Κάθε πότε πρέπει να καθαρίζεις την οδοντόβουρτσά σου

Είναι το απόλυτο εργαλείο προσωπικής υγιεινής. Ξέρεις όμως κάθε πότε και πώς να καθαρίζεις την οδοντόβουρτσά σου;

Όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου, βακτήρια, σάλιο, οδοντόκρεμα, υπολείμματα τροφών ή και αίμα μπορεί να παραμείνουν στην οδοντόβουρτσά σου. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ακόμη και μετά το ξέπλυμα με νερό μπορεί να εξακολουθεί να είναι μολυσμένη με μικροοργανισμούς.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για το ότι μια οδοντόβουρτσα που έχει πάνω της βακτήρια μπορεί να οδηγήσει σε στοματικές λοιμώξεις ή άλλα προβλήματα υγείας. Αλλά είναι καλή ιδέα να την κρατάς καθαρή για κάθε ενδεχόμενο.

Τρόποι για να απολυμάνεις την οδοντόβουρτσά σου

Απολύμανέ την τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο για τη στοματική σου υγιεινή. Αν αναζητάς τον καλύτερο τρόπο, έχεις αρκετές επιλογές. Μόνο μην τη βάλεις στο πλυντήριο πιάτων ή στον φούρνο μικροκυμάτων, επειδή η θερμότητα μπορεί να την καταστρέψει, προειδοποιούν οι ειδικοί.

1. Απολυμαντική συσκευή οδοντόβουρτσας με UV

Μελέτη διαπίστωσε ότι μια τέτοια συσκευή είναι πιο αποτελεσματική από τον φυσιολογικό ορό και το στοματικό διάλυμα που μπορεί να χρησιμοποιείς για την απολύμανσή της. Άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η χρήση τέτοιων συσκευών δεν είναι απαραίτητη και μπορεί ακόμη και να την καταστρέψει.

2. Διαλύματα απολύμανσης

Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η βύθιση της οδοντόβουρτσας σε διάλυμα οξυζενέ ή σε αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα μπορεί να βοηθήσει στην εξόντωση τυχόν βακτηρίων που μπορεί να βρίσκονται πάνω της.

Για να την απολυμάνειςμε οξυζενέ, ρίξε 1 κουταλάκι του γλυκού οξυζενέ σε 1 φλιτζάνι νερό και άφησε την οδοντόβουρτσα μέσα στο διάλυμα για 15 λεπτά. Ξέπλυνέ τη με νερό πριν το βούρτσισμα.
Μπορείς επίσης να την αφήσεις σε ένα αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα για 30 δευτερόλεπτα.
Αν δεν έχεις στοματικό διάλυμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα αναμεμειγμένη με 1 φλιτζάνι νερό.
Το μούλιασμα της οδοντόβουρτσας σε λευκό ξύδι μία φορά την εβδομάδα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απολύμανσή της.

3. Καθαριστικά τεχνητών οδοντοστοιχιών

Τα διαλύματα καθαρισμού τεχνητών οδοντοστοιχιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απολύμανση της οδοντόβουρτσάς σου. Μην ξεχάσεις να την ξεπλύνεις καλά μετά τη χρήση του καθαριστικού.

[Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεις την οδοντόβουρτσα σου]
Pexels/ Karolina Grabowska

Τρόποι για να διατηρείς την οδοντόβουρτσα σου καθαρή

Στέγνωσε τη με αέρα. Ένα υγρό περιβάλλον ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων ή μούχλας. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι οδοντόβουρτσες που φυλάσσονται σε κλειστά δοχεία, θήκες ταξιδιού και καλύμματα οδοντόβουρτσας έχουν περισσότερα βακτήρια από εκείνες που αφήνονται να στεγνώσουν στον αέρα.
Προσπάθησε να τραβάς το καζανάκι της τουαλέτας με το καπάκι κλειστό και αποθήκευσε την οδοντόβουρτσα σου όσο το δυνατόν πιο μακριά από την λεκάνη.
Καθάριζε τακτικά τη θήκη και το κάλυμμα της οδοντόβουρτσας σου με σαπούνι και νερό.
Χρησιμοποίησε μαντηλάκια μίας χρήσης για να σκουπίζεις τις επιτοίχιες βάσεις οδοντόβουρτσας, τα κύπελλα και τις βάσεις. Καθάριζε τακτικά τον πάγκο και τον νιπτήρα του μπάνιου σου.

https://www.ow.gr/

Διαβάστε επίσης