Μεγάλωσε το κουτάβι σας και συνεχίζει να δαγκώνει; Τι πρέπει να κάνετε για να σταματήσει

Το δάγκωμα είναι τυπική, παιχνιδιάρικη συμπεριφορά ενός κουταβιού όταν αυτό είναι κάτω των 6 μηνών. Αλλά όταν η συμπεριφορά αυτή συνεχίζεται και αργότερα, στην εφηβεία δηλαδή, αλλά και πιο μετά, γίνεται, όπως ξέρουμε, ιδιαίτερα ενοχλητική. Και φέρνει προβλήματα που μπορεί στην αρχή να μη φαίνονται.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει αρχικά να ξέρετε είναι ότι το υπερβολικό δάγκωμα που μπορεί να κάνει ο σκύλος σας στην εφηβεία δεν δείχνει ότι το ζώο θα μετατραπεί σε ένα επιθετικό ενήλικο σκυλί. Βέβαια, υπήρξαν περιπτώσεις όπου όλο αυτό συνέβαλε στην επιθετική συμπεριφορά.

Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι για αυτή τη συμπεριφορά; Τι πρέπει να αναρωτηθείτε; Και τι πρέπει να κάνετε όταν αυτή η συμπεριφορά δαγκώματος του κουταβιού σας συνεχίζεται καθώς μεγαλώνει; Σε καμία περίπτωση φυσικά δεν πρέπει να το αφήσετε έτσι. Γιατί μια κακή συμπεριφορά που αφήνεται παγιώνεται και πολύ δύσκολα αλλάζει.

Ικανοποιούνται οι ανάγκες του ζώου σας;

Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που πρέπει αρχικά να κάνετε στον εαυτό σας. Φαγητό, νερό, στέγη, αγάπη και παιχνίδι είναι όλα όσα χρειάζεται το σκυλάκι σας. Αλλά, ανάλογα με την ηλικία, τη φυλή και την ιδιοσυγκρασία του αυτά μπορεί να μην το ικανοποιούν πλήρως ούτε σωματικά ούτε ψυχικά.

Το πρώτο βήμα λοιπόν που εσείς πρέπει να κάνετε για να σταματήσετε το ενοχλητικό δάγκωμά του είναι να μάθετε πώς μπορείτε να το βοηθήσετε ώστε να έχει μια γεμάτη, χωρίς να είναι καθόλου βαρετή, μέρα με σωματικές και πνευματικές δραστηριότητες. Μια μέρα όπου θα εκτονώνεται και θα έχει πράγματα να κάνει. Δύσκολο; Μπορεί. Όμως όχι ακατόρθωτο.

Τι να κάνετε

Αφιερώστε 5 έως 10 λεπτά καθημερινά για να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας με θετικό πάντα τρόπο στη βασική υπακοή, κάτι που μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους τους οποίους θα πρέπει να μάθετε. Εδώ θα μπορούσατε να μιλήσετε και με έναν εκπαιδευτή.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω το ζώο θα πρέπει κατά τη διάρκεια της ημέρας να έχει πράγματα να κάνει ώστε να μη βαριέται και ξεσπάει με δάγκωμα και άλλες άσχημες συμπεριφορές. Οπότε αυτά που χρειάζεται είναι καθημερινές βόλτες, άφθονη σωματική άσκηση και αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους και ζώα. Το να ασχολείστε καθημερινά μαζί του και να μην το αφήνετε εντελώς μόνο του είναι κάτι πολύ βασικό.

Η αντίδρασή σας μπορεί να ενισχύει την άσχημη συμπεριφορά

Είναι βασικό να βρείτε την αιτία που ο σκύλος σας δεν σταμάτησε να δαγκώνει μεγαλώνοντας ώστε να μπορέσετε να την επιλύσετε. Σκεφτείτε την αντίδρασή σας όταν ο σκύλος σας δαγκώνει, καθώς αυτή μπορεί να είναι ενθαρρυντική και να τον κάνει να πιστεύει ότι το δάγκωμα είναι καλό. Από την άλλη, μπορεί να του φερθείτε άγρια και με άσχημο τρόπο με αποτέλεσμα εκείνος να τρομοκρατηθεί και να κινδυνεύει να χαθεί η εμπιστοσύνη του σε εσάς, κάτι που προκαλεί πιο σοβαρά προβλήματα από το δάγκωμα. Και αυτή η συμπεριφορά σας ενισχύει την άσχημη συμπεριφορά του ζώου σας.

Για τα κουτάβια, το δάγκωμα είναι ένας τρόπος να σας τραβήξουν την προσοχή και να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους. Δείτε αν αυτοί οι παράγοντες εξακολουθούν να υπάρχουν και στην ηλικία της εφηβείας ή ακόμα και πιο μετά.

Ακολουθούν μερικές ιδέες για τον έλεγχο της συμπεριφοράς

-Αποφύγετε να μιλάτε ή να κοιτάτε το κατοικίδιό σας όταν αρχίζει να δαγκώνει.
-Μην ασχολείστε μαζί του με τα χέρια σας ενώ δαγκώνει.
-Σταματήστε τυχόν προσπάθειες δαγκώματος βάζοντας ένα εμπόδιο, όπως το πόδι σας.
-Εάν γίνει πολύ δύσκολο να τιθασεύσετε το ζώο σας, βάλτε το σε άλλο δωμάτιο ή πίσω, αν έχετε, από μια πύλη ασφαλείας. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν το βλέπει αυτό ως ένα διασκεδαστικό παιχνίδι γιατί θα το συνεχίσει.

Να έχετε όμως στο μυαλό σας ότι μπορεί όταν ο σκύλος σας καταλάβει ότι οι προσπάθειές του να τραβήξει την προσοχή σας δεν αποδίδουν, να φερθεί με χειρότερο τρόπο και πιο έντονα. Ωστόσο, πρέπει εσείς να παραμείνετε απόλυτα συνεπείς στην εκπαίδευσή του και να μην τα παρατήσετε. Όλο αυτό θέλει υπομονή, επιμονή και ηρεμία από μέρους σας. Δεν πιέζετε και δε μαλώνετε σε καμία περίπτωση το ζώο σας.

Για το αν πραγματικά υπάρχει εφηβεία στους σκύλους ή είναι απλά ένας όρος έχουν γίνει πολλές έρευνες στο παρελθόν.

Το δάγκωμα ως φυσικό ένστικτο

Αυτό που πρέπει επίσης να μην ξεχνάμε είναι ότι ορισμένες φυλές σκύλων έχουν ένστικτο να τρέχουν, να αρπάζουν, να δαγκώνουν και να κυνηγούν.

Εάν το δάγκωμα έρχεται ως φυσικό ένστικτο στον σκύλο σας, είναι λογικό να καταλάβουμε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι θα εξαλείψουμε εντελώς αυτή τη συμπεριφορά.

Προτάσεις για το τι κάνουμε όταν το δάγκωμα του σκύλου μας είναι εγγενές χαρακτηριστικό

-Να συμπεριλάβετε έναν flirt pole (μακρύ ραβδί που στην άκρη έχει παιχνίδι) στην καθημερινότητά του και να τον παίζετε-γυμνάζετε με αυτό.
-Ρίξτε ένα παιχνίδι στο έδαφος, αφήνοντας τον σκύλο σας να το κυνηγήσει και να το πιάσει.
-Τερματίστε οποιοδήποτε παιχνίδι αν ο σκύλος σας αρπάξει το χέρι σας.
-Διδάξτε τον να αφήνει το παιχνίδι όταν του το ζητάτε.

Το να παίζουμε λοιπόν σύμφωνα με τους κανόνες είναι το πιο σημαντικό πράγμα ώστε ο σκύλος μας να καταλάβει ότι το δάγκωμα ανθρώπων ή άλλων ζώων δεν είναι καλή συμπεριφορά. Ταυτόχρονα του δείχνουμε και τον τρόπο να λειτουργήσει το ένστικτό του, κάτι πολύ σημαντικό.

topetmou.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ