοντότριχες ζουν κατά μέσο όρο 14 με 20 χρόνια. Ναι, δεν είναι ασυνήθιστο για μια βρετανική κοντότριχη να φτάσει τα 20 χρόνια.

4. Υπάρχουν σε πάνω από 30 διαφορετικά χρώματα και μοτίβα

Δεν είναι μόνο ο εκπληκτικός και χαρακτηριστικός μπλε-γκρι χρωματισμός τους. Μπορείτε να βρείτε αυτές τις γάτες σε μια τεράστια (πάνω από 30) σειρά χρωμάτων- λευκό, μαύρο, κόκκινο- και μοτίβων- ακόμα και μοτίβο ταρταρούγας. Αυτό το όμορφο μπλε-γκρι χρώμα της βρετανικής κοντότριχης αποτελεί σήμα κατατεθέν της φυλής παγκοσμίως, αλλά συγχέεται συχνά με εκείνο της πολύ δημοφιλούς ρωσικής μπλε γάτας, της σαρτρέ και της βιρμανικής γάτας, που ωστόσο έχει απαλότερη απόχρωση.

5. Αποτελούν έμπνευση για μια από τις πιο διάσημες γάτες της λογοτεχνίας

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η διάσημη γάτα Cheshire στην «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» του Lewis Carroll βασίζεται στη βρετανική κοντότριχη γάτα. Η γάτα αυτή περιγράφεται με ίδιο σωματότυπο και τα ίδια χαρακτηριστικά προσώπου που έχουν οι βρετανικές κοντότριχες.

6. Είναι τα ”αρκουδάκια” στον κόσμο των γατών

Στο μαγικό κόσμο των γατών, οι βρετανικές κοντότριχες έχουν το παρατσούκλι αρκουδάκι. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γάτες αυτές έχουν παχουλά μάγουλα, στρογγυλά πρόσωπα και στρογγυλεμένα αυτιά. Και συχνά παραπανίσια κιλά. Μπορούν επίσης να καλλωπιστούν ώστε να μοιάζουν περισσότερο με αρκουδάκια.

7. Κάποια στιγμή σχεδόν εξαφανίστηκαν

Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, οι ελλείψεις τροφίμων δεν επηρέασαν μόνο τους ανθρώπους. Επειδή τα βρετανικά κοντότριχα γατάκια χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μεγαλώσουν, αυτό σήμαινε και περισσότερη τροφή για την αναπαραγωγή τους. Έτσι οι περισσότεροι εκτροφείς σταμάτησαν να τις εκτρέφουν εντελώς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γεγονός που προκάλεσε σημαντική μείωση του πληθυσμού της φυλής. Στην κυριολεξία σχεδόν εξαφανίστηκαν.

8. Έχουν κυνηγετικό ένστικτο

Αυτή η φυλή εκτράφηκε για αιώνες για να κυνηγήσει τρωκτικά. Αυτό σημαίνει ότι οι γάτες αυτές είναι παιχνιδιάρες και λατρεύουν τα κυνηγετικά παιχνίδια. Τους αρέσει να τρέχουν, να καταδιώκουν, να ορμούν και να μας φέρνουν διάφορα πράγματα.

Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της προσωπικότητας αυτών των γατών είναι η ανεξαρτησία τους.

9. Είναι σταρ των social media

Οι βρετανικές κοντότριχες είναι από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια ζώα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! Στην πραγματικότητα, υπάρχουν εκατομμύρια αναρτήσεις με το hashtag #britishshorthair.

10. Είναι διάσημες στην ποπ κουλτούρα

Οι βρετανικές κοντότριχες έχουν αφήσει το σημάδι τους και στην ποπ κουλτούρα. Από τον αξέχαστο Στραβοπόδαρο Crookshanks στον Χάρι Πότερ μέχρι τον Mr. Tinkles στην ταινία “Cats & Dogs”, αυτά τα αιλουροειδή συνεχίζουν να αιχμαλωτίζουν τις καρδιές του κοινού παγκοσμίως.

topetmou.gr

Διαβάστε επίσης