9 πράγματα που δεν βοηθούν ένα παιδί με δυσλεξία

Εάν θέλετε να μάθει, να επεξεργαστεί και να αποδώσει ένα παιδί με δυσλεξία αυτά είναι τα 9 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε εσείς ή το παιδί.

Η δυσλεξία είναι διαφορετική για τον καθένα. Κάποιοι έχουν ήπια μορφή που μπορούν να τη διαχειριστούν ενώ άλλοι χρειάζονται λίγο περισσότερο κόπο. Ακόμα κι αν τα παιδιά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη δυσλεξία, μπορούν με επιτυχία να περάσουν στο πανεπιστήμιο και να πετύχουν στη ζωή τους.

Ένα παιδί με δυσλεξία δεν διαβάζει γρήγορα ή καλά και δεν μπορεί να επεξεργαστεί τον γραπτό λόγο. Δυσκολεύεται να απομνημονεύσει ονόματα, ημερομηνίες, γλωσσικούς και ορθογραφικούς κανόνες κ.λπ. επειδή δεν διαθέτει αυτό που λέμε φωτογραφική μνήμη (οπτικό λεξικό). Ωστόσο τα παιδιά με δυσλεξία είναι ιδιαίτερα δημιουργικά και ευρηματικά.

Τι είναι η δυσλεξία;

Αυτή η ειδική μαθησιακή διαταραχή κάνει τα παιδιά να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάγνωση, την γραφή και την ορθογραφία, τα οποία δεν συμβαδίζουν με το νοητικό τους δυναμικό, την ηλικία τους και τις εκπαιδευτικές τους ευκαιρίες. Η δυσλεξία έχει βιολογική βάση δηλαδή οφείλεται είτε σε παθολογικές δυσλειτουργίες στην ανατομία και την οργάνωση του εγκεφάλου είτε σε κληρονομικότητα.

Ποια πράγματα που ΔΕΝ βοηθούν ένα παιδί με δυσλεξία

Κάθε παιδί με δυσλεξία είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση και δεν παρουσιάζουν όλα τα παιδιά τις ίδιες δυσκολίες. Ωστόσο κάποια πράγματα είναι κοινά και καλό είναι να τα προσέξετε

1 ΔEN μαθαίνει μια λέξη εάν την γράψει πολλές φορές

Μη βάζετε ένα δυσλεκτικό παιδί να γράφει πολλές φορές τις λέξεις που κάνει λάθος στην ορθογραφία με σκοπό να μάθει τη λέξη. Και αυτό γιατί το παιδί με δυσλεξία δεν διαθέτει ένα ικανό οπτικό λεξικό και μοιάζει κάθε φορά σαν να τις βλέπει για πρώτη φορά. Είναι προτιμότερο να εικονογραφήσετε τις λέξεις για να το βοηθήσετε.

2 ΔΕΝ μπορεί να πει το μάθημα απ’έξω

Ένα παιδί με δυσλεξία μπορεί να μάθει εάν του κάνετε ερωτήσεις, του δώσετε εικόνες, σχεδιαγράμματα και χάρτη.

3 ΔΕΝ πρέπει να αλλάζει τη ρουτίνα του

Για να μπορεί να οργανώσει την σκέψη του καλύτερα δεν θα πρέπει να αλλάζει η θέση των πραγμάτων του ή οι ώρες που διαβάζει και ξεκουράζεται. Ένα παιδί με δυσλεξία χρειάζεται σταθερότητα στην καθημερινότητά του.

4 ΔΕΝ πρέπει να διαβάζει με τις ώρες τα μαθήματά του

Το παιδί με μαθησιακές δυσκολίες χρειάζεται πολλά μικρά διαλείμματα όταν διαβάζει γιατί δεν έχει την ικανότητα συγκέντρωσης.

5 ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιεί τα ίδια μέσα γραφής

Στην εκπαίδευση ενός παιδιού με δυσλεξία χρησιμοποιείται πολυαισθητηριακή και βιωματική προσέγγιση. Επίσης, τα διαφορετικά στυλό, τα χρωματιστά μαρκαδοράκια χρωματιστά, τα post its κ.λπ. βοηθούν ένα παιδί να μάθει καλύτερα. Μην ξεχνάτε ότι ένα παιδί με δυσλεξία σκέφτεται με εικόνες και μαθαίνει καλύτερα όταν όλες οι αισθήσεις του συμμετέχουν.

6 ΔΕΝ χρειάζεται να άγχεται όταν έχει να κάνει κάτι

Ένα παιδί με δυσλεξία ξεχνά πολύ συχνά τι έχει να κάνει, δυσκολεύεται στην οργάνωση της εργασίας του ή του χώρου του και άγχεται. Η λίστα “Τι έχω να κάνω σήμερα” στην οποία γράφει κατά προτεραιότητα αυτά που πρέπει να γίνουν μαζί με το χρόνο που χρειάζεται για το κάθε ένα από αυτά μπορεί να γλιτώσει το παιδί με δυσλεξία από το άγχος και να το βοηθήσει να παρακολουθεί την πρόοδό του και να διαγράφει μια υποχρέωσή του κάθε φορά που την ολοκληρώνει. Επίσης, καλό είναι να σημειώνει σε κάποιο σημειωματάριο κάποια πράγματα που χρειάζεται να θυμάται.

7 ΔΕΝ κάνετε εσείς τις εργασίες του

Οι γονείς δεν πρέπει να κάνουν τις εργασίες του παιδιού, αλλά να το βοηθούν να οργανώσει τις προσπάθειες του. Έτσι δείχνετε στο παιδί ότι το αποδέχεστε και ενισχύετε την αυτοπεποίθησή του, βοηθώνοντας το να είναι ήρεμο ενώ ενθαρρύνετε την αυτονομία του.

8 ΔΕΝ πρέπει να θυμώνετε με το παιδί

Το να θυμώνετε επειδή πιστεύετε ότι “δεν παίρνει τα γράμματα”, να το γελιοποιείτε ή να το χλευάζετε το μόνο που καταφέρουν είναι να ενισχύουν την επιθετικότητα του παιδιού, την άρνησή του ενώ ακυρώνουν την αυτοπεποίθησή του. Μην ξεχνάτε ότι ένα παιδί με δυσλεξία δεν είναι ένα παιδί με χαμηλή νοημοσύνη (αντιθέτως η δυσλεξία έχει συνδεθεί με υψηλή νοημοσύνη) αλλά ένα παιδί που έχει εγγενή διαφορετική ανατομία του εγκεφάλου που υπαγορεύει έναν άλλο, ξεχωριστό τρόπο σκέψης και απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση κατά τη μαθησιακή διαδικασία.

9 ΔΕΝ το αφήνετε χωρίς ειδική βοήθεια

Τα παιδιά που έχουν δυσλεξία μπορούν να βοηθηθούν στο να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που έχουν μέσω μεθόδων διδασκαλίας και ειδικής διαπαιδαγώγησης που συνδυάζουν εξάσκηση ακοής, όρασης, αφής και κίνησης. Με την κατάλληλη βοήθεια από ειδικό παιδαγωγό ένα παιδί που έχει δυσλεξία μπορεί να προχωρήσει με επιτυχία στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και να κάνει ακαδημαικές σπουδές. Είναι ωστοσο απαραίτητη η συνεχής αξιόλογησή του από ειδικό.

https://www.oloygeia.gr/

Διαβάστε επίσης